gyakorlati változások a mindennapi pénzügyeinkben – PSD2, 2019. szeptember 14.

PSD2, szeptember 14. - sokszor hallottuk ezt a mozaikszót és dátumot, de mit jelentenek számunkra a gyakorlatban?

A Második Pénzforgalmi Irányelv (angolul Payment Services Directive 2, innen a PSD2 rövidítés) szeptember 14-étől a mindennapi bankolás számos területén még nagyobb biztonságot hoz el az életünkben, ráadásul még kényelmesebb, könnyebb és gördülékenyebb szolgáltatásokat eredményez. A K&H ügyfeleit érintő gyakorlati változások:

 1. Az erős ügyfélhitelesítés megjelenése az internetbanki szolgáltatás [K&H e-bank] használatában csak az SMS azonosítást használó ügyfeleinknél jelent változást, mely változások a következők:
  • a betétikártya-szolgáltatás limit módosítás és a személyes adat (például lakcím) módosítás csak egyedileg, egyesével írható alá;
  • pénzügyi tranzakciókból (például átutalás) egyszerre maximum 8 darab tranzakció írható alá SMS azonosítással;
  • a tranzakciót jóváhagyó SMS tartalma pedig kibővül az alábbi információkkal (amelyet az e-bank “tranzakciók aláírása” képernyőn tud ellenőrizni):
   • művelettípus kód
   • kedvezményezett bankszámla száma
   • tranzakció összege
   • tranzakció devizanem
 2. Az online bankkártyás vásárlások egy részénél a K&H ügyfelei már eddig is használták az Internetes biztonsági kód szolgáltatást (3D Secure Code), szeptember 14-től azonban egyre több online kereskedőnél lesz erre szükség. Éppen ezért érdemes beállítani minden K&H betéti- és hitelkártyánkra ezt a szolgáltatást.
 3. Lehetősége lesz ügyfeleinknek úgynevezett harmadik feles szolgáltatóknak hozzáférést biztosítani a számlaadataikhoz, vagy akár fizetési műveletet kezdeményezi rajtuk keresztül. Ez abban az esetben lehet például kényelmes megoldás, hogyha egynél több pénzintézetnél is vezetünk bankszámlát, és egy helyen szeretnénk látni az egyenlegünket, vagy a rajtuk végrehajtott tranzakciókat.

A K&H betéti- vagy hitelkártyás érintéses vásárlások a jövőben is a korábban megszokott módon zajlanak majd, érdemes azonban átvenni ennek legfontosabb pontjait. Az egyszeri tranzakciós limit alatt (belföldön 5 000 forint alatt) végrehajtott tranzakciók együttes összege maximum 45 000 forint lehet. Amennyiben elérjük ezt a limitet, további PIN kód nélküli érintéses tranzakció csak az alábbi műveletek valamelyike után végezhető újra:

 • egy hagyományos (a bankkártya POS vagy ATM terminálba helyezésével és PIN kód megadásával) sikeresen végrehajtott pénzügyi tranzakció
 • egy egyszeri érintéses, limit feletti (belföldön 5 000 forint feletti),  PIN kód megadásával végrehajtott sikeres érintéses fizetés
 • egy hét elteltével, mivel a gyűjtött összegek hetente nullázódnak