a 8 legmenőbb diákmunka

2018. május 25.
Szeretnéd a pénzkeresés mellett jól is érezni magad a nyári melóban? Összegyűjtöttünk 8 menő diákmunkát, ahol biztosan nem fogsz unatkozni!

a 8 legmenőbb diákmunka

1. úszómester/vízi mentő

Jól úszol? Lételemed a napfény, a szabad levegő és a vízpart? Akkor jelentkezz úszómesternek vagy vízimentőnek a nagyobb strandokra. Persze, a munkába állás előtt várhatóan el kell végezned egy olyan tanfolyamot, ahol megtanítanak az alapokra. Aztán indulhat a napozás és a jóképű srácok/csinos csajok fokozott figyelemmel kísérése a kemény munka szüneteiben. A munkalehetőségről érdeklődhetsz a környékbeli strandokon, vízpartokon közvetlenül az üzemeltetőknél, vagy akár a diákmunka-közvetítőknél, de ha egyik helyen sem jársz sikerrel, az Google a legjobb barátod lehet. 

2. bringaszerelés

Ha két keréken éled a fél életed, és szívesen bütykölöd a saját biciklid, egy bringaműhelyi besegítés igazán hasznos melónak ígérkezhet számodra. Ezekben a műhelyekben általában jól jön a plusz ember, és gyorsan betanítják azokat a javítási feladatokat, amik aztán a későbbiekben is értékesek lehetnek számodra, hiszen az itt szerzett tudást felhasználhatod saját vagy barátaid, családtagjaid bringájának szerelése során. Az ilyen típusú munkákról legelőször ott érdeklődj, ahová Te is rendszeresen viszed szereltetni a biciklid. Ha nem jársz sikerrel, de ismersz még szervizeket a környékeden, második lehetőségként próbálkozz náluk, vagy kérdezz körbe a különböző bringás fórumokon is a neten.

3. grafikus

Miután a világ egyre digitalizáltabb és vizuálisabb, jó szemű grafikusokból sosem elég. Ha szeretsz rajzolni, jó a fantáziád és van szépérzéked is, akkor kezdj el kísérletezni a különféle grafikai programokkal, és próbálj gyakornokként elhelyezkedni egy nagyobb marketing vagy media ügynökségnél. Külön előnye a melónak, hogy jól fizet, általában rugalmas a munkaidő, és a nyár végeztével akár otthonról is tudod a szabadidődben csinálni egy-egy megrendelés erejéig. A legegyszerűbb ilyen típusú munkákat találni Facebook-on a grafikával, kreatívokkal, marketinggel kapcsolatos tematikus csoportokban, a Linkedin-en, vagy akár a különféle kreatív ügynökségek honlapján.

4. party hostess

A hostess ügynökségek nem csak komoly és unalmas rendezvényekre keresnek talpraesett lányokat és fiúkat, hanem a legmenőbb bulikba is. Ilyenkor általában az ital vagy nassolnivaló kóstoltatás a feladatod, miközben táncolhatsz az aktuális nyári slágerekre vagy akár új barátokat is szerezhetsz a bulizók között. Ami talán rossz hír lehet, hogy csak 18 éven felüliek dolgozhatnak ezekben a munkakörökben. Hol találhatsz ilyen munkát? A diákmunka-közvetítőknél rendszeresen elérhetők hostess feladatot kínáló hirdetések, érdemes böngészgetni a lehetőségek között, de vannak már kifejezetten hostess-ek munkaszervezésével foglalkozó cégek is.

5. au pair/babysitter

Jól kijössz a picikkel és szívesen töltöd velük az időd? Akkor a bébiszitterkedést neked találták ki! A munkád megállapodás szerint kiterjedhet a gyerkőcök óvodából/iskolából való hazavitelére vagy a kifejezetten esti órák alatti, esetleg csak utazások, programok alatti felügyeletre. Általában jó körülmények között dolgozgatsz, felhőtlenül kikapcsolódhatsz a gyerekekkel, akik ha hamar elalszanak, még a leckédre is maradhat időd munka után. Léteznek kifejezetten babysitterek közvetítésével foglalkozó cégek, akik az interneten is megtalálhatók, érdemes rájuk keresni, de a különféle online állásportálokon is találni olyan hirdetéseket, ahol ilyen típusú munkára keresnek megfelelő munkaerőt.

6. közösségi media felelős

Ha eddig azt hitted, hogy facebookozással nem lehet pénzt keresni, akkor még biztosan nem hallottál a közösségi médiával kapcsolatos gyakornoki pozíciókról. Posztolj, kommentelj, találj ki izgalmas tartalmakat, válaszolj az üzenetekre, mutasd meg, mit tudsz! A főiskola vagy egyetem alatt ideális választás lehet egy közösségi médiával kapcsolatos gyakornoki munka, hiszen kreatív, rugalmas, otthonról is végezheted és rengeteget tanulhatsz ezekről a kikerülhetetlen online platformokról. Ezeknek a munkáknak jórészt ugyanaz a „lelőhelye”, mint a grafikusi melóknak, ezért ugyanazon a vonalon érdemes elindítani a keresgélést.

7. kutyasétáltatás

Ha szereted a kutyákat és szívesen foglalkozol velük, most akár pénzt is kereshetsz vele. Léteznek ma már olyan oldalak (pl. a dogsurf.hu is ilyen), ahol beregisztrálhatod magad „kutyaszitternek”, és ha elfogadják a jelentkezésed (és persze elmúltál 16 éves), akkor már csak várnod kell, hogy egy gazdi felkérjen, hogy Te vigyázz a kutyusára. Természetesen itt is érdemes előbb tájékozódnod weboldalon a feltételekről, a fizetésről, az esetleges megbízási vagy munkaszerződésről. Ha a weboldalon leírtak mellett további kérdésed is felmerül, soha ne habozz feltenni azt az oldal működtetőinek.

8. túra- vagy idegenvezetés

Tökéletes választás lehet számodra, ha:

  • magabiztosan beszélsz legalább 1 idegen nyelvet,
  • szeretsz emberekkel foglalkozni,
  • folyton mozgásban lenni, és
  • nem jelent gondot, hogy 20-30 fős csoport előtt kell beszélned és instruálni őket

Érdeklődj a diákszövetkezeteknél, hogy náluk milyen idegenvezetői munkák érhetők el, és tudakold meg, hogy a munkaadó igényel-e bármilyen speciális előképzettséget. Ha a diákszövetkezeteknél aktuálisan nincs is ilyen típusú munka, az interneten ma már könnyedén megtalálhatod az ezzel foglalkozó cégeket, és náluk közvetlenül is érdeklődhetsz.

A fizetést a legtöbb cég (beleértve a diákszövetkezeteket is) bankszámlára utalja.

Saját bankszámlát szeretnél? A bankszámla működésével, annak megnyitásával kapcsolatban kérd szüleid, hozzátartozóid tanácsát, segítségét. A K&H honlapján számos banki termékről találhattok információt, bővebb tájékoztatásért kérhettek visszahívást szakértő kollégáinktól, vagy személyesen is érdeklődhettek bankfiókjainkban.

K&H ifjúsági számlacsomag