nagytakarítás a bankszámládon

tedd rendbe pénzügyeidet még az ünnepek előtt!

2021. december 13.
Az év végéhez közeledve akarva-akaratlan összegzed 2021 történéseit, papírra veted a 2022-es terveket, esetleg átgondolod azt is, hogyan változtál az elmúlt időben. És mi a helyzet a pénzügyeiddel? Cikkünkben tippekkel segítünk, hogy miért és hogyan érdemes nyomon követned a napi pénzügyeidet – már az ünnepek előtt.

Ünnepi nagytakarítás a bankszámlán

a költségvetés mindennek az alapja

A háztartási költségvetés mindig jól jön, legyél akár egyedülálló fiatal, akár többgyermekes szülő. Miért? Mert segítségével nyomon követheted a bevételeid és kiadásaid alakulását, sőt, a jövőre is könnyebben tervezhetsz. Mindenki más eszközöket használ: költségvetésedet vezetheted egy négyzetrácsos füzetben, egy digitális táblában vagy használhatod a mobilbankod számlatörténet funkcióját.

Három lényeges szakasza van a költségvetés készítésnek: a tervezés, az adatgyűjtés és az elemzés. Az első szakaszban egy adott időszakra – például fél év, egy év – tervezheted meg a költéseidet és a bevételeidet. Az adatgyűjtés során az aktuális pénzügyi mozgásokat kell követned: ehhez akár a vásárlást igazoló nyugtákat, a mobilbankodat vagy a bankszámlakivonatodat is használhatod, de napjainkban már hasonló funkciójú applikációk is segíthetnek ebben. Az elemzés a folyamat legfontosabb része: ekkor kell összevetned a tervezett és a valódi pénzáramod, ez alapján pedig meghatározhatod, milyen szokásaidon érdemes változtatnod.

tényleg fix költségek?

Az adatgyűjtés során a kiadásaid közé biztosan felkerülnek a havi rezsiszámlák, a mobiltelefon, az internet, a tv, a különböző streaming szolgáltatások és egyéb előfizetések költségei. De mielőtt elkönyvelnéd ezeket fix költségeknek, érdemes átgondolnod, hogy mindenre szükséged van? Minden előfizetésed nyújtotta szolgáltatást kihasználsz? A háztartási rezsi költségeken tudnál még esetleg megtakarítani tudatosabb hozzáállással?

spórolj a bankszámlád költségein

Magyarországon a legtöbb lakossági bankszámla költségekkel jár – ezek pénzintézetenként eltérő mértékűek, de általánosságban elmondható, hogy havi számlavezetési díjjal és éves kártyadíjjal minden esetében kalkulálnod kell. Ugyan nehéz megjósolni, hogy egy évben mennyit fogsz utalni, vagy éppen mennyi készpénzfelvételt kell megejtened a közeli ATM-ből, de előző éves díjkimutatásodból vagy bankszámla-kivonataidból nagyjából megtervezheted ezeket is. Ha az év végi felülvizsgálatod alapján úgy érzed, bankszámlád költségei a korábbiakhoz képest megnövekedtek, mindenképp gondolkozz el a csomagváltás lehetőségén.

A K&H Banknál elérhető a teljesen digitális számlanyitás élményét nyújtó K&H online számlanyitás applikáció, melynek segítségével pillanatok alatt nyithatsz bankszámlát, sőt, az első három hónapban a számlacsomagnak havidíja sincs! Ez alatt az idő alatt, használd szokásaidnak megfelelően, akár már azonnal a digitális bankkártyádat. A három hónap letelte után a bank pedig felajánlja neked a szokásaidhoz leginkább illő számlacsomagot, így elkerülve, hogy olyan szolgáltatásokért kelljen fizetned, amiket nem használsz a mindennapok során. Természetesen a javasolt bankszámlacsomagot bármikor módosíthatod, ha úgy látod, hogy a szokásaid jelentősen megváltoztak.

 tipp!

Biztosan tisztában vagy a bankszámlád nyújtotta minden lehetőséggel? Nézd meg azt a 6 innovációt, amikkel kényelmesebb és gyorsabb lehet a napi bankolás!


a költségvetés és az ünnepek

Megtörténhet, hogy év végére a pénztárcád nem olyan „vastag”, mint szeretnéd, ezért kicsit vissza kellene fognod a kiadásaid, de az ünnepekre gondolva mégis többet költenél. A túlköltést a legegyszerűbben úgy kerülheted el, ha tartod magad a terveidhez. Ha nem volt eddig költségvetésed az sem baj, tervezz egyet a következő hónapra és kalkulálj eddigi bevételeiddel, kiadásaiddal, valamint vedd fel a tervezett ajándékokat vagy az ünnepi utazások, étkezések megnövekedett költségeit is.

A módszert nemcsak az adventi időszakban, de szilveszterkor, húsvétkor, vagy akár csak egy „sűrűbb”, születésnapokkal és névnapokkal teli hónapban is alkalmazhatod. A legjobb, ha január elején rászánod az időt a következő év megtervezésére és kigondolod, melyek azok az alkalmak, amelyekre érdemes kiemelt összeget szánnod.

Előfordulhat persze az ellenkező eset is: igen szerencsés és tudatos vagy, ha több pénzed marad év végére, mint előzetesen gondoltad, kalkuláltad. Való igaz, hogy – ha megteheted –, adni a legjobb élmény, de maradj mégis a realitások talaján. Tartsd magad a terveidhez, ha év végén pedig jelentős összeg marad a zsebedben, gondolkozz el egy tartós megtakarításon vagy befektetésen!

Úgy is dönthetsz, hogy változtatsz a költségvetési terveiden és akár egy utazással vagy egyéb élménnyel gazdagítod a téli hónapokat, hiszen a hangsúly a tudatosságon van.

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H számlanyitás applikáció, K&H mobilbank]
betétikártya-szolgáltatás
számlavezetés [K&H számlacsomagok]

Szeretnéd már az ünnepek előtt tudatosabban kezelni a pénzügyeidet? Nyiss bankszámlát online a K&H számlanyitás appon keresztül és a havi banki költségeid optimalizálása mellett, kövesd nyomon költéseidet könnyedén a K&H mobilbankon keresztül!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére dokumentumok tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá.