lakástrendek 2023: tippek & ötletek átalakításhoz

lakásfelújításhoz személyi kölcsönt vennél fel?
2023. augusztus 28.
Lakásunk belső tereinek kialakítása mindannyiunk számára fontos, hiszen itt érezzük otthon magunkat. Ha emellett az is lényeges szempont, hogy az aktuális trendek is megjelenjenek a berendezésben, akkor jó, ha tudjuk: 2023 a fenntarthatóságról és a természetességről, valamint a hagyományos és a modern összefonódásáról szól. Ebbe az irányba érdemes tehát elindulni a kisebb-nagyobb átalakítást tervezőknek.

Lakástrendek
 

egy folyamatosan változó tér: az otthonunk

Biztosan észrevettük már: a lakóterünk folyamatosan változik. Egyes részeit felújítjuk, korszerűsítjük, új bútorokat, berendezési tárgyakat vásárolunk. És persze életmódunk és életkörülményeink is változhatnak, ami további átalakításokat kívánhat meg. Lehet, hogy a hálószobánk méretének csökkentésével szeretnénk nagyobb nappalit kialakítani vagy éppen a home office miatt hoznánk létre valahol a lakásban egy csendesebb sarkot. Szintén gyakori eset, hogy a gyermekáldás miatt a dolgozószobaként funkcionáló helyiséget kell átalakítanunk gyerekszobává.

A lakásunkat tehát a folyamatosan változó igényeinkhez kell alakítani. Egy ilyen átalakítás pedig kiváló lehetőség arra, hogy áttekintsük az aktuális trendeket, és egy személyiségünkhöz, családunk szükségleteihez jobban passzoló stílusirányzatot válasszunk.

Különösen igaz ez akkor, ha új lakásba költözünk. Ekkor érdemes a döntéseinket alaposan átgondolni és olyan színeket, anyagokat választani, melyek a saját stílusunkhoz is illenek és egyúttal időtállóak is.

miért kövessük a trendeket?

A lakástrendek folyamatosan változnak: évről évre új színek, anyagok és stílusok jönnek divatba. Természetesen a legfontosabb az, hogy mindig komfortosan érezzük magunkat a saját otthonunkban, de az uralkodó lakástrendeket azért érdemes figyelemmel kísérnünk – nézzük, miért!

Először is bármikor szembetalálhatjuk magunkat egy olyan ötlettel, irányzattal és megoldással, amire mi nem is gondoltunk, de hozzájárulhat a lakótér hatékonyabb kihasználásához, a funkcionalitás javításához. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az okos, praktikus megoldások, így valóban profitálhatunk egy divatosnak számító döntésből. 

Ez pedig nemcsak rövid, hanem hosszú távon is igaz. Amennyiben a lakásunkat valamikor a jövőben értékesíteni szeretnénk, az aktuális trendeknek megfelelően berendezett ingatlan a vásárlók szemében is vonzóbb lehet, így könnyen magasabb árat is elkérhetünk érte. 

Végül, de nem utolsósorban azoknak is érdemes figyelni az uralkodó lakberendezési irányzatokat, akik nem igazán tudják, hogy pontosan merre induljanak. Kétségtelen, hogy könnyű elveszni a vintage, az indusztriális, a klasszikus és a többi stílus között, így nagy könnyebbséget jelenthet, ha van egy irányvonal, amit csak követnünk kell.

mik a legújabb lakberendezési trendek?

A lakberendezés terén elsősorban a színek, anyagok és stílusok változásai határozzák meg az aktuális trendeket.

színek

A nemzetközi trend-előrejelző Pantone festékgyár színszakértői 2023-ban a Viva Magentát választották az év színének. Ez egy természet inspirálta, bordós magenta árnyalat, mely merész és vidám, határozottságot és élettel teliséget sugároz.

Ha otthonunkban szeretnénk viszontlátni, vegyük figyelembe azt, hogy a szín rendkívül erőteljes, így nagyobb „mennyiségben” csak akkor használjuk, ha extravagánsabbak vagyunk. Ha mégis szeretnénk az árnyalatot megjeleníteni, kombináljuk lágyabb, visszafogott színekkel, például halvány rózsaszínnel, de üdévé varázsolhat egy letisztult, szürke bútorokkal, belső terekkel rendelkező lakást is. Ahhoz azonban, hogy igazán érvényesülhessen a szín, érdemes nagyobb felületen alkalmazni.

Természetesen a 2023-as év nem kizárólag a magentáról szól: továbbra is hódít a természet színeként a zöld, a visszafogott zsályától egészen a mélyebb smaragdzöld árnyalatokig. Népszerű a halvány levendula és a lila, otthonosságot sugároz a meleg sárga vagy a halvány barna, visszafogott eleganciáról gondoskodnak a púderes rózsaszín és a kék árnyalatai, míg a 70-es éveket idézi meg a mustársárga és a terrakotta

anyagok

2023-ban az anyagok között a fenntarthatóság, a természetesség dominál.

A pamut és a gyapjú melegséget sugároz. Válasszunk ezekből készült takarót, díszpárnát vagy szőnyeget, melyek otthonosabbá teszik lakásunkat, a hideg hónapokban pedig a komfortérzetünket is javítják. Hasonló a hatása a múltidéző hangulatú buklénak, mely egy erős, strapabíró, mégis puha gyapjúszövet jellegzetes, hurkolt felülettel.

Ha egy kis exkluzivitást, eleganciát csempésznénk otthonunkba, az idén jó választás a bársony is, ami jól mutat a kanapén, székeken és foteleken is.

A természetesség jegyében hódít a kézműves dizájn: az agyag vagy kerámia kiegészítők, dísztárgyak remekül kombinálhatók a modernebb berendezési tárgyakkal is. 

Bátran választhatunk rattan kiegészítőket – például fonott kosarakat - és bútorokat is, de továbbra is divatos az üveg bármilyen formája.

stílusok

Az idei évben a belső terekben a kényelem, a természetközeliség, a fenntarthatóság dominál, modernitással ötvözve. A lakástrendet a természetes színvilág, a kényelmes bútorok jellemzik, a stílusok között pedig a minimalizmus, a hi-tech és az eklektika hódít.

minimalizmus

Ha kedveljük az egyszerűséget, tisztaságot, funkcionalitást és kerüljük a túlzott dekorációt, feltűnő színvilágot, akkor ez a mi stílusunk. A minimalizmus az alapvető elemekre összpontosít, a felesleges dolgok kiszűrésével. Ha követnénk ezt a trendet, akkor érdemes többfunkciós bútorokat választanunk - például ággyá alakítható kanapét -, és a tartós, környezetbarát anyagokra fókuszálni.

hi-tech

A hi-tech stílusú lakás akkor ideális választás, ha érdeklődünk a modern technológia, az innováció iránt és korszerűbb, futurisztikusabb lakótérre vágyunk.

A színek ez esetben sötétebb árnyalatúak, a stílus jellemző anyaga pedig a fém, üveg, műanyag. Az egyenes geometriai formák letisztult hatást keltenek, és minden a kényelmet, hatékonyságot szolgálja. Az okoseszközöket, automatizáltságot – például távvezérléses fűtés és hűtés - természetes anyagokkal kombinálva válik igazán stílusossá és kényelmessé a hi-tech otthon.

eklektika

Az eklektika több belsőépítészeti stílus keveréke: a minimalizmust és a hi-tech elemeket vegyíti a klasszikusabb, vidékies, természetközeli dizájnnal, melynek megteremtéséhez különösen jó érzék szükséges! Akkor ideális számunkra, ha kedveljük a kreativitást és az egyediséget.

mire érdemes figyelni a helyiségek kialakításánál?

Otthonunk kialakítását számos trend és tényező befolyásolhatja, amelyek folyamatosan változnak, alakulnak szükségleteink és személyiségünk tükrében: hatással van rájuk a divat, a technológia és a társadalmi változások is.

Az utóbbira jó példa a home-office elterjedése, amely kihat otthonunk kialakítására is. Az ergonomikus bútorokon, a hatékony tárolási megoldásokon kívül a megfelelő világítás és a technikai eszközök beszerzése lehet segítségünkre a hatékony munkavégzéshez.

Egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság, így érdemes energiatakarékos háztartási eszközöket, újrahasznosított anyagokat és környezetbarát dizájnelemeket választani. A természetes anyagok, mint a fa, kő és növények fontos részét képezik a lakásdekorációnak, hiszen hozzájárulnak a harmonikus hangulathoz.

Érdemi hangsúlyt kap a multifunkcionalitás és a technikai innováció is: az okos világítás, a fűtés- és hűtés automatikus vezérlése, a hang- és mozgásérzékelők jelenléte egyre kevésbé tekinthető luxusnak.

milyen trendeket érdemes kipróbálni az egyes helyiségekben?

nappali

  • A nappali a lakás központi része, ahol a kellemes légkör megteremtése különösen fontos. 2023-ban itt az egyediségre törekedjünk, így olyan bútordarabokat és kiegészítőket válasszunk, melyek feltűnőek, eltérnek a hagyományostól.
  • A színválasztásban érdemes a meleg, megnyugtató kék, barack-pink árnyalatokat, valamint a semleges bézst és ekrüt választani. Ne féljünk a meglepő színpárosításoktól, mint például egy élénk színű foteltől az egyszínű bútorok között. 
  • A bútortervezés során a barátságosabb, lekerekített vonalak hódítanak: válasszunk kagyló alakú fotelt, tulipán-vagy tojásszéket, a naturalizmus jegyében pedig természetes, például rattan kiegészítőket.

konyha

  • A 2023-as év a konyhában a kényelemről, komfortról szól. A színek között a megszokott fehér helyett a meleg árnyalatok dominálnak: világos vagy sötétebb, természetes fa színeket éppúgy választhatunk, mint matt kéket vagy zöldet.
  • Maximalizáljuk a természetes fényt, és válasszunk természetes anyagokat, mint például márványt és köveket.
  • Az okostechnológiák - okostelefonnal irányítható, hangra aktiválódó érintésmentes csaptelepek, okos konyhai készülékek - itt is teret hódítanak. Az energiatakarékosságban játszott szerepük megkérdőjelezhetetlen, ezért érdemes lehet ilyen megoldásokra lecserélni meglévő darabjainkat.

hálószoba

  • A hálószoba a visszavonulás, feltöltődés helye: itt a meleg, földes tónusok uralkodnak a legújabb trendek szerint.
  • Az agyagszínek, a borostyán vagy a korall megnyugtató, mégis modern hangulatot varázsolhat hálószobánkba, a meghittséget pedig meleg fényt adó lámpákkal fokozhatjuk.

fürdőszoba

  • Idén a fürdőszobában is a természetesség hódít, keveredve a modern megoldásokkal.
  • Válasszunk fa bútorokat, cserepes virágokat, melyek melegebbé, otthonosabbá teszik a helyiséget, az egyszínű fürdőszobát pedig feldobhatjuk mintás textilekkel, függönyökkel.

hogyan segíti céljaink elérését a K&H lakáscélú személyi kölcsön?

Ha az aktuális lakástrendeket szeretnénk megvalósítani otthonunkban, segítségünkre lehet a K&H lakásfelújításra fordítható személyi kölcsöne.

A K&H által biztosított konstrukció előnye, hogy ingatlanfedezetre nincs szükség, gyors átfutási idővel juthatunk legfeljebb 10 millió forint (online igénylés esetén maximum 7 millió forint) hitelhez. A kiszámíthatatlan jövőtől sem kell tartanunk: a futamidő alatt végig fix kamatot és törlesztőrészletet biztosít számunkra a konstrukció, illetve lehetőségünk van hitelfedezeti biztosítás kötésére, mely segítséget nyújt a törlesztőrészletek megfizetésére keresőképtelenség, egészségkárosodás vagy haláleset bekövetkezésekor.

 

K&H személyi kölcsön lakásfelújításra - THM: 15,9–22,4%

 

Vágj bele az átalakításba & válaszd hozzá a K&H lakásfelújításra igényelhető személyi kölcsönét!

K&H személyi kölcsön lakásfelújításra

A hirdetésben szereplő THM az aktuális K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. Jelen kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a személyi kölcsön Ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H személyi kölcsönökre vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A kölcsönigénylés elfogadása minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év