álomból valóság: 5+1 tipp gardróbtervezéshez

2019. március 06.
Egymásra halmozott cipők, összenyomódott táskák, elveszett zoknik, szekrény mélyén rekedt kincsek – ismerős? Kövesd tippjeinket és tervezz olyan gardróbot, amit még Carrie Bradshaw is megirigyelhetne!

álomból valóság: 5+1 tipp gardróbtervezéshez

1. venni vagy csináltatni?

Az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, a hely- és költség által behatárolt szoba vagy szekrény problémakör után, hogy inkább csináltassuk vagy vásároljuk meg készen a bútorokat? A személyre szabott megoldás legnagyobb előnye, hogy a szekrény/szekrények biztosan milliméterre pontosan illeszkedik majd a rendelkezésünkre álló helyre és a belső polcokat, akasztókat tekintve sem kell kompromisszumokat kötnünk. Ám a minőségi alapanyagok drágák, jó szakembert találni pedig nehéz és időigényes feladat. Így ezt a megoldást inkább akkor javasoljuk, ha a munka nem sürgős, és az is belefér, ha csak fél- egy év múlva rendezkedhetünk be álmaink gardróbjában. Ha azonban az aktuális felújítási munkák részeként szeretnénk gyorsan végezni és asztalos ismerősünk sincsen, akkor érdemesebb a bútoráruházakban körbe nézni, és az egyszerűség mellett letenni a voksunkat. De mi a helyzet a költségekkel? Nos, ha minőségi alapanyagokban és jó szakemberben gondolkozunk, akkor a személyre szabott tervezés és kivitelezés szinte mindig drágább, mint a sztenderd megoldások.

2. polcok, akasztók, kosarak – mire lesz szükségem?

A gardrób belső elrendezésének tervezése előtt fontos átgondolni, hogy ki fogja használni és mire. Például ha a gyerkőcök ruhadarabjai is itt kapnak majd helyet, akkor az alsóbb polcokat ennek fényében célszerű megtervezni; ha pedig takarítóeszközök, vagy porszívó is kerül majd bele, jobb már az elején elkülöníteni erre a célra a megfelelő nagyságú helyet. Ezután következhet a ruhadarabjaink részletes feltérképezése, ami behatárolja az elemek kiválasztását. Általában kosztümben jársz dolgozni? Akkor a vállfáknak bőven kell majd hely. Cipőmániás vagy? Ne feledd a kisebb fakkokat! A párod nyakkendőinek sose találod a megfelelő helyet? Alakíts ki erre a célra is egy tárolót! A kisebb kosarak, dobozok viszont minden esetben segítségedre lehetnek, és nem is határolják be mereven a teret – ne feledkezz meg hát róluk! 

3. rendszerezett mindennapok

Hogy fog ennyi minden egy helyen elférni? A küldetés nem egyszerű, de nem is lehetetlen! Módszeres rendezéssel és profi, helytakarékos hajtogatással sokkal több minden fér majd el, mint elsőre gondolnád! Addig is tréningezheted magad akár a ruha rendezés királynőjének, Marie Kondo-nak a praktikáit követve!

4. spórolj időt és akár pénzt is! 

A gardrób egyik legnagyobb pozitívuma, hogy egyben láthatjuk a ruháinkat, így akár este, akár reggel választjuk ki az öltözékünket, biztosan átlátjuk a teljes „szekrény-helyzetet”! Az öltözködés így már igazi élvezet, nem macera többé! Ráadásul gyakrabban találkozunk a különféle ruhadarabokkal, így nehezebben feledkezünk meg róluk, és kevesebbet vásárolunk feleslegesen! Azt pedig ezek után könnyű belátni, hogy gyorsabban el is készülhetünk, hiszen nem kell a fél pár zoknikat és a kedvenc pulcsinkat előásni egy kisebb testedzéssel a szekrény mélyéről...

5. tükrök, fények és extrák 

Ugye, hogy a boltok kirakataiban minden olyan gyönyörűnek látszik? Ennek a „gusztusos tálalásnak” az egyik kulcsa a világítás! Ne feledkezzünk meg tehát a szekrénybe épített és a szobát is kellőképpen megvilágító, meleg fényű lámpákról, különösen, ha szűkölködünk a természetes fényben! Egy egészalakos tükör pedig nem csak praktikussági szempontból fontos, hiszen optikailag nagyítja a teret, és ha tolóajtóra szereljük, még helyet is sprórolhatunk vele a további polcoknak és rendező elemeknek!

+1. szemét vagy kincs? 

Évről évre érdemes felülvizsgálni, hogy mit sikerült a polcokra és akasztókra felhalmoznunk. Biztos, hogy mindent viseltük az utóbbi 1 évben? Illik még a stílusunkhoz? Beleférünk még egyáltalán? Ha a feltett kérdésekre a válasz negatív, akkor fájó szívvel ugyan, de érdemes megválnunk a régi ruhadarabjainktól, és elajándékoznunk őket segélyszervezeteknek vagy akár eladni a párszor hordott, új állapotú darabokat. Selejtezni senki sem szeret, de gondoljunk arra, hogy így több hely marad majd az új kedvenceinknek! 

Gardróbod tervezése mellett ne feledkezz meg a biztonságról sem. A K&H lakásbiztosításával nem csak az ingatlanodat, hanem az abban tárolt ingóságaidat is biztonságban tudhatod! Kattints és tudj meg többet!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás