az árvíz mellett a belvíz is súlyos károkat okozhat

2013. április 08.
Figyeljünk ezért oda értékeinkre, ellenőrizzük a pincék szárazságát, a veszélyeztetett területeken időben helyezzük biztonságba vagyontárgyainkat – tanácsolja a K&H Biztosító.

Nem bizonyult jó időjósnak a medve: február 2-án nem látta meg az árnyékát, ami a korai tavaszra utalt, ezzel szemben még április első napjaiban is az ország számos településén havazott. A sok csapadék miatt annyi víz gyűlt össze a folyókat tápláló hegyekben, hogy az önmagában komoly árvízveszélyt jelentett, ráadásul az azóta is tapasztalható állandó esőzés miatt az egész országban árvízzel és belvízzel küzd a katasztrófavédelem. Az utóbbi napokban számos mellékúton útzárat rendeltek el, mert a víz alámosta az utat, illetve több helyen is megcsúszott a löszfal, lakóházakat is veszélyeztetve. Belvíz miatt országosan kilenc embert telepítettek ki. Miskolc egyik diósgyőri utcájában egy 5-6 méter mély kráter keletkezett nemrég a belvíz következtében. Bár csütörtökön épp nyugodtabb időjárásra számítanak a katasztrófavédelmisek, mivel az árvízi helyzet országszerte javult egy kicsit, de Zalában a hóolvadás még bajt okozhat, a Rábán is újabb árhullám érkezik.

Az OKF összesítése szerint hét megye 19 településén folytatnak árvízi, 14 megye 61 településén pedig belvízi védekezést. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan több mint 158 ezer hektár.

„A központosított mentési és védelmi munkálatok mellett a lakástulajdonosok is felkészülhetnek arra az esetre, ha ingatlanjukat elönti a víz. Lehetőség szerint óvjuk a pincében, garázsban tárolt értékeinket, tegyük védett helyre vagy fóliázzuk be, amit lehet. Ha tudunk, készítsünk listát ingóságainkról. Ez meggyorsíthatja a kárigény elbírálását, így az ügyfelek előbb hozzájuthatnak a pénzükhöz” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Az árvíz által veszélyeztetet területeken sok nyaraló áll, amelyet lehet, hogy tulajdonosuk az idei kedvezőtlen időjárás miatt még fel sem keresett. Érdemes ezért szemrevételezni a házakat, időben kimenekíteni az értékeket.

Az áradással együtt járhat a villamosenergia-szolgáltatás kimaradása, erre készüljünk fel előre, szükségünk lehet gyertyára, zseblámpára, emellett hosszabb áramkimaradás esetén leolvadhat a hűtő, megromolhat az élelmiszer, ami nagyobb mennyiségnél jelentős anyagi kárt okozhat. Amit tudunk, helyezzünk platóra, legalább 20-30 centire a talajtól. A bútorok, értékek és létfontosságú iratok is kerüljenek védett helyre. Tartsuk tisztán a vízelvezetőárkot és lefolyócsövet a falevelektől és hulladéktól, hogy semmi ne akadályozza a víz lefolyásának útját.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás