5 praktika, ami hűvösen tartja a lakást a kánikulában

2019. július 31.
A zsibbasztó kánikulában a klíma sem feltétlen megoldás, mert könnyen megfázhatunk tőle és állandó használata kisebb (vagy nagyobb) anyagi katasztrófával ér fel. De pár okos, könnyen megvalósítható praktikánkat követve a villanyszámla alacsonyan tartásával alakíthatjuk otthonunkat hűvös oázissá.

5 praktika, ami hűvösen tartja a lakást a kánikulában

1. ügyes árnyékolás és függöny trükkök

A különböző árnyékolási technikák közül elsősorban külső zsalugáterekkel és napárnyékolókkal érhetjük el a legjobb eredményt. Ám a redőny, ami beereszti a levegőt, de a napsugarakat nem, hasonlóan jó szolgálatot tehet. Ezek akár 60–70 százalékkal csökkenthetik az ablakon keresztül bejövő hősugárzást. Különösen, ha tudatosan és rendszeresen bevetjük őket a tűző napsütésben.

Ha az említett megoldásoktól mégsem a várt eredményt kapnánk, némi pénzt rászánva még mindig vehetünk ún. blackout, tökéletesen sötétítő függönyt. Azon túl, hogy nem csak nyáron, télen is komoly hőszigetelő hatással bír, nem ereszti át a fényt. Továbbá az ablakra helyezhető hővisszaverő fólia beszerzése ugyanúgy lelassítja a lakás felmelegedését.

2. készítsünk házi légkondit!

A "házi légkondi” lényegében nem más, mint mikor egy nagy fémtálnyi sózott jég fölé tereljük a ventilátor hűsítő fuvallatait. A célnak szintén megfelel, ha palackokba töltött sós vizet fagyasztunk le, majd így a ventilátor elé helyezzük. Fontos, hogy hűtés előtt ne öntsük tele a palackokat, különben teljesen szétfagynak és az asztalon tálcára helyezzük őket, nehogy a kifolyó víz rövidzárlatot okozzon! A trükk lényege, hogy a víz olvadási pontja a sótól alacsonyabbá válik, vagyis tovább jég állapotú marad, a párolgó víz pedig lehűti levegőt, amit a ventilátor szétoszt a lakásban.

3. áramtalanítsunk!

A felesleges áramfogyasztók kikapcsolásával szintén jó pár celsius fokkal könnyebbé tehetjük az életünket, mikor már épp kezdenénk magunkat a trópusokon érezni. Napközben, amikor elmegyünk otthonról, vagy a nyaralás ideje alatt például a tévét, a számítógépet, a töltőt inkább húzzuk ki a konnektorból, hogy ezek még készenléti üzemmódban se melegítsék a lakást (és még véletlenül se okozzanak balesetet). Illetve a kánikula beköszöntése elsőosztályú alkalom arra is, hogy a sütés- főzést grillezésre cseréljük, így nem generálva plusz hőséget és párát a lakásban.

 tipp!

Szívesen főzőcskéztek a szabadban? Hozzatok ki még többet a jó időből és varázsoljátok kerteteket egy hangulatos nyári konyha berendezésével a családi és egyben a közösségi élet pezsgő színterévé!


4. csavard fel a szőnyeget…

Egyszerű, de nagyszerű „klímatechnológia” az is, ha a nyári forróság idejére száműzzük az otthonunkból a szőnyegeket, különösen azokból a helyiségekből, ahová leginkább betűz a nap. Ez azért lehet jó megoldás, mert a padlón lévő vastag szőnyegek hajlamosak igencsak magukba szívni a meleget. Attól pedig csak még hűvösebb lesz, ha rendszeresen felmossunk a padlót, lehetőleg minél hidegebb vízzel. A szobanövényekre locsolt vízpermet is ugyanúgy páradúsabb, élhetőbb környezetet biztosít a lakásban.

5. hűsítő illatfelhő

A ténylegesen mérhető hőmérséklet csökkenés mellett az illatok is bírhatnak hűsítő hatással! Párologtassunk citrom, citromfű illóolajat, mely kellemesen üde illata mellett segít ellazulni és még a légutakat is tisztítja. Már csak egy limonádé és egy jó könyv hiányzik a délutáni sziesztához!

Praktikák ide vagy oda, mégis inkább a vízparton keresnél felfrissülést? Tudd biztonságban otthonodat akkor is, mikor éppen távol vagy! Tudj meg többet a K&H lakás és családi ház biztosításokról, melyeket online minimum 25% kedvezménnyel, idén augusztus 23-ig pedig ráadás 15% kedvezménnyel köthetsz meg gyorsan és gördülékenyen!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás