mibe fektesd a pénzed, ha kezdő vagy? ezek a lehetőségek!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2022. július 12.
Még nem rendelkezel nagyobb összegű megtakarítással, vagy már rendelkezel, ezért úgy érzed eljött az ideje, hogy belekóstolj a befektetések világába? Mutatjuk, milyen lehetőségeid vannak, ha kezdőként szeretnéd befektetni a pénzedet!

Mibe fektessem a pénzem?

befektetés vagy megtakarítás: nem ugyanaz 

A megtakarítás a jövedelmed el nem költött része, amit félre tehetsz konkrét célra, például nyaralásra, felújításra, autóvásárlásra vagy a jövőben felmerülő váratlan kiadásokra.

A befektetések esetén eggyel mélyebbre megyünk, ugyanis az el nem költött pénzedet különböző piacokon, különböző pénzügyi termékekbe fektetheted. Befektetni olyan összeget érdemes, amelyre várhatóan nem lesz rövid időn belül szükséged, ha vannak céljaid, azok inkább hosszútávúak: új lakásba költözés, gyerekek egyetemi taníttatása, vállalkozás indítása, vagy éppen a magas infláció okozta elértéktelenedés kivédése.

a befektetés kezdeti lépései

A befektetési döntések kapcsán három fontos szempontot kell figyelembe venned:

  • mekkora a hozamvárakozásod,
  • mennyire vagy biztonsági játékos, mennyire viseled el az árfolyam ingadozásokat
  • mikor lesz szükséged a pénzedre, vagyis milyen befektetési időtávval számolsz.

A befektetés alapvetően arról szól, hogy szeretnéd pénzed vásárlóértékét megőrizni és nyereséget (kamatot, hozamot) elérni. Kamata általában a bankbetéteknek és a kötvényeknek van. A legismertebb kamatszámítás az éves kamatráta használata, amely azt mutatja meg, hogy mennyi pénzt hoz egy állampapír vagy bankbetét egy év alatt.

A hozam a befektetés értékének változása egy adott időszak alatt, amely változás lehet pozitív és negatív is, a nyereség mellett akár veszteség is érhet.

A befektetésekhez szorosan kapcsolódó fogalom a kockázat is. Minél magasabb a hozamvárakozásod egy befektetés kapcsán, annál nagyobb kockázatot kell vállalnod. Éppen ezért a kockázatos befektetésekbe inkább olyan pénzt érdemes fektetned, amelynek esetleges értékcsökkenése       bár fájdalmas, mégsem kerül veszélybe a stabil anyagi háttered.

A befektetési időtáv/likviditás pedig azért fontos szempont, mert a befektetésből való kiszállási lehetőségek eltérőek, bizonyos papírokat csak a futamidő végén válthatsz vissza, de vannak olyan termékek is, amelyek fix futamidővel nem rendelkeznek, így bármikor hozzáférhetsz a pénzedhez. Fontos azonban szem előtt tartanod az ajánlott befektetési időtávot, hiszen az aktuális napi árfolyam lehet alacsonyabb, de magasabb is az általad elvártnál.          

befektetési lehetőségek kezdőknek

Vegyük sorra, hogy milyen befektetési lehetőségeid vannak, hova helyezheted el a pénzedet a legegyszerűbben kezdőként!

bankbetét

A bankbetétek összehasonlítása egyszerűbb lehet, hiszen rendelkezésre áll az EBKM adat, ezt kell összevetni. Ennek az Egységesített Betéti Kamatláb Mutatónak a segítségével tudjuk összehasonlítani a bankok különböző futamidejű ajánlatait.

Az elmúlt pár év az alacsony betéti kamatok időszaka volt, más termékeket volt érdemes választani, ha érdemi hozamot akartál kapni a befektetésért. Azonban az infláció miatt a betéti kamatok is emelkedni kezdtek a központi bank intézkedéseinek hatására. Összegtől függően jelenleg 4-5 százalékos éves kamatot lehet elérni egy éves lekötés esetén, így a bankbetét továbbra is közkedvelt maradhat, bár infláció feletti hozamot továbbra sem tudsz vele elérni.

kötvény

A bankbetétek után a kötvények jelentik a következő lépcsőfokot a megtakarításaink hatékonyabb kezelésében. A kötvény egy közepes kockázattal rendelkező, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Megvásárlásával kölcsönt adunk a kötvény kibocsátójának, aki lehet az állam, önkormányzat, bank vagy egyéb vállalat is. Ezek közül, kockázati szempontból, az államkötvények jelentik a legbiztonságosabb megoldást, hiszen az államra úgy tekintünk, hogy a tartozását minden körülmények között megfizeti. 

A legfontosabb kérdés a döntés előtt a kötvény futamideje, hiszen lejárat előtt értékesítve nem a névleges kamatot kapod, hanem napi árfolyamon juthatsz hozzá, amely extra nyereséget, de akár nem várt veszteséget is okozhat.    

részvény

A részvény tulajdonjogot és egyéb jogokat megtestesítő értékpapír. A részvény egy adott vállalatban lévő tulajdoni részesedést jelent, a tőzsdén szabadon lehet vele kereskedni. A részvényeseket, mint a vállalat tulajdonosait a kifizetésre kerülő nyereségből részesedés illeti meg, ezt nevezik osztaléknak. A részvények már magas kockázatú befektetési termékek, viszont hosszútávon magasabb hozamot is biztosíthatnak.

befektetési alapok

Ma már a bankok elsősorban nem bankbetétet, hanem befektetési alapokat javasolnak az ügyfeleiknek, hiszen ezek segítségével sokkal színesebb, változatosabb befektetési portfólió állítható össze.

Léteznek nyílt- és zártvégű alapok, attól függően, hogy van-e az alapnak lejárata (zártvégű), vagy visszaváltható-e bármikor, akár pár napon belül (nyíltvégű). A befektetési alapok kockázatát az abba kerülő termékek határozzák meg. Ma már azonban nem csak a kockázatok, hanem egyéb megfontolások, például a fenntarthatósági szempontok mentén is választhatsz alapokat, amelyek olyan államokba és / vagy vállalatokba fektetnek, amelyek szigorú fenntarthatósági szempontoknak is megfelelnek.  

A befektetési alapok előnyei a likviditás, a nyilvánosság, és a megosztható kockázat is:

  •  a nyíltvégű befektetési alapokkal a befektetők minimális költséggel, rugalmasan tudják változtatni a befektetésük nagyságát
  • az alapok a befektetők számára a legátláthatóbb kollektív befektetési formák, hiszen széles körű információszolgáltatás érhető el róluk
  • a befektetések különböző eszközök közötti megosztásával a kockázat hatékonyan csökkenthető

hogyan kezdj hozzá a befektetéshez?

Kezdőként, ha fontos szempont, hogy minél kevesebb időt kelljen a befektetésekre fordítanod, el tudd kisebb összeggel is indítani, illetve még könnyedén át is lásd, akkor a rendszeres befektetés mellett lehet célszerű letenni a voksodat.

A K&H-nál már 5000 forinttól tudsz rendszeres befektetést indítani és így tudatosan, folyamatosan megtakarítani. A rendszeres befektetés akár a K&H mobilbankból is elindítható, és a havi automatikus levonásnak köszönhetően foglalkoznod sem kell vele.

Ha ennél több időt és energiát szeretnél fordítani más lehetőségek megragadására, akkor a portfólióépítésbe érdemes belevágnod, amely különböző értékpapírok vásárlását jelenti, a preferenciádhoz és a kockázatviselési hajlandóságodhoz mérten. A K&H szakértői abban is tudnak segíteni, hogy egy jól diverzifikált portfóliót hogyan rakj össze.    

Választhatsz forint vagy euró alapú befektetéseket, de a fenntarthatóság jegyében teheted a pénzedet a K&H öko alapba és a K&H felelős alapok valamelyikébe is.

Szívesen megismernéd jobban az egyes befektetési lehetőségeket? Nézd meg videónkat vagy töltsd le e-bookunkat & vágj bele magabiztosan a befektetésbe!

tippek kezdő befektetőknek

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely angol nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap magyar nyelvű Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra.  A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása érdekében származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. belga alapkezelő társaság kezeli, amelynek működését a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, de egyes, jogszabályban nevesített tárgykörökben (pl. reklámok) a Magyar Nemzeti Bank jogosult eljárni. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. Az alap által kibocsátott befektetési jegyekhez kapcsolódó befektetői jogok magyar nyelvű összefoglalóját itt találja.