4 tény, amit nem tudtál a nyugdíjbiztosításról

szeretnéd megalapozni az önfeledt idős éveidet? tudj meg többet a K&H nyugdíjbiztosításról!
2021. november 30.
Gondoskodtál már a nyugdíjas éveid anyagi biztonságáról? Mit gondolsz, milyen életszínvonalat tudsz majd fenntartani az állami nyugdíjadból? A jövőre gondolnod a legjobb befektetés, ráadásul az állami nyugdíjrendszer mellett különböző egyéb megtakarítási megoldásokkal is növelheted az időskorodban elérhető havi jövedelmedet.

Nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla a gondtalan nyugdíjas évekre

Hazánkban kiemelkedően előnyös a nyugdíjcélú megtakarítások állami támogatása, amely az alábbi termékekhez kapcsolódik:

  • önkéntes nyugdíjpénztár
  • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)
  • nyugdíjbiztosítás

Mindegyik megtakarítási forma célja, hogy anyagi biztonságot nyújtson időskorodra, azonban formájuk és feltételeik különbözőek. Mindhárom fentebb említett megoldás esetén az állam a befizetett személyi jövedelemadódból jóváírást biztosít, ennek mértéke az éves befizetéseid 20%-a, de mindösszesen nem lehet több, mint 280 ezer forint.

A megfelelő megtakarítás kiválasztásakor figyelembe kell venned annak kockázati szintjét, ajánlott tartamát, többletszolgáltatásait, valamint a havi megtakarításaid lehetséges összegét.

A nyugdíjbiztosítások Magyarországon kiemelkedően sok szolgáltatónál érhetők el. 2021-ben jellemzően 18-20 ezer forint volt a havi rendszeres biztosítási díj.

1, a nyugdíjbiztosítás egy megtakarítási forma

A nyugdíjbiztosításoknak két típusát különböztetjük meg: a hagyományos és a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosításokat. Előbbi esetében a biztosító biztonságos eszközökbe fektetve hozamgaranciát ad, míg utóbbinál - szolgáltatótól függően jelentősen eltérő kínálattal - Te választhatod ki, milyen várható hozamot nyújtó és kockázatú portfóliót állítasz össze.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A K&H-nál olyan befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítást érhetsz el, amely alatt 10 féle különböző típusú és kockázatú nyíltvégű eszközalapból választhatsz a hozamvárakozásodnak és kockázatvállalási hajlandóságodnak megfelelően, valamint lehetőséged van az életbiztosítás mellett két, különböző kiegészítő biztosításból összeállított csomagot is választani.

2, érdemes minél előbb belevágni!

Lehet, hogy fiatalon még nem a gondtalan nyugdíjas évek lebegnek a szemed előtt, azonban érdemes minél előbb átgondolnod a nyugdíjbiztosítás elindítását. Képzeld csak el: ha már a 30-as éveid elejétől, havi 10-15 ezer forintot fektetsz a jövődbe, idősebb korodra akár több millió forintos megtakarításod lehet, amellyel megannyi élményt szerezhetsz.

Ajánlott életkor nincs, ám azt javasoljuk, amint úgy látod, hogy hosszú távon félre tudsz tenni havi jövedelmedből, vágj bele a nyugdíjcélú megtakarításba, hiszen minél hosszabb távon teszel félre, annál magasabb megtakarított összegre számíthatsz. A K&H nyugdíjbiztosítások esetén a tartam minimum 10 év, a jelenlegi szabályoknak megfelelően a lejárat mindig a 65. születésnapod (azaz az érvényes hatályos nyugdíjkorhatár), így legkésőbb 55 éves korodig tudsz nálunk nyugdíjbiztosítást kötni.  

3, nem mindegy, mennyibe kerül a szerződésed!

Pontosan ugyanúgy, ahogy lakossági bankszámládnak, úgy ennek a megtakarítási formának is vannak költségei. A nyugdíjbiztosítások összehasonlíthatóságát könnyíti a Teljes Költség Mutató (TKM), ami kifejezi a biztosítás éves költségét százalékos értékben vagy értéktartományban. A portfólió összeállításakor feltétlenül érdemes tájékozódni az adott eszközalapok teljes költség mutatójáról.

4, nyugdíjbiztosítás mellé adójóváírás igényelhető

A nyugdíjcélú öngondoskodásaidat az állam adójóváírás lehetőségével ösztönzi. A nyugdíjbiztosításba befizetett éves megtakarításaid után 20%, évente legfeljebb 130 ezer forint adójóváírást igényelhetsz. Az adójóváírás összege a nyugdíjbiztosításodba kerül befizetésre és befektetésre. Érdemes szem előtt tartanod, hogy adójóváírást csak akkor kaphatsz, ha volt az adóévben befizetett SZJA-d. Az is nagyon fontos, hogy amennyiben lejárat előtt (például 65. életéved előtt) visszavásárolod (azaz visszaváltod), úgy törvény által előírt kötelezettségünk, hogy az adójóváírások összegét 20%-kal növelten visszautaljuk a NAV-nak. 

Nyugdíjbiztosítás esetében vállalkozóként is lehetőséged van adójóváírásra, hiszen a szerződő (aki fizeti az SZJA-t) és a biztosított személye (pl. katás vállalkozó) eltérhet egymástól. Tehát ha házastársad, vagy közeli hozzátartozód fizet SZJA-t, az ő adójából téríthetik vissza az adójóváírást a Te kötvényedre.

Több nyugdíjcélú megtakarítás esetén (például, ha nyugdíjbiztosításod is van, de mellette önkéntes nyugdíjpénztár tag is vagy) akár évi 280 ezer forint adójóváírást kaphatsz, az alábbiak szerint:

  • nyugdíjbiztosítások: éves befizetés 650 ezer forint, maximum 130 ezer forint éves adójóváírás
  • nyugdíj-előtakarékossági számla: éves befizetés 500 ezer forint, maximum 100 ezer forint éves adójóváírás
  • önkéntes nyugdíjpénztár: éves befizetés 750 ezer forint, maximum 150 ezer forint éves adójóváírás

Fontos, hogy az összes adójóváírás nem lehet több egy évben, mint 280 ezer forint.

Gondoskodj nyugdíjas éveidről már most! Számold ki, mennyi nyugdíjra számíthatsz a K&H nyugdíjkalkulátor segítségével és tervezd meg a jövődet, hogy időskori éveidben is gondtalanul élhess

K&H nyugdíjkalkulátor

Érdekel a K&H rendszeres díjas nyugdíjbiztosítás? Keresd bátran tanácsadódat, aki készséggel áll rendelkezésedre!

időpontfoglalás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A biztosítás részleteit a szerződési feltételek, míg a promóció és az ajándék átvételének feltételeit a vonatkozó kampánytájékoztató és a záradék tartalmazza, amely megismerhető a K&H Bank fiókjaiban és a kh.hu internetes oldalon. Leendő befektetőként figyelmesen vizsgálja meg a biztosítás szerződési feltételében foglaltakat, különösen az adójóváírásra való jogosultság feltételeit. A biztosítási szolgáltatást a K&H Biztosító nyújtja.