jobb félni, mint megijedni: ezért érdemes foglalkozni az életbiztosítással!

2021. július 10.
„Az életbiztosítások öregeknek valók... Majd kötök egyet, ha már lesznek gyerekeim!” Tényleg?! Az életbiztosítással minden életkorban érdemes foglalkoznod, mert bármilyen nehéz is belegondolni, baleset, betegség, bárkit érhet, ami adott esetben jelentős anyagi terhet róhat rád és szeretteidre. Ha eddig csak legyintettél rá, olvass tovább!

jobb félni, mint megijedni: ezért érdemes foglalkozni az életbiztosítással!

Sokan gondolják azt, hogy nem érdemes foglalkozni az életbiztosítással, pedig egy rövid ügyintézéssel hatalmas segítséghez juthatsz általa nehéz helyzetekben. Nem kizárólag haláleseteknél fizetnek ugyanis az életbiztosítások! Tudtad, hogy van olyan életbiztosítás, amit kórházi kezelés esetén is igénybe tudsz venni?

stresszmentes élet, stresszmentes biztosítás: félegészség

Az életbiztosítások alapvetően arra valók, hogy egy váratlan baleset esetén se legyél magadra utalva, és még akkor is támogatni tudd a családod, ha épp nem tudsz dolgozni. Az első életbiztosítások még csak halál esetén nyújtottak szolgáltatást, később elérhetővé váltak a különböző kiegészítő biztosítások is, melyek pl. rokkantság, vagy műtét esetén térítenek. Hatalmas újítás volt, amikor már megtakarítani is lehetett az életbiztosításokon keresztül, ezeket vegyes életbiztosításoknak nevezik. Majd azok a megoldások is megérkeztek, amikkel már befektetési céllal is lehetővé vált életbiztosítást kötni. Attól függően, hogy milyen csomagot választunk, a biztosító halál, súlyos megbetegedés, rokkantság, betegségek és balesetek esetén fizet, miközben gyermekünk életkezdésére, vagy a nyugdíjas éveink anyagi biztonságára is tudunk hosszútávon előtakarékoskodni.

Többféle életbiztosítás létezik:

  • kockázati életbiztosítás esetén a biztosító a biztosított halála esetén haláleseti összeget fizet a szerződésben meghatározott kedvezményezettnek, vagy a törvényes örökösnek.
  • megtakarítási életbiztosításnak nevezzük azokat a biztosításokat, amelyekkel nem csak váratlan eseményekre lehet felkészülni, hanem megtakarítani, befektetni is. Ezek nem csak biztosítási védelmet jelentenek, hanem tőkeképzést is, hiszen a befizetett díjak után hozamban részesülhetünk, amivel biztosíthatjuk gyerekeink jövőjét, vagy saját nyugdíjunkat is.
  • a járadékbiztosítások jellemzően nyugdíj-kiegészítésként szolgálnak, és addig fizeti a biztosító, amíg a biztosított életben van

Emellett, az egyes biztosítási típusok esetén az is változó, hogy egyszeri díjjal vagy rendszeres díjfizetéssel történnek a befizetések. Például a befektetési célú életbiztosítások esetén jellemzően egyszeri, nagyobb összeget lehet befizetni, míg a kockázati életbiztosítások díja általában havi rendszerességgel kerül rendezésre. Ha nem erősséged a határidők észben tartása vagy egyszerűen nem szeretnél az egyes részletek befizetésével foglalkozni, akkor már olyan megoldást is választhatsz, hogy a bankok automatikusan utalják vagy vonják le a díjat a számládról. 

kinek érdemes kockázati életbiztosításban gondolkodnia?

  • családosoknak: a kockázati életbiztosítással  a családodnak nyújthatsz anyagi támogatást egy esetleges tragédia esetén 
  • hitellel rendelkezőknek: így gondoskodva arról, hogy hiteled visszafizetése ne háruljon gyermekeidre, partneredre egy esetleges tragédia esetén 
  • egyedülállóknak: mert betegség, végleges rokkantság esetén segíthet az életszínvonal megtartásában
  • idősekről gondoskodóknak: így nem csak Te vagy biztosítva, hanem az ő szép öregkoruk is váratlan tragédia esetén
  • kevés megtakarítással rendelkezőknek: ha nincsen akár több évre elegendő megtakarításod, akkor nagy segítséget jelenthet a biztosítás például akkor, ha egy súlyos betegség miatt a jövedelmed egy része kiesik 

szerződéskötés előtt

Bármilyen szerződést írsz alá, így az életbiztosítás megkötésekor is figyelj arra, hogy átolvasd és megértsd a szerződés részleteit, hiszen a csomagok különböző feltételekkel vehetők igénybe. Az életbiztosítás megkötésével a biztosítód elkötelezi magát, hogy a szerződésben meghatározott feltételek mellett, előre meghatározott jövőbeni esemény bekövetkezése esetén bizonyos összeget fizet neked (vagy a szerződésben meghatározott személynek). Ezért jó, ha tisztában vagy a biztosítási események meghatározásaival, a bejelentésük módjával és határ idejével, a díjfizetéssel, annak késedelmének/elmaradásának következményeivel, a szerződés megszűnésével és megszüntetésével kapcsolatos részletekkel, illetve a kizáró esetekkel és tényezőkkel. A biztosítási összeg meghatározásakor gondolj arra, mekkora összeg lenne elég életszínvonalad megtartásához akár hosszabb időszakon át, a gyerekek felnevelésére, vagy egy esetleges hitel végtörlesztésére. Mindig jelölj meg egy haláleseti kedvezményezett.

életbiztosítás egyszerűen

A K&H-nál személyre szabottan állíthatod össze a kockázati életbiztosításodat, igényeidtől függően, havi pár ezer forintos díjért. Te határozhatod meg, hogy mekkora legyen a biztosítási összeg, amit váratlan tragédia – vagyis biztosítási esemény – esetén a biztosító kifizet. Emellett 14-féle kiegészítő biztosításból is választhatsz és további 4 társbiztosítottat is bevonhatsz a biztosításba, nekik is egyénre szabva a biztosítási összegeket vagy a kiegészítő biztosítások körét. Például ne feledkezz meg a gyermekek balesetbiztosításáról sem.

Ha számodra is fontos a maximális biztonság, kezdj el gondoskodni már most saját és akár szeretteid jövőjéről is! Tudj meg többet az életbiztosítási termékünkről, melyet akár 35%-os kedvezménnyel igényelhetsz!

K&H életbiztosítás