8 tipp lakáseladáshoz

2015. október 20.
Megérett az elhatározás, hogy nagyobb vagy kisebb lakásba költözünk, esetleg már ki is szemeltük álmaink új otthonát. De legtöbbünk számára ez csak akkor fog menni, ha azt a lakást, amelyben lakunk, viszonylag gyorsan, és a legkisebb kompromisszum árán tudjuk értékesíteni. Ez pedig nem könnyű. Íme néhány tipp azoknak, akik nem szeretnének idegileg belerokkanni a tranzakcióba.

Lakáseladás

1. számoljunk az eladási idővel

Általánosságban elmondható, hogy lakást eladni nem egyszerű manapság. Természetesen vannak nagyon kurrens ingatlanok, és vannak olyanok, amelyeket hosszú évek alatt lehet csak értékesíteni. Az Otthon Centrum 2015. II. negyedéves jelentése szerint panel lakások kevesebb, mint 2 hónap, téglaépítésű lakások 3 hónap, a téglaépítésű házak pedig 7 hónap alatt találnak vevőre.

2. ingatlanossal vagy önállóan

A legnagyobb dilemma, hogy igénybe vegyük-e az ingatlanirodák szolgáltatásait, avagy sem. Ha mellettük döntünk, akkor az iroda jutalékával is kalkulálnunk kell, ha viszont magunkra vállaljuk az vevőkeresést, akkor nekünk kell megkeresni az ideális vevőt. De ez nem csak pénzkérdés. Ha szakemberre bízzuk az értékesítést, az esetek többségében időt spórolunk vele. Tehát, ha köt bennünket egy határidő, akkor valószínűleg az ingatlanossal járunk jobban.

Az ingatlankozvetito.com oldalon területi bontásban megtalálhatjuk az irodák listáját. Ugyanakkor a tiltólistával sem árt tisztában lenni.

3. az ideális ár meghatározása

Azt szokták mondani: nincs eladhatatlan ingatlan, csak rossz ár. Ezért a legfontosabb a valódi, reális értéket meghatározni. Ehhez segítségünkre lehetnek az ingatlanos oldalak statisztikái, ahol területenként, Budapesten kerületenként, sőt akár utca szintjén is meg van határozva, hogy kb. hol mennyibe kerül a lakás négyzetmétere. Természetesen óriási különbségek lehetnek. Függ az ár attól, hogy milyen állapotú a lakás, új vagy régi építésű, netán panel, és a területen belül hol helyezkedik el. Közel a tömegközlekedéshez, de mégis távol a főútvonaltól, vagy éppen a mellett. A mai kornak megfelelő-e a beosztása, modernizált-e a fűtése, az elektromos hálózata, szigetelték-e, stb. A lényeg, hogy ne érzelmeink, hanem a valós előnyök és hátrányok alakítsák ki az eladási árat.

4. javítások, lakáseladás előtt

Alapvető pszichológia, hogy egy jó általános állapotú, harmonikus, tiszta lakást könnyebb eladni, mint egy lelakottat. Ehhez néha egy kis odafigyelés is elég lehet. Nem muszáj frissen festeni a lakást, de ha hatalmas beázás foltok virítanak tavalyról, vagy lóg a karnis, dobozokban állnak a kinőtt ruhák a lakásban, az nem segít az értékesítésben. Mérlegeljük, hogy egy alapos lomtalanítás, pakolás, tisztasági festés belefér-e számunkra. Valószínűleg többet nyerünk vele, mint amennyi a kiadásunk. Ráadásul, ha a sok felhalmozott lomtól már előre megszabadulunk, nem kell majd annyit pakolni költözésnél.

Ha szakemberre van szükségünk, a neten több szolgáltatás is a segítségünkre lehet: ilyen például a Joszaki.hu és a Szakemberajanlo.hu. De az is elképzelhető, hogy a saját biztosítónk mesterember szolgáltatását is igénybe tudjuk venni.

5. készüljünk fel rá, az érdeklődők fogadása sok időnket el fogja venni

Akár ingatlanossal, akár magunk adunk el, az érdeklődőket nekünk kell fogadni. Vagy gondoskodnunk kell valakiről, aki kulccsal rendelkezik, és a mi érdekeinket képviseli, miközben végigvezeti a lakáson a potenciális vásárlókat. Ezt nem biztos, hogy érdemes a szomszédunkra bízni, aki esetleg tart a potenciális új lakótól, ezért nem feltétlenül fog kedvet csinálni a lakásunkhoz.

Az átlagnál nagyobb rendet kell napi szinten tartanunk. Sokszor egyéb programjainkat le kell mondanunk, vagy át kell szerveznünk. Ha lehet, érdemes a hétvége egyik napján mutatni a lakást, és a másikat megtartani magunknak, családunknak.

8 tipp lakáseladáshoz
 

6. készüljünk az alapvető kérdésekre

Van pár kérdés, ami szinte biztosan el fog hangzani a beszélgetés során. Ezekre például nem árt számítani:

  • Mikor épült a ház
  • Mi vagyunk-e az első tulajdonosok
  • Mi lett felújítva és mikor
  • Társasház esetén van-e felújítási alap, tervbe van-e véve valamilyen közös felújítás
  • Tehermentes-e az ingatlan
  • Mennyi a rezsi, a közös költség
  • Milyenek a szomszédok
  • Milyen a környék

Ez nem jelenti azt, hogy már a lakás mutogatása közben papírral kell tudnunk bizonyítani például a tehermentességet, vagy hogy nem tartozunk közös költséggel. Ezekre a dokumentumokra később lesz szükség, ha a tárgyalás komolyra fordul. Akkor a vevő úgyis kikéri a tulajdoni lapot, nekünk pedig kell szereznünk egy nullás igazolást a közös képviselőtől. Ezzel együtt ezeket az információkat nem árt már az értékesítés megkezdése előtt ellenőriznünk, hogy ne állítsunk valótlant.

7. ingatlanturisták kiszűrése

Ha ingatlanos segít az értékesítésben, ő nagyobb biztonsággal kiszűri azokat az embereket, akik valamilyen oknál fogva komoly vételi szándék nélkül, sokszor családostól nézelődnek hétvégenként az ingatlanok között.

8. óvatosan az információkkal

Mivel óhatatlanul kell a lakásunkba számunkra vadidegen embereket beengedni, nagyon fontos, hogy különösen értékes dolgainkat ne hagyjuk elől. Illetve az sem baj, ha leakasztjuk a falról azt a képet, amelyet külön biztosítottunk, és az aranyainkat, értékes gyűjteményeinket elzárva tartjuk. De a legfontosabb tanács, hogy soha ne beszéljünk arról az érdeklődőknek, hogy mikor nem leszünk otthon. Ez a rossz szándékkal körülnézők számára olyan, mint egy meghívás.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás