amikor az ember saját magát raboltatja ki – 2. rész

2013. október 29.
Vegyük gyorsan sorra, mik azok a mások által megosztott fényképek, amikkel bármelyikünk folyamatosan szembesül a saját hírfolyamában?

Meghitt, vidám, születésnapi vacsorák. Kedves ismerősünk gyermekének / unokájának első lépései a nappaliban. Újabb és újabb profilképek, ahol az illető saját magáról készít „selfie”-t, a lakás különböző helységeiben. Büszkén pózolás az új autóval, laptoppal, legújabb HD tévével.

Mivel itt az ismerősünkről van szó, a mi szemünk folyamatosan az emberre fókuszál a képen. Azonban olyasvalakinek, aki sokkal kevésbé jó szándékkal nézegeti a közösségi profiloldalt, egy komplett információs tárház mindaz, ami a fotó hátterében van.

A háttérben maradt berendezési tárgyak, laptop, tv, bicikli, autó - egy gyakorlott bűnöző már ennyiből felméri, vajon mennyire éri meg „meglátogatnia” minket.

Önként, oda nem figyelve, tudtunkon kívül tesszük ezt, de ez nem változtat a tényen: mi magunk adjuk ki ezt az információt.

Ezért a tanácsunk: nézzünk rá kicsit kritikus szemmel is fotóinkra, mielőtt közzétesszük őket! Nem árulunk el akaratlanul is olyat magunkról, amit majd valaki kihasználhat?

Nyilván mindent nem tehetünk meg az ellen, hogy betörjenek hozzánk, de az rajtunk áll, hogy a betörőt segítjük, vagy inkább megnehezítjük a dolgát.

Tegyük az utóbbit - megéri az a pillanatnyi hezitálás az „Elküld” gomb fölött.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás