készülj fel a nyárra: 5+1 tipp, amit megtehetsz otthonod biztonságáért

2021. július 02.
A kánikulában jellemzően felelőtlenebbek vagyunk, gyakrabban felejtünk el ezt-azt, pedig nagyon is érdemes odafigyelni az otthonunk biztonságára, különösen akkor, ha az utazás is szerepel az idei tervek között. Most 5+1 tanácsot hoztunk, hogy felkészülten, meglepetések nélkül tölthesd az év legmelegebb hónapjait.

készülj fel a nyárra: 5+1 tipp, amit megtehetsz otthonod biztonságáért

1. végezd el a karbantartásokat!

Ugyan tavasszal szokás a legtöbb karbantartási munkát elvégezni, ám nem árt, ha a nyár kezdete előtt is körbenézel és leellenőrződ a háztartási gépeidet. Érdemes a mosó-, mosogató-, és szárítógépeden az egyszerűen elvégezhető műveleteket (mint például szűrőtisztítás, fertőtlenítés) megejtened, de akár szerelő segítségét is kérheted. Ez különösen akkor fontos, ha utazásra készülsz, mert jobb, ha nem a nyaralás előtti mosás, vagy a nyaralóban történő első mosogatás alkalmával ér utol a baj.

Ne feledkezz meg a klímáról sem! Ha van klímaberendezésed – és eddig még nem tetted, gyorsan kérj időpontot egy szakembertől az éves tisztításra, karbantartásra, hiszen így elkerülheted, hogy pont az év legmelegebb időszakában maradj hűsítő fuvallat nélkül, a szennyezett használatból adódóan a levegőbe kerülő baktériumoktól azonban jobb a szezon kezdete előtt megszabadulni!  

2. nyaralj okosan

Pár nap pihenés távol a munkától... Várod már? Amiatt ne fájjon a fejed, hogy kellemetlen meglepetésként az üres lakás fogad, mikor hazaérkezel. A betörés elleni védekezéshez az egyik legkönnyebben betartható jótanács a közösségi média okos használata. Ne, vagy csak ellenőrzött ismeretségi körben, oszd meg, hogy éppen merre jársz. A hírfolyamban való képek nézegetése ugyanis a bűnözőknek is kedvelt tevékenysége, akiknek könnyedén szemet szúrhatnak az otthonodtól távolról, nyilvánosan feltöltött képek. Ne adj nekik esélyt! Élvezd a gyönyörű pillanatokat, a képeket pedig elég, ha utána posztolod.

Sajnos még az elővigyázatosság ellenére is bekövetkezhet a baj, így érdemes még indulás előtt átnézned lakásbiztosításod. Általánosságban elmondható, hogy a betörés során ellopott vagyontárgyaidért csak akkor kaphatsz kártérítést, ha azokra is külön kötöttél biztosítást. Eltulajdonított okmányaid és irataid pótlásának díját a legtöbb hazai lakásbiztosítás már fedezi, így azok ügyintézése során legalább az anyagiak miatt nem kell aggódnod.

3. jég veled...

Igazán bosszantó, amikor egy heves nyári eső hirtelen jégesővé erősödik, az autód pedig a szabadban parkol. Ha teheted, már a nyár elején készülj ezekre: alakíts ki egy fedett beállót (vagy csinálj helyet a tavaly ősz óta telepakolt garázsban és állj is mindig be). Akár olyan járműtakaró fóliát is vásárolhatsz, ami megvédi az autót a jég okozta károktól. Érdemes aktívabban figyelned az időjárás-előrejelzéseket is, hogy tudd, mikorra várható fenyegető csapadék és időben felkészülj járműved védelmére.

4. villámhárítók nyomában

Biztosan megéltél már jó néhány viharos kalandot. Nyáron gyakoriak a heves zivatarok, melyek villámlás és mennydörgés kíséretében általában hamar jönnek és mennek is. Fokozott zivatar és villámlás esetén örök szabály, hogy – a biztonság kedvéért – érdemes az elektromos eszközöket áramtalanítani, hiszen a lehetséges túlfeszültség esetén ezek használhatatlanná válhatnak. Ezért áramtalaníts mindig utazás előtt is!

Ügyelj arra is, hogy nyílászáróid és redőnyeid jól zárjanak, ne legyen gond egy-egy hirtelen támadt erősebb szél esetében sem. Ha megtörténik a baj és van lakásbiztosításod, mindenképpen tegyél kárbejelentést, hiszen az üvegkárokra általában már az alapbiztosítások esetében is kaphatsz kártérítést.

5. árvízveszély

Kövesd a Katasztrófavédelem tájékoztatásait és ha árvízveszéllyel érintett területen élsz vagy van ingatlanod (pl. vízparti nyaraló), gondoskodj az esetleges árvízvédelemről! Pincéd vagy alagsorod kialakítását igazítsd az aktuális vízviszonyokhoz, értékeidet mindig magasan – lehetőleg a legfelső polcon (vagy emeleten) – tárold, legfontosabb irataidat pedig tartsd magadnál vagy fóliázd be.

+1 mindig felkészülten, lakásbiztosítással

Legyen szó viharról, jégesőről, betörésről, vagy elektromos meghibásodás okozta kárról, a legjobban úgy védekezhetsz, ha van lakásbiztosításod! Válaszd a K&H lakásbiztosításokat, amiket már pár perc alatt, kényelmesen online, minimum 25% kedvezménnyel köthetsz meg!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás