fiatalként is érdemes életbiztosítást kötni!

2021. június 08.
„Az életbiztosítások öregeknek valók... Majd kötök egyet, ha már lesznek gyerekeim!” Tényleg?! Az életbiztosítással minden életkorban érdemes foglalkoznod. Ha eddig csak legyintettél rá, olvass tovább!

fiatalként is érdemes életbiztosítást kötni!

Sokan gondolják azt, hogy fiatal felnőttként nem érdemes foglalkozni az életbiztosítással, pedig egy rövid ügyintézéssel hatalmas segítséghez juthatsz általa a nehéz helyzetekben. Nem kizárólag haláleseteknél fizetnek ugyanis az életbiztosítások! Tudtad, hogy van olyan életbiztosítás, amit kórházi kezelés esetén is igénybe tudsz venni?

stresszmentes élet, stresszmentes biztosítás: félegészség

Az életbiztosítások alapvetően arra valók, hogy egy váratlan baleset esetén se legyél magadra utalva, és még akkor is támogatni tudd a családod, ha épp nem tudsz dolgozni. Amikor először megjelentek az életbiztosítások, még csak halál esetén nyújtottak szolgáltatást, később aztán elérhetővé váltak a különböző kiegészítő biztosítások is, melyek pl. rokkantság vagy műtét esetén térítenek. Hatalmas újítás volt, amikor már megtakarítani is lehetett az életbiztosításokon keresztül, ezeket vegyes életbiztosításoknak nevezik. Aztán jöttek a unit linked életbiztosítások, amikkel már befektetési céllal is tudunk életbiztosítást kötni. Attól függően, hogy milyen csomagot választunk, a biztosító halál, súlyos megbetegedés, rokkantság, betegségek és balesetek esetén szolgáltat, miközben gyermekünk életkezdésére, vagy a nyugdíjas létünk anyagi biztosítására tudunk hosszútávon előtakarékoskodni.

Az életbiztosításnak rengeteg fajtája létezik:

  • kockázati életbiztosítás esetén a biztosítótársaság a biztosított halálakor haláleseti összeget fizet a szerződésben meghatározott kedvezményezettnek, vagy a törvényes örökösnek.
  • megtakarítási életbiztosításnak nevezzük azokat a biztosításokat, amik váratlan eseményen kívül is fizetnek. Ezek nem csak biztosítási védelmet jelentenek, hanem tőkeképzést is, hiszen a befizetett részletek után hozamban részesülhetünk, amivel biztosíthatjuk gyerekeink jövőjét, vagy saját nyugdíjunkat is.
  • a járadékbiztosítások nyugdíj-kiegészítésként szolgálnak, és jellemzően addig fizeti a biztosító, amíg a biztosított életben van

Emellett, az egyes biztosítási típusok esetén az is változó, hogy egyszeri díjjal vagy rendszeres díjfizetéssel történnek a befizetések. Például a befektetési célú életbiztosítások esetén jellemzően egyszeri, nagyobb összeggel kell kalkulálni, míg a kockázati életbiztosítások díja általában havi rendszerességgel kerül rendezésre. Ha nem erősséged a határidők észben tartása és betartása vagy egyszerűen nem szeretnél az egyes részletek befizetésével foglalkozni, akkor már olyan megoldást is választhatsz, hogy a bankok automatikusan utalják vagy vonják le a díjat a számládról. 

szerződéskötés előtt

Bármilyen szerződést írsz alá, így az életbiztosítás megkötésekor is figyelj arra, hogy átolvasd és megértsd a szerződés részleteit, hiszen a csomagok különböző feltételekkel vehetők igénybe. Az életbiztosítás megkötésével biztosítód elkötelezi magát, hogy a szerződésben meghatározott feltételek mellett, előre meghatározott jövőbeni esemény bekövetkezése esetén bizonyos összeget fizet neked (vagy a szerződésben meghatározott személynek). Ezért jó, ha tisztában vagy a biztosítási események meghatározásaival, a bejelentésük módjával és határidejével, a díjfizetéssel, annak késedelmének/elmaradásának következményeivel, a szerződés megszűnésével és megszüntetésével kapcsolatos részletekkel, illetve a kizáró esetekkel és tényezőkkel. A teljes kényelem érdekében ma már léteznek olyan biztosítások is, amiket a bankszámládhoz köthetsz, így már arra sincs szükséged, hogy külön szerződést írj alá.

életbiztosítás egyszerűen

A K&H-nál nyitott lakossági bankszámládhoz könnyedén igényelhetsz kiegészítő élet- és balesetbiztosítási csomagokat, amikkel többek között egy esetleges, súlyos baleset után szolgáltatást kaphatsz: akár havi egy kávé áráért. Ennek a megoldásnak az a legnagyobb előnye, hogy a szerződéskötés után nincs több teendőd, hiszen a biztosítási díjat a bank a havi számlavezetési díjba építve automatikusan levonja.

számlavezetés

 

Ha igazán elővigyázatos vagy, akkor tudj meg többet az akár havi 390 forintért igényelhető K&H kockázati életbiztosításról!

K&H kiegészítő életbiztosítások