4+1 tipp a hatékonyabb otthoni munkához

2021. augusztus 31.
Biztos vagy benne, hogy a lehető leghatékonyabban osztod be otthonról is a munkanapodat? Azzal, hogy az irodád a lakásba költözteted – legyen szó akár csak heti pár napról – könnyen felborulhat a napirended és azt érezheted, hogy bár az órák telnek és még mindig ugyanannyi feladat tornyosul előtted. Cikkünkben most ahhoz adunk 4+1 tippet, hogy gördülékenyen menjenek az „otthonról dolgozós” napok is.

4+1 tipp a hatékonyabb otthoni munkához

Az elmúlt időszakban különösen sokan kaptak lehetőséget az otthoni munkavégzésre. A trend, úgy tűnik, a járvány csillapodásával is folytatódik. Számos munkáltató hosszútávon is elérhetővé teszi a heti több napon, vagy akár a hét minden napján választható home office lehetőséget. Te is dolgozol otthonról? Ha igen, mit gondolsz, elég hatékonyan tudod elvégezni a feladataidat vagy olykor „elfolynak” a napok? Tanácsainkkal segítünk, hogy mindig a maximumot tudd nyújtani!

1. tartsd meg a napi rutint

Első és legfontosabb tanácsunk: alakíts ki és próbálj tartani egy napirendet! Persze senki nem fog rád szólni, ha az egyébként ingázással töltött idődben alszol még egy kicsit, de hidd el, jobb, ha minden nap időben felkelsz, felfrissíted magad és az irodai munkarended szerint dolgozol folyamatosan. Jöhet egy ebédszünet, délután egy kávé, sőt, ha szánsz egy kis időt a háztartási teendőkre, például két megbeszélés között beteszel egy mosást vagy kiteregetsz, máris előrébb vagy a napi feladataiddal is.

A rutinod részeként tudd, mikor vagy a legproduktívabb és tervezd úgy a napod, hogy mindig a maximumot nyújthasd abban, amit csinálsz. Például, ha nem vagy egy korán kelő típus, délelőtt próbáld meg elintézni a kevés figyelmet és koncentrációt igénylő feladatokat, majd délután fókuszálj a komolyabb kihívásokra. Ha hosszú távon dolgozol otthonról, elengedhetetlen, hogy megfelelő napirended legyen, és tudd, mikor vagy a leghatékonyabb.

2. találj állandó motivációt

Jó, ha vannak napi céljaid. Ha már délelőtt tudatosítod magadban, hogy valamivel végezni szeretnél a munkanap végére, szinte biztos, hogy úgy is lesz, csupán erre kell fókuszálnod.

Időzítésben nagy segítségedre lehetnek a háztartási nagygépek is. Kiváló ötlet például, ha elindítod a mosógépet – ezalatt a kijelölt feladatnak a végére érsz – és a program (valamint a megbeszélés) végén kiteregetsz, ezzel egy kis szünetet is tartva és átmozgatva magad. Ha úgy érzed fáradsz, lankad a figyelmed, a kávén kívül segíthet egy kis mozgás is: járkálj a lakásban, vidd le a szemetet, locsold meg a virágokat.

Mondanunk sem kell, hogy kiemelten fontos, hogy ne hagyd a magánéletedet és a munkádat összemosódni. Húzd meg a határokat: tartsd be a munkaidőt, tudja mindenki a környezetedben, hogy mettől meddig dolgozol, valamint jelezd kollégáid felé is az elérhetőségedet.

3. a produktivitás alapja a megfelelő munkakörnyezet

Előző cikkünkben foglalkoztunk a biztonságos otthoni munkakörnyezettel. Elmondhatjuk, a fix munkaállomás mindig jó hatással lehet rád, hiszen így akár az irodai hangulatot is megtarthatod. Ne feledd, úgy lehetsz a leghatékonyabb, ha figyelsz a munkavégzés apró részleteire: fontos a megfelelő testtartás, a természetes fény és a szellőztetési lehetőség. Eredményességedet jelentősen ronthatja, ha például pizsamában, az ágyadból dolgozol, ezért ezt próbáld kerülni.

A legtöbb szakértő mindezek mellett azt tanácsolja, hogy a munka-magánélet egyensúlyának érdekében különítsd el a hálószobádat (vagy személyes teredet) a munkavégzés helyszínétől. Amennyiben van rá lehetőséged, alakíts ki egy dolgozószobát vagy -sarkot a lakás erre megfelelő szegletében, ahol el tudsz mélyülni és produktívan tudod tölteni a napodat. Ha pedig nincs erre lehetőséged, akkor is határozd el (és tartsd magad hozzá), hogy bizonyos területekről nem jelentkezel be a munkahelyedre (pl. az ágyadból).

4. koncentrálj

Fontos, hogy a kitűzött napi céljaidat és feladataidat végig szem előtt tartsd. Érdemes a sorozatokat munka utánra időzíteni, a TV-t is kikapcsolva tartani. Ha szereted az „alapzajt”, hallgass olyan zenét, ami segíti a koncentrációdat. Legjobb, ha az irodai környezethez hasonlóan viselkedsz.

+1 csak lényegre törően!

Az úgynevezett „online meeting fáradtság” valós probléma, így a hatékony otthoni munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy a videós megbeszélések is az adott témára fókuszáltak maradjanak. Ha megbeszélést tartasz vagy felszólalsz, próbálj mindig lényegre törően fogalmazni. Résztvevőként jelezd, ha úgy érzed, egy-egy témáról túl sokat beszéltek, vagy ha jelentősen eltértetek attól.

Mi is tudjuk, hogy a számítógép előtt ülve milyen egyszerű megbeszélésből megbeszélésbe ugrani, de inkább ne zsúfold tele a naptáradat, hiszen ha nem tartasz szünetet, könnyen csökkenhet a teljesítményed.

Legyél biztonságban Te és a céges eszközeid is az otthoni munkavégzés alatt! Tudtad, hogy az online megköthető K&H lakásbiztosításhoz már olyan kiegészítő felelősségbiztosítás is elérhető, ami bizonyos céges elektronikai készülékekben okozott károkra is kiterjed?

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás