az 5 legfontosabb őszi teendő a kertben

2018. szeptember 27.
Noha az időjárás még csak most kezdi jelezni, de már jócskán benne vagyunk az őszben, és ezt hamarosan a kertünk is megérzi majd. Összeszedtük a legfontosabb munkálatokat, melyekkel érdemes számolni a következő hetekben!

az 5 legfontosabb őszi teendő a kertben

(a kép forrása: pixabay)

az ültetés időszaka

Elérkezett az ideje, hogy elültessük azokat a növényeinket, amelyeknek a vetése az őszi szezonban javallott. Különbséget kell azonban tenni a kora őszi ültetés és a tél alá vetés között: előbbi esetben a növényeink még a tél előtt kikelnek (például sóska, spenót), utóbbi esetben pedig a magok a földben telelnek át (például petrezselyem, sárgarépa). Nevéből adódóan a kora őszi ültetést érdemes akár már ma elkezdeni, míg a tél alá vetést jobb a hidegebb hónapokra, novemberre/október végére hagyni. 

felkészülés az első fagyra

Ne felejtsük el védett helyre vinni a teraszra vagy az erkélyre kirakott, nem fagytűrő, mediterrán növényeinket pl.: leander, hibiszkusz, hiszen egy hirtelen jött éjszakai fagy könnyen tönkre teheti a hajtásokat és a leveleket.

komposzt, avagy a kert fekete aranya

A komposzt értékes kincs, hiszen felhasználható a virágágyások, a pázsit, a szobanövények virágföldje számára egyaránt. Nem csak javítja a föld szerkezetét, de növeli a légáteresztő és vízfelszívó képességét is. Ezen felül fontos kiemelni, hogy így kevesebb mesterséges talajjavító szert kell alkalmaznunk, ami nem csak a pénztárcánkat, de a környezetünket is megkímélheti! 

Ősszel sok szerves hulladék keletkezik a kertben, úgy, mint a levágott fű és a lehullott levelek, a zöldségek és gyümölcsök levelei és szárai, de a gereblyézés is komposztált avart eredményezhet, amit utána szétteríthetünk a fagyok előtt. Többek között ezért is érdemes kialakítani egy komposztálót, ahová egész évben „gyűjtögethetünk”. A célnak megfelelő komposztálóládákat akár vásárolhatunk is, de mi magunk is megépíthetjük őket, ha nem szeretnénk csupán egy kazalba rendezni a hulladékot. 

évelők

A szeptember-október forduló a legideálisabb az évelő-ágyások átdolgozására. A virághagymák elültetésére, a bokrok, gyümölcsfák telepítésére is ilyenkor érdemes időt szakítani. Ne feledd, hogy minél jobban előkészíted ősszel a terepet, annál könnyebbek lesznek a tavaszi teendők a kertben! 

ne feledkezz meg a kerti szerszámokról sem!

A tél közeledtével nem lesz egy jó ideig szükség a gereblyére, ásóra, fűnyíróra és egyéb más kerti szerszámra sem, ezért ne felejtsük el őket megtisztítani és védett helyre vinni. Ugyanez igaz a kerti bútorokra is – a fóliával való téli védelem, vagy ha zárt helyre visszük őket, akár évekkel is meghosszabbíthatja bútoraink tartósságát!

Tudtad, hogy lakásbiztosításod keretén belül akár féltve nevelgetett kerti növényeid és a lakásban tartott dísznövényeid is biztonságban lehetnek? A K&H lakásbiztosításának védelme kiterjed a biztosított ingatlan területén található növényekre is, ha tehát jégeső vagy felhőszakadás következtében a hobbi célból ültetett növényeid más vagyon tárgyaiddal együttkárt szenvednek, a biztosító a szerződésben foglaltak szerinti mértékben megtéríti a kárt.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás