ezek az állami támogatások 2023-ban is velünk maradnak

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2023. február 01.
A kormány kiemelt fontosságúként kezeli azokat az állami támogatásokat, amelyek a lakhatáshoz, a gyermeket nevelő családok segítéséhez kapcsolódnak. Szerencsére a 2022-ben lejáró támogatások igénylésének határideje többnyire meghosszabbításra került, és a konstrukciók feltételei egyelőre nem módosultak. Kerülj képbe a 2023-ban elérhető állami támogatásokkal!

Állami támogatások 2023

ezek az állami támogatások érhetőek el 2023-ban

A lakhatáshoz kapcsolódó állami támogatásokat érthető okokból kiemelt figyelem övezi a lakosság körében. Nem lesz ez máshogy 2023-ban sem, ugyanis az év egy részében vagy teljes egészében, az alábbi konstrukciók közül válogathatnak a pályázók:

 • CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény)
 • CSOK kedvezményes hitel
 • Falusi CSOK
 • Babaváró hitel
 • ÁFA-visszatérítés
 • Illetékkedvezmény

2022-höz képest a legfontosabb változás, hogy a Babaváró hitel és a Falusi CSOK eredetileg tervezett tavaly év végi határideje 2024. december 31-ig meghosszabbításra került. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 2022. december 31-gyel azonban kivezették. Az otthonfelújítási támogatás igénylését sem hosszabbította meg a kormány, ugyanakkor az igénylők speciális esetekben még benyújthatják a támogatási kérelmet 2023. március 31-ig. Ez a határidő a napelemes rendszert telepítőkre és azokra a szülőkre vonatkozik, akik elvesztették a gyermeküket, de a jogosultságot igazolni tudják. A méltán népszerű Zöld hitel keretének emeléséről egyelőre nincsenek hírek.

 tipp!

Tudtad, hogy a K&H babaváró hitellel akár 10 millió forint szabadfelhasználású kölcsönt igényelhetsz, számos díjkedvezménnyel? Tudj meg többet!


K&H babaváró hitel

milyen jellegű lakástámogatásokat vehetsz igénybe 2023-ban?

Különböző élethelyzetekben különböző konstrukciókat érdemes felhasználni a lakásvásárlás során. Lássuk, hogy 2023. január 1-től milyen lakástámogatások közül választhatsz.

a CSOK feltételei 2023-ban nem változnak

Az egyik legfontosabb és legismertebb konstrukció továbbra is a CSOK támogatás. Ezt a vissza nem térítendő lakástámogatási megoldást meglévő gyermekek után vagy gyermeket vállalva lehet igényelni. A feltételek 2023-ban nem változnak, de érdemes röviden áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

Vállalt gyermek esetén, akkor lehettek jogosultak a CSOK-ra, ha házasok vagytok és legalább az egyikőtök még nem töltötte be a 40. életévét. A gyermekvállalás teljesítésének határideje:

 • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
 • két gyermeknél 8 év,
 • három gyermeknél 10 év, a támogatási szerződés megkötésének napjától.

Ha már meglévő gyermekek után adjátok be az igénylést, akkor nincs életkori korlát és a házasság sem feltétel.

A CSOK összege a következők szerint alakul gyermekszámtól és lakáscéltól függően:

 • egy gyermek után: új vagy használt lakás vásárlására a támogatás 600.000 forint, az ingatlan mérete minimum 40 négyzetméter,
 • két gyermek esetén: új lakásnál 2,6 millió forint, használt lakás és bővítés esetén 1,43 millió forint a CSOK,
 • három gyermek: új lakásnál 10 millió forint, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén 2,2 millió forint a támogatási összeg,
 • háromnál több gyermekre: új lakásnál 10 millió forint, használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén 2,75 millió forint az állami támogatás.

A CSOK tehát új- és használt lakás vásárlására, építésre és bővítésre egyaránt igénybe vehető, így a felhasználása valóban széles körű.

kamattámogatott CSOK-hitel többgyermekeseknek

A családok otthonteremtési támogatása mellé rendkívül kedvező kamatozású hitel is igényelhető. Ennek maximális kamata a futamidő végéig 3 százalék, ami a mostanában jellemző 10% feletti piaci kamatokkal összehasonlítva rendkívül kedvezőnek mondható.

ki igényelheti a CSOK-hitelt?

Ahhoz, hogy igénybe vehessétek ezt a kedvező kölcsönt, meg kell felelnetek néhány feltételnek. Ezek közül a legfontosabbak röviden:

 • a JTM szabálynak (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) megfelelő, igazolható és tehermentes jövedelemmel kell rendelkeznetek
 • legalább három hónapos folyamatos, határozatlan idejű munkaviszony szükséges
 • a KHR-ben (adósnyilvántartás) nem szerepelhettek negatív minősítéssel
 • a fedezeti ingatlan elhelyezkedésének, minőségének és értékének meg kell felelnie a banki elvárásoknak a hitelfedezeti mutató (HFM) szerint számolva

akciós induló kedvezmények a K&H-nál

Tudtad, hogy ha a K&H-nál igényled a CSOK-hitelt, akkor további kedvezmények is várnak? 

 • folyósítást követően a bank visszatéríti az értékbecslés díját egy alkalommal
 • átvállalja a Takarnet lekérdezés díját egy ingatlanra vonatkozóan és maximum 2 db tulajdoni lap és 1 db térképmásolat esetén
 • folyósítást követően visszatéríti a közjegyzői okirat díját és elengedi a szerződéskötési díjat. Ennek feltétele, hogy K&H kényelmi vagy maximum számlacsomaggal rendelkezzetek és azt a kölcsönszerződés megkötéstől számított 5 évig megtartsátok, illetve K&H kényelmi plusz vagy K&H prémium számla- és szolgáltatáscsomagot nyissatok újonnan, vagy ilyennel rendelkezzetek és azt a kölcsönszerződés megkötéstől számított 5 évig meg is tartsátok
 • sőt, a felvett hitelösszeg 1 százalékát, akár 150 000 forintot is visszaad jóváírásként, a vonatkozó feltételek teljesülése esetén

babaváró hitel

A babaváró hitel egyértelműen a fiatal házasok kedvence. Érthető, hiszen fedezet nélkül igényelhető, szabad felhasználású és ha a feltételek teljesülnek, akkor vissza nem térítendő támogatássá alakul a teljes hitelösszeg (maximum 10 millió forint).

Tehát itt a CSOK-tól eltérően nem kell lakásvásárlásra költeni a hitelt, ám az igénylők többsége jellemzően ilyen célra veszi igénybe (önerő is lehet lakáshitelnél, meglévő hitelt törleszthettek vele és szabadon felhasználhatjátok: bővítés, építés, felújítás is lehet a cél).

ki igényelhet 2023-ban babaváró hitelt?

A kölcsönt kizárólag házaspárok igényelhetik, ha legalább az egyikük 3 évnyi folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik és a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. A pár mindkét tagjának magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, büntetlen előéletűnek kell lennie és nem lehet köztartozása, banki lejárt tartozása (KHR).

A kölcsön az első 5 évben kamatmentes. Ha ez időszak alatt legalább egy gyermeketek születik, akkor a kamatmentesség megmarad, sőt, a gyermek születésekor a törlesztést akár fel is függeszthetitek 3 évre. A második gyermek megszületésekor a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedik. Ekkor újabb 3 évre kérhető a törlesztés felfüggesztése. Amennyiben a harmadik gyermek is megszületik, akkor a teljes fennálló tőketartozást az állam átvállalja. A teljes futamidő maximum 20 év lehet.

Tehát ha házaspárként eleve három gyermeket terveztek és a babák időben meg is érkeznek, akkor a 10 millió forintból semmit nem kell törlesztenetek.

a babaváró hitel kockázatai

A babaváró hitel igénylése több szempontból is nagyon csábító, azonban ez nem jelentheti azt, hogy annak igénybevételével kapcsolatos pár kockázati szempontot ne kellene figyelembe venni. Ugyanis abban az esetben, ha nem születik gyermek a folyósítást követő 5 évben, akkor az addig igénybe vett kamattámogatás összegét egyben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át, ami komoly anyagi terhet jelenthet. További gond lehet, ha a házasság válással végződik vagy megszűnik a magyarországi lakcímetek.

babaváró hitel a K&H-nál

A babaváró hitelt is érdemes a K&H-nál igényelni, hiszen több kedvezmény is kapcsolódik a konstrukcióhoz:

 • K&H babaváró hitel felvétele esetén 120 000 forint jóváírás jár, ha a megkötött hitelszerződés alapján folyósított hitelösszeg eléri a 10 millió forintot
 • További 40 000 forintos jóváírást kaphattok K&H-s bankszámlanyitással. Ennek feltétele, hogy február 28-ig nyissatok számlát a banknál, a számlanyitást követő hónap végéig minimum 70 000 forint jóváírás érkezzen rá, a számlanyitást követő hónap végéig legalább 5 alkalommal fizessetek a bankkártyával minimum 1000 forint értékben, illetve a K&H mobilalkalmazásban legalább 2 aláírást igénylő tranzakciótok legyen.

áfa-visszatérítés

A legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű, új építésű lakás vagy a legfeljebb 300 m2-es új építésű ház vásárlása esetén a CSOK igénylése mellett, áfa-visszatérítésre is lehetőség van. Ez az 5 százalékos kedvezményes áfá-ra vonatkozik, igénybevételéhez természetesen a megfelelő számlák benyújtása is szükséges.

Ez a lehetőség 2022 végével kifutott volna, de a határidő 2024. december 31-ig meghosszabbításra került.

A saját építkezésnél a munkálatok költségéből 27 százalékos áfa igényelhető vissza, de itt a felső határ 5 millió forint.

illetékkedvezmény

2023-ban illetékmentes marad az új lakás építéséhez, vásárlásához kapcsolódó vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető CSOK támogatás felhasználásával vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése is.

A lakástámogatási megoldások jelentősen megkönnyíthetik a lakásvásárlást, de azt tanácsoljuk, hogy mielőtt belevágtok, részletesen tájékozódjatok a feltételekről és mérlegeljétek a várható kockázatokat is, hogy a későbbiekben is zavartalanul élvezhessétek az új otthon nyugalmát.

CSOK állami támogatások és CSOK mellé igényelhető kedvezményes hitel – THM: 3,3%
K&H babaváró hitel – THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 14,8%


CSOK támogatások és CSOK mellé igényelhető kedvezményes hitel

K&H babaváró hitel

Bezsebelnéd a számlanyitással elérhető kedvezményt is? Nyiss számlát bárhol, bármikor akár 40 000 forint jóváírással!

K&H számlanyitás

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.
A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A hirdetésben szereplő babaváró kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. 
CSOK esetében a termék részletes leírását, illetve feltételeit a 16/2016. (II. 10.) számú az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló, 17/2016. (II. 10.) számú a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, az Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.
A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.
A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

otthonteremtési program

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év