5 dolog, amit tényleg érdemes online vásárolni

2019. október 07.
Az online vásárlás nem új keletű, Magyarországon is dinamikusan nő az online kereskedelemben gyakran vásárlók aránya. A felmérések szerint tavaly például már tízből négyen vásároltak legalább havi rendszerességgel az interneten. Azonban sokunk napi rutinjában mégsem szerepel, pedig értékes órákat és idegtépő pillanatokat spórolhatunk meg egy-egy jó döntéssel. Soroljuk is, mi mindent érdemesebb inkább webshopból beszerezni.

5 dolog, amit tényleg érdemes online vásárolni

1, ruhák és kiegészítők

Ruhát, cipőt és táskát már csak azért is megéri online vásárolni, mert rengeteget spórolhatunk vele, és a felesleges holmiktól is nagyobb eséllyel kíméljük meg magunkat. Legalábbis a Harvard Business Review összefoglaló tanulmánya szerint, virtuális környezetben kevésbé vagyunk hajlamosak az impulzusvásárlásra. Jobban átgondoljuk, és többször is megszakítjuk a vásárlást. 

Mindeközben, mivel van rá lehetőségünk, élünk is vele, hogy jobban összehasonlítsuk az árakat, megnézve más webshopok kínálatát. A vásárlási szokásainkról szóló kutatás azt is kiderítette, online úgy indulunk neki a vásárlásnak, hogy egy kiszemelt divatáru után kezdünk el kutatni, zömmel olyan webshopokban, melyek több márka kínálatát is felvonultatják. Így szélesebb körből, tudatosabban választhatjuk ki, hogy végül mi kerül a kosárba.

A netes ruha-, cipő-, táskaválasztás online azért is lehet jóval praktikusabb, mert a fast fashion üzletek teljes kínálatát átlagosan kéthetente-havonta lecserélik, ezért sokszor az egyszer már jól bevált, de elkopott, tönkrement termékből csak online tudunk újat vásárolni. Ilyen lehet a kedvenc sportcipőnk, a fehérneműk, a pólók, vagy akár a farmer is. 

Arról nem is beszélve, hogy online beszerzéseinkből öltözködve rengeteg időt spórolhatunk magunknak azzal, hogy a próbafülkék és a kasszák előtt nem kell értékes perceket töltenünk. Ráadásul cipekednünk és utaznunk sem kell: ha valami nem passzol méretben, a webes üzletek utólag visszaveszik és kicserélik a terméket. 

 tipp!

A méretproblémák elkerülése és a visszaküldésből adódó plusz energiák elvesztegetése helyett, rendelés előtt érdemes alaposan áttanulmányozni a márkák mérettáblázatát, vagy az üzletekben pár modellt felpróbálva (különösen cipő esetén) megbizonyosodni a helyes választásról. Illetve utána olvasni a visszaküldési lehetőségeknek; mert vannak olyan webshopok, ahol ennek költsége a vevőt terheli.

 

2, élelmiszer és drogéria nagybevásárlás

A szokásos élelmiszer és drogéria nagybevásárlás azért is lehet praktikus online, mert addig sem kell gondolkodnunk a bevásárlólistán. Ahogy azokat a kellemetlen helyzeteket is elkerülhetjük, amikor otthon, utólag, már a boltból hazaérve szembesülünk vele, hogy mi mindent felejtettünk el megvenni. Mehetünk vissza (vagy le a kisboltba), esetleg módosítanunk kell a tervezett menüt. Viszont, ha webshopból vásárolunk, minimalizálhatjuk ezeket a veszteségeket, például azzal, hogy bevásárlás közben bármikor benézünk a kamrába vagy a hűtőbe. 

Azzal szintén időt spórolunk, hogy nem kell sorban állni a kasszánál és a sorok közötti hosszas keresgélés helyett, pár kattintással, pillanatok alatt átláthatjuk a bolt teljes kínálatát. Ahogy a nehéz szatyrokkal cipekedésnél is mindenképpen kellemesebb és kényelmesebb ajtót nyitni a futárnak, aki megmássza helyettünk a négy emeletet.

3, gyógyszer

Viszonylag kevesen tudják, de ma már bármilyen gyógyszert és gyógyhatású készítményt vásárolhatunk online, ha esetleg nem férne bele a patikalátogatás a sűrű hétköznapokba. Figyelem, csak olyan szereket vehetünk online, amelyek nem vénykötelesek! Ilyenek lehetnek a vitaminok és a fájdalomcsillapítók. Az online patikák kínálatának árait szintén összehasonlíthatjuk, és remek akciókat is kifoghatunk. 

4, kozmetikumok

A kozmetikumokat áruló webshopokkal is rengeteg időt spórolhatunk, különösen akkor, ha a kedvenc parfümünk, tusfürdőnk vagy a jól bevált alapozónk fogyott ki. A legtöbb ilyen típusú online áruház már 3-5 nap alatt kiszállítja a rendelt termékeket. Arra azonban érdemes figyelni, hogy rúzst, körömlakkot és más sminkterméket ne feltétlenül online rendeljünk, mert ezek színe vagy állaga előfordulhat, hogy eltér a valóságban és a képernyőn. Ezeket továbbra is érdemes inkább kipróbálni vásárlás előtt. 

5, könyv, színház-, és egyéb kulturális esemény belépői

Online böngészve az új megjelenésű könyveknél is nagyszerű akciókat, előrendelési vagy szezonális leértékeléseket foghatunk ki, és akkor spórolhatunk a legtöbbet, ha egyszerre nagy tételben veszünk könyvet online, mert ebben az esetben, egy bizonyos összeghatár felett, a kiszállítás ingyenes. Erre továbbá akkor is általában lehetőség van, ha nem kérjük házhoz vagy pick-pack ponthoz a csomagot, hanem bemegyünk az egyik közeli könyvesboltba megrendelt olvasmányokért. 

Ha antikvár vagy használt kötetekre vadászunk a neten, akkor szinte pár száz forintért, esetleg ingyen is könyvhöz juthatunk a különböző könyvcserélő közösségi oldalakat és netes csoportokat böngészve. 
Érdemes online keresgélni akkor is, ha színházi előadásokra, koncertre, fesztiválra, sporteseményre szeretnénk jegyet vásárolni. Egyszerűbben, egy helyen, időt spórolva, sőt nem ritkán olcsóbban juthatunk ilyen események közelébe, mint ha a várost a nyakunkba véve különböző jegypénztáraknál állnánk sorba. Az ilyen események belépői ráadásul legtöbbször mobiltelefonon is bemutathatóak, az pedig ritkán marad otthon.

Betéti kártyával történő vásárlás belföldön vagy külföldön
Számlavezetés

Még nincs K&H bankszámlád és szívesen vásárolnál online? Nyiss bankszámlát online számlanyitással akár a kanapédról is!

K&H számlanyitás