pénztárcabarát ötletek kerttervezéshez

2019. szeptember 04.
Szeretnéd kiélni a kreativitásod, ezért saját kezűleg varázsolnád otthonossá kertedet? Meríts ötleteket pénztárcabarát tippjeinkből!

pénztárcabarát ötletek kerttervezéshez

mindenekelőtt tervezzük meg a kertet!

Mielőtt egy kapavágást is tennénk, előbb gondoljuk át, hogy pontosan mit is szeretnénk. Vadregényesen buja angolkertet vagy borotvapengével kimért franciát, esetleg letisztult modernre vágyunk?

Az inspiráló fotók nézegetése után a legfontosabb teendő, hogy kertünk adottságait pontosan felmérjük. Milyen a vízelvezetés, a terepviszonyok, vannak-e fák, cserjék, meglévő virágok és veteményes? Milyen a benapozás és a talaj minősége? Továbbá döntsük el, hogy mi a legfőbb célunk a kerttel: csak gyönyörködni szeretnénk benne vagy termelni is?

Amikor leülünk a papír mellé tervezni és felskicceljük az alaprajzot, vegyük figyelembe a kijáratokat, a már meglévő (és nem is módosítható) kerti objektumokat és a szomszédok kertjeinek adottságait, köztük például a bokrokat és a kerítéseket. Ezt követően vázoljuk fel a várható tevékenységek zónáit (például tér a kerti sütögetéshez, napfényes hely a gyümölcsfáknak, árnyas tér a kerti medencének stb.) és a hozzájuk illő kerti elemeket.

Következő lépésként a zónákat határoljuk el egymástól, miközben kitaláljuk, hogy ez milyen burkolattal, például betonnal, murvával, fahánccsal, kavicsággyal esetleg sövényekkel, térkővel vagy támfalakkal fog történni.

 tipp!

Ne feledkezzünk meg a kerti elektromos infrastruktúra kiépítéséről sem, hiszen szükség lesz áramforrásra a világításhoz, a szökőkutak, a grillező, illetve az egyéb kerti eszközök működtetéséhez. Ugyanígy tervezzük meg a vízvételi pontokat és az esetleges automata vagy kézi locsolórendszert!


kerti játszótér a gyerekeknek

Miért ne lehetne az udvarban is rajztábla a gyerkőcöknek? A kerítésre erősített tábla például könnyen elkészíthető egy megfelelő méretű falap speciális táblafestékkel való lekenésével. Már csak egy doboz színes kréta kell hozzá, és indulhat a móka!

Emellé ugyanúgy készíthetünk „matatófalat” is, amit elsősorban a kisebb gyerekek fognak értékelni. Erre a falemezre felszerelhetjük a legkülönbözőbb, a háztartásban feleslegessé vált eszközöket, használati tárgyakat, például villanykapcsolót, kulcstartót, kuglófsütőt, gombokat, megunt számológépet, kilincset, fogantyúkat, vagy bármi mást, amit piszkálni, nyomkodni, nyitni és csukni lehet.

A gyerekek szintén imádni fogják, ha a kerti térköveket már eleve úgy fektetjük le, hogy azok egy ugróiskolát formázzanak.

Ugyan valamennyire a zsebünkbe kell nyúlni, de készen vehetünk különböző méretű csúszdalapokat is. Ezt hozzászerelve a terasz lapjához, a végébe homokozót telepítve máris megalkottuk a tökéletes otthoni játszótér élményt.

Továbbá, ha elég ügyesek vagyunk, a kiszuperált autógumikban is végtelen a lehetőség! Némi csinosítás után akár hintát és mászókát is építhetünk belőlük.

 tipp!

A gyerekek bármilyen jellegű kuckót, búvóhelyet imádni fognak. A megmaradt raklapokból, farostlemezekből, lécekből és deszkákból készíthetünk egyszerű indián sátrat, amit aztán kívülről befuttathatunk különböző futónövényekkel, hogy a kuckó még kényelmesebb és hangulatosabb legyen.


kerti tó házilag

Ha igazán ambiciózus kertépítők vagyunk, még saját tavunk is lehet! Mivel valószínűleg a tó a kertünk egyik ékköve lesz, érdemes minél központibb, a nagyobb fáktól távolabbi helyet találni neki. Leginkább azért, mert az őszi lombhulláskor a vízbe zúduló nagy levéltömeg sok szerves anyaggal dúsítja a vizet, ami algásodáshoz vezethet.

Fontos, hogy a vízfelület mérete minimum 10–12 négyzetméter, a tó mélysége pedig legalább 1 méter legyen, mivel csak ekkor alakul ki a megfelelő biológiai egyensúly. Továbbá ebben a mélységben már a halak és a fagyérzékeny növények is át tudnak telelni. A meder kiásása után jöhet a geotextília, majd a tófólia terítése.

Ezen a ponton jó döntés lehet a kitermelt földből és homokból egy virágokkal beültetett szép házi sziklakertet építeni, ami igencsak mutatós a tó mellett. Persze a tavat is díszíthetjük, az alját például telerakhatjuk kavicsokkal, tavirózsával és más mélyvízi növényekkel is. A tó köré pedig akár díszburkolat is kerülhet

Végül jöhet a vízzel való feltöltés, miközben ne feledkezzünk el a megfelelő levegőztetésről sem!

 tipp!

A bruttó 50 m3-nél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 méternél nem mélyebb, magáncélú kerti víz- és fürdőmedence esetén nem kell építési engedély, ám az ennél nagyobb tavaknál már igen! Erre mindenképpen figyeljünk oda!


fűszernövények a falon

Ha kevés hely áll rendelkezésünkre a kerttervezéshez, miért ne építkeznénk vízszintes helyett függőlegesen? A felfelé magasodó fűszer- és veteményeskert kialakításához elég néhány deszka vagy egy régi ablakkeret, amit a falra rögzítés után kis cserepekben máris teleakaszthatunk növényekkel. A kaspók lehetnek eltérő anyagúak, színűek és formájúak, hiszen ha odafigyelünk az esztétikára, az illatos növények mellett ez is feldobhatja a kertet/teraszt.

lámpások konzervdobozból vagy befőttesüvegből

Pofonegyszerű, ugyanakkor nagyon látványos megoldás, ha a háztartásban feleslegessé vált befőttesüvegekből vagy konzervdobozokból saját kezűleg készítünk újrahasznosított kerti dekorációs lámpát. A befőttesüveg verziót, mielőtt beletesszük a gyertyát vagy a mécsest, előtte kicsinosíthatjuk egy kicsit az aljára szórt bab- vagy kávészemekkel, vagy akár egy kis üvegfestékkel is. Emellett házilag újrahasznosított kerti dekorációként készíthetünk régi madárkalitkából „növénykalitkát”, vagyis függő virágtartót is, ahogy a kiszuperált kádból, csapból, csillárból és gumiabroncsból is lehet virágágyas.

A munka végére érve szeretnéd biztonságban tudni „remekművedet”? Tudj meg többet a minimum 25% kedvezménnyel online megköthető K&H családi ház biztosításról, amellyel udvari térburkolataid és akár a medencéd kárai is megtérülnek is!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás