az ingatlantulajdonosok legnagyobb félelmei

2016. március 22.
Betörés, beázás, természeti csapások – többek között ezektől a kockázatoktól félhetnek az ingatlantulajdonosok. A K&H Biztosító biztos jövő kutatása szerint 2015 negyedik negyedévében még mindig a beázástól, csőtöréstől és üvegtöréstől tartanak a magyarok a leginkább, míg a másnak okozott anyagi kár az ingatlanok esetében is a lista végén kullog.

az ingatlantulajdonosok legnagyobb félelmei

Értesítik a szomszédot, ha elutaznak, riasztót szereltetnek be, minden ajtót,ablakot bezárnak, lakásbiztosítást kötnek – számtalan módon próbálják a tulajdonosok biztonságban tudni az ingatlanunkat, azonban a baj még a legnagyobb óvatosság mellett is bekövetkezhet. A K&H biztos jövő indexe negyedévente azt is felméri, hogy melyik ingatlannal kapcsolatos kockázat bekövetkezését tartják a legvalószínűbbnek a magyarok. A 2015 negyedik negyedéves adataiból kiderül, hogy a listát a beázás, az üvegtörés és a természeti csapások vezetik, míg a betörés és a lopás csak a második helyre szorult.

Anyagi helyzet megítélése, közbiztonság alakulása, ingatlanokkal kapcsolatos kockázatok, közlekedési és utazási kockázatok – a biztonságérzettel kapcsolatos várakozásokat méri fel a K&H biztos jövő indexe. Az 500 fő megkérdezésével végzett felmérés alapján készült mutató a negyedik negyedévben 2,4 ponton áll a mínusz 50-tól plusz 50-ig terjedő skálán.

jobban aggódnak a nők

A kockázatok között a második helyre szorult betörést a válaszadók 25 százaléka tartja nagyon valószínűnek, azonban az aggódók aránya a nők és az 50 évnél idősebbek körében magasabb. A többség - 31 százalék – viszont a betörést nem igazán tartják valószínűnek. A besurranásos lopás megítélése is nagyon hasonló, ettől is jobban tartanak a nők és a kisebb településeken élők is valószínűbbnek tartják.

lecsap a természet

A természeti csapásoktól való félelem 2015 negyedik negyedévében is vezette a listát, a megkérdezettek 29 százaléka tartja nagyon valószínűnek, ettől is a községekben élők és a nők tartanak jobban. Érdekes módon, míg a természeti csapások, a természet által okozott károk előkelő helyen végeztek a listán, a szándékos rongálás az utolsó előtti helyre szorult, és inkább az alacsony jövedelműek tartanak tőle.

A csőtöréstől vagy beázástól szintén 29 százalék fél, így ez a kockázat is az első helyen végzett, míg egy tűzesetet mindössze 17 százalék tartja nagyon valószínűnek.

másoknak okozott kártól nem tartanak

Az üvegtörés a három legnagyobb valószínűségű kár között van, 29 százaléka a megkérdezetteknek tartja nagyon is elképzelhetőnek, érdekes módon a fővárosban aggódnak emiatt a legkevésbé.

Ahogy az utazással, illetve a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos felmérésekből kiderült, a többi autóstól vagy utastól tartanak a magyarok, azonban arra, hogy ők maguk másoknak kárt okozhatnának, már nagyon kevesen gondolnak. Hasonló eredmények születtek itt is: anyagi kár okozásától 15 százalék tart, ezzel az utolsó előtti helyen végzett ez a kategória. Sem az idősebbek, sem pedig a fiatalabbak nem aggódnak jobban mások tulajdonáért, sőt a budapestiek között még kevesebben vannak.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás