közösségi közlekedés és fenntarthatóság: a nyerő páros

2021. augusztus 10.
A Covid-19 világjárvány enyhülésével újra előtérbe került a környezettudatosság és a fenntarthatóság kérdése. Amint a hétköznapok lassan visszaálltak a „normális” kerékvágásba, a világon a széndioxid-kibocsátás újra növekedni kezdett, melynek legnagyobb felelőse a közúti forgalom és a légiközlekedés. Ám, ha már a közúti forgalomnál tartunk, nem mindegy, hogy az autót vagy közösségi közlekedést választjuk, a fenntarthatóság szempontjából legalábbis biztosan nem. Vajon mekkora köztük ebben a tekintetben a különbség?

közösségi közlekedés és fenntarthatóság: a nyerő páros

2020-ban világszerte 6 %-kal, azaz körülbelül kétmilliárd tonnával csökkent a széndioxid-kibocsátás. Ennek oka, a világjárvány miatti világgazdasági megtorpanás és az energiaszükséglet visszaesése. A nagy kibocsátók mellett a közúti és a légiközlekedés csökkenése is hozzájárult az emisszió mérséklődéséhez (Forrás: MTI). A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések enyhülése azonban a nagyobb forgalmat is magával hozta, melynek kapcsán a kibocsátási szint újra növekedésnek indult. Mielőtt Te is visszatérnél a járvány előtt jól bevált autós közlekedéshez, tudj meg többet arról, hogy a fenntarthatóság szempontjából milyen és mekkora különbségek vannak az autós és a közösségi közlekedés között!

nagyobb jármű = több utas = jobban eloszló károsanyag-kibocsátás

Ha az autózás és a tömegközlekedés fenntarthatósággal kapcsolatos kérdéskörét nézzük, a legnagyobb különbség az utasok számában és az egy főre jutó károsanyag-kibocsátásban keresendő.

Tudtad, hogy Európában egy autóban átlagosan maximum 2 ember ül csupán? Gondolj bele, három autó helyén egy csuklósbusz 6 fő helyett 50 személy szállítására is képes. Egy átlagos benzines személyautó közel 170 g széndioxidot bocsát kilométerenként, míg ez egy busz esetében csupán 80 g/km, amit, ha több utasra vetítünk, egyénenként jóval kisebb az ökológiai lábnyomot hagy, mint a nagyobb kibocsátású személyautó.

A legzöldebb megoldást azonban a kötöttpályás közlekedési eszközök jelentik, hiszen a villamosok és a vonatok károsanyag-kibocsátása a legalacsonyabb. A villamosok esetében az elektromos hajtás, míg a vonatoknál a szállított utasok átlagos száma kedvező a környezetnek. 

Egy másik fontos különbség, hogy a kevesebb autó, kevesebb parkolót, több zöld teret és általában véve: tisztább levegőt jelent. Ki ne szeretné, hogy lakóhelyén nyugodt, csendes és tiszta környezet vegye körül az év egészében?

gondolkodj és tervezz előre!

Tudjuk, hogy a személygépkocsival való ingázás kényelmes, de biztos, hogy a leggyorsabb is? Napjainkban a nagyvárosokban egyre több felújítással és útépítéssel találkozhatunk, melyek jelentősen megnövelik az egyébként megszokott menetidőt. Na, de akkor mi a megoldás? Az emberek általánosságban 5-10 kilómétert ingáznak a munkahelyükre, ami, ha belegondolunk, nem is olyan nagy távolság. Ha megtervezed, és utánanézel a lehetőségeknek, könnyen kiderülhet, hogy közösségi közlekedési eszközökkel – viszonylag kevés kompromisszumot kötve – könnyebben bejuthatsz a munkahelyedre, vagy bárhova ahová szeretnél. Ha teheted, válaszd a kötöttpályás közlekedést (pl. villamos, troli, vonat, metró), hiszen ezeket a járműveket többségében még a dugó sem állíthatja meg, ráadásul az éves összkárosanyag-kibocsátásuk is nagyon alacsony. Jó megoldás lehet még a carsharing, ahol választhatunk elektromos autók közül is.

láss világot tudatosan!

Nem kizárólag munkába közlekedünk: essen szó a szórakozásról is! Elgondolkoztál már azon, hogy milyen kalandok várhatnak rád a lakóhelyedről tömegközlekedési eszközökkel elérhető településeken? Sőt, általában elmondhatjuk, hogy egy-egy ilyen utazás még olcsóbb is, mintha autóval indulnál pihenni. Legyél bátor és vállalj be egy ilyen utat, cserébe pedig a megtakarított összegből egy kényelmesebb szállást vagy akár egy következő utazást is megengedhetsz magadnak. És hogy mi a legjobb az egészben? Ha közösségi közlekedéssel jutsz el a kirándulásra vagy pihenésre kiszemelt településre, olyan dolgokat élhetsz át és láthatsz, melyekre nem biztos, hogy vezetés közben is felfigyeltél volna.

válaszd a mobiljegyet!

Legyen szó bármilyen közösségi közlekedésről, ne feledd, hogy azzal még egy lépéssel többet tehetsz a bolygóért, ha a menetjegyedet nem nyomtatod ki. Használj mobiljegyet! K&H-sként például könnyen és kényelmesen vásárolhatsz helyközi és helyi menetjegyet, napijegyet, sőt akár bérletet is! Ehhez nem kell mást tenned, mint belépni a K&H mobilbankba és a K&H+ opciót kiválasztani, majd megváltani az elektronikus, utazásra jogosító mobiljegyedet vagy bérletedet. Így elegendő, ha a mobilod van nálad, mikor utazol, hiszen elég ezen keresztül bemutatnod a jegyedet!

Ha még nem utaztál közlekedési mobiljeggyel, vágj bele és teszteld már ma! Tudj meg többet a K&H+ szolgáltatásról és utazz könnyedén A-ból B-be!

irány a K&H+

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a Hirdetmény vállalati ügyfelek részére, a Prémium banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a Privát banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére, a Prémium banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a Privát banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja, a biztosítási termékről a kapcsolódó biztosítási szerződési feltételekben olvashat. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Google Play a Google Inc. védjegye.Az App Store az Apple Inc. szolgáltatási védjegye.