erre figyelj oda, hogy elkerüld a nyári lakástüzet!

2019. július 16.
Szalonnasütés, grillezés, szúnyogriasztó kerti fáklyák… a nyár számos tűzveszélyes helyzetet teremt otthonunkban, amire jobb fokozottan odafigyelni, a károk elkerülése érdekében. Mert tudjuk, jobb félni, mint megijedni!

erre figyelj oda, hogy elkerüld a nyári lakástüzet!

tartsuk tisztán az udvart!

A nagy szárazságban könnyen keletkezhet tűz és könnyebben terjedhet szét, így különösen fontos, hogy az udvaron ne gyűljön össze semmilyen éghető anyag. Egy kupac falevél a nyári kánikulában könnyen kiszáradhat, ha pedig lángra kap, meg is van a baj. Álljunk tehát neki minél hamarabb a zöld hulladék eltakarításának.

óvatosan a gyertyákkal és lampionokkal!

A gyertyák, ahogy ünnepekkor, nyáron is okozhatnak problémát, sőt, talán a hőségben még veszélyesebbek lehetnek. Bár a terasz vagy az erkély nagyon hangulatos néhány mécsessel, figyeljünk rá, hogy a gyertyák ne legyenek éghető anyagok, vagy növények közelében és persze ne is hagyjuk őket őrizetlenül. Jobb, ha mindegyiket egy-egy nagyobb üvegmécsesben tartjuk, így elkerülve a problémákat!

Fokozottan kell figyelni a gyertyás lampionokra! Ebben az esetben a papír könnyen lángra kaphat, és egy nagyobb nyári szél – vagy akár szellő – már feldöntheti a könnyű szerkezeteket, és máris megvan a baj. Ezért ha tehetjük, inkább válasszuk az elektromos égősorokat.

ha pedig már kerti kellékek...

Az apró fáklyák és a rovarok elűzéséért szolgáló füstölőket sem szabad semmilyen körülmények között őrizetlenül hagyni. Még ha távol is vannak minden éghető anyagtól, ne felejtsük el, hogy a nyári időjárás igencsak szeszélyes tud lenni. Egy hirtelen érkező szélvihar máris arrébb sodorhat mindent, útra indíthat egy kis parazsat vagy az asztalon pihenő szalvétákat sodorhatja a láng közelébe.

veszélyes jég

Óvatosan a hűtőberendezésekkel, kiemelten a ventilátorokkal. A jeges italokat tartsuk távol tőlük, hiszen a felolvadó jégből származó víz könnyen érintkezhet árammal, annak szikrázásából pedig gyorsabban alakulhat ki tűz, mint gondolnánk. A jeges italokkal alapvetően jó vigyázni, nem csak akkor, ha ventilátorokról van szó. Gyakorlatilag bárhol kockázatot jelenthet, ha valamilyen árammal működő tárgy vagy hosszabbító van a közelben.

vigyázzunk a fényekre is!

Bizony, a fényekre! Az erős napsütés könnyen törhet meg úgy üveg- vagy tükörfelületen, hogy egy apró pontot érjen, ha pedig ott éppen egy száradó növény vagy valamilyen papír van, néhány óra alatt úgy felmelegedhet, hogy lángra is kap. Ennek elkerülése érdekében az üvegpoharakat, mécseseket tároljuk inkább árnyékban a szikrázó napsütésben.

a grillezés veszélyei

Grillezni szeretnél a kertben vagy az udvaron? Remek nyári elfoglaltság, de megannyi veszélyforrás is! A grillsütőt mindig tartsuk távol a növényektől, fából készült épületektől, vagy bármitől, ami könnyen lángra kaphat – ilyen lehet például egy könyv is, akár pont a grillsütő útmutatója vagy néhány szalvéta.

A grillt mindig tartsuk tisztán, a benne felhalmozódó zsiradék vagy más hulladék ugyanis kockázatos veszélyforrás – a forró zsír például könnyen pattanhat ki és máris kész a baj. De megéri még az öltözékünkre is figyelni! A hosszú ujjú póló vagy pulóver semmiképpen sem jó ötlet, hiszen a textil is hamar lángra kaphat, ami már közvetlen veszélyt jelent ránk nézve.

a tábortűz

Természetesen ugyanúgy veszélyt jelenhet egy bográcsozás vagy szalonnasütés is, hiszen ahhoz tábortüzet kell rakni. Figyeljünk arra, hogy a tűz mindig nagyjából 10 méterre legyen minden éghető tárgytól, illetve sose hagyjuk őrizetlenül. Ám nem elég csupán a mi jelenlétünk. Míg ég a tűz, mindig legyen a közelben egy nagy kancsó víz, amit ráönthetünk, ha baj van. Ha pedig befejeztük a főzőcskézést vagy sütögetést, alaposan öntsük fel a tűz helyét vízzel és homokkal – vagy akár földdel, és néhány óráig még maradjunk a közelében.

A legnagyobb óvatosság ellenére is fontos, hogy arra is felkészüljünk, ha mégis megtörténik a baj. Tudj meg többet a tűzesetek esetén is maximális védelmet nyújtó K&H családi ház biztosításról, melyet most online kötés esetén minimum 25%, idén augusztus 23-ig pedig ráadás 15% kedvezménnyel igényelhetsz!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás