reszkessetek betörők! így hagyd nyáron egyedül a lakást!

2019. június 18.
A bűncselekmények többsége megelőzhető, különösen, ha a nyaralás alatti betörésről van szó! Mivel az ún. személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonos felelőssége, biztonságáról mindenekelőtt saját magunknak kell gondoskodnunk. Most ehhez adunk néhány hasznos tanácsot.

reszkessetek betörők! így hagyd nyáron egyedül a lakást!

ne adjunk segítséget!

Hogy a legkisebbre csökkentsük a betörés esélyét, mielőtt útnak indulnánk, ellenőrizzük, nem hagytunk-e bármit a kertben, a ház körül, ami segíthetne a betörőknek a házba való bejutásban. Ilyen lehet például egy létra vagy egy kerti bútor. E logika mentén a lakást, a házat körülvevő dúsabb bokrokat, a lombosabb, ablakhoz közel eső fákat is érdemes visszavágni, megritkítani. 

a legkritikusabb pont: a bejárati ajtó

Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, a mechanikai védelem, az ajtók, az ablakok, a rácsok és a zárak nem minden esetben jelentenek áthatolhatatlan akadályt az elkövetőknek. Lehetőség szerint a bejárati ajtónk anyaga legyen erős fém vagy tömör fa, a zár pedig több ponton záródó. Ugyanakkor az ajtóra felszerelt biztosítóláncok és pótzárak egyedül akkor hasznosak, amennyiben az ajtó tokszerkezete teljesen stabil. Ezt már jóval a nyaralás előtt érdemes lehet ellenőrizni, akárcsak azt, hogy a további bejáratok, hátsó ajtók és garázskapuk is kellő védelemmel rendelkeznek-e.

tágra zárt ablakok

A betörők a legtöbb esetben az ablakainkat benyomva, feszegetve, betörve jutnak be az otthonunkba, így az ablakoknál is gondoskodjunk az extra védelemről! Például felszerelt rácsokkal vagy üvegre ragasztható speciális, „betörésgátló” fóliával. Bámennyire is magától értetődő tanács, kellő figyelem híján igen pórul járhatunk: mielőtt elmegyünk otthonról, mindig körültekintően zárjuk be az ajtókat és az ablakokat! 

riasztók sokasága

A különböző elektronikai védelmi rendszerek is jó szolgálatot tehetnek, melyeknek széles választéka áll ma rendelkezésünkre. Az összes távfelügyeleti rendszer közül egyértelműen az a legbiztonságosabb, amelyik illetéktelen behatoláskor egyből a szerződött biztonsági szolgálatot vagy a rendőrséget riasztja. Ha ennyire nem is szeretnénk bebiztosítani magunkat, zárt térbe leginkább mozgás- és nyitásérzékelő riasztók kombinált kiépítése javasolt, erős hang- illetve távriasztással. A kapcsolószekrényt se felejtsük el bezárni, különben a rossz szándékú, hívatlan vendégek az áram kiiktatásával azonnal ki tudják kapcsolni a riasztást és a világítást. 

hatósági biztonság

Hosszabb nyaralástól függetlenül érdemes felvenni a kapcsolatot a helyben működő polgárőrséggel, akik bűnmegelőzés céljából folyamatosan járőröznek a lakóövezetünkben. Nem árt, ha ők is tudnak arról, hogy elutaztunk. 

értékek a lakásban

A lehető legcélravezetőbb, ha egyszerűen nem tartunk nagyobb mennyiségű készpénzt és értékes ékszereket a lakásban. Ha mégis így tennénk, ezeket tegyük falba szerelhető, biztonsági zárral ellátott széfbe! 

mintha nem is nyaralnánk

A napokon át leengedett, mozdulatlan függönyök, redőnyök, illetve a postaládában felgyűlő levélhalom csak jelzés a betörőknek arról, hogy elutaztunk valahová. Éppen ezért érdemes megkérni egy megbízható rokont, barátot, szomszédot, hogy naponta változtasson a redőnyök állásán, vigye ki a kukát, még ha üres is, illetve ürítse ki a postaládát. Ezen túl érdemes lehet vásárolni egy programozható villanykapcsolót is, ami az időről-időre felvillanó fényekkel szintén azt a hatást kelti, mintha továbbra is otthon tartózkodnánk. 

Sajnos megesik, hogy a legnagyobb jóindulat és a legtöbb óvintézkedés ellenére is betörés áldozatai leszünk. Gyakori tapasztalat, hogy a legtöbb betöréskárosult alul van biztosítva – Te ne légy köztük! Tudj meg többet a minimum 25% kedvezménnyel online megköthető K&H lakásbiztosításokról!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás