így csináld! környezettudatos spórolás

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2019. október 24.
A zöld életmód nemcsak egyre divatosabb, de egyre szükségesebb is akkor, ha a Földet még a dédunokáinknak is szeretnénk megőrizni. Ám sokak fejében a környezettudatos életmód luxus, hiszen a bio, öko feliratú, olykor tényleg túlárazott termékekkel kötik össze ezt a fajta életet. Ennek persze nem kell feltétlenül így lennie! Íme, három eset, ami bizonyítja, hogy spórolással is összekötheted a Föld megóvását.

így csináld! környezettudatos spórolás

1. szelektív hulladékgyűjtés

A szelektív szemétgyűjtés a környezettudatosabb életünk talán legegyszerűbb lépése és ma már, amikor a szelektív szemetesek az ország minden területén elérhetők, talán mondhatjuk, hogy a legalapvetőbb is. Ha szelektívre adjuk a fejünket, egyedül arra kell figyelnünk, hogy minden szemetünk a megfelelő kukában landoljon, és hogy ne kerüljenek koszos hulladékok a szelektív szemetesekbe, hiszen azzal a többi, vele érintkező hulladék újrahasznosítását is akadályozhatjuk. Az újrahasznosított műanyagok vásárlásával és szelektálásával nemcsak a szemétégetőkbe kerülő hulladék csökkenthető, de a műanyag előállításához szükséges erőforrások mennyisége is. A papír szelektíven gyűjtésével pedig fákat, erdőket óvhatunk meg az idő előtti vagy túlzott fakitermeléstől.

de hogyan spórolhatunk a szelektálással?

Először is, a tiszta műanyag és papír szemeteinknek nem kell külön kukászsákot venni. Mehet egyenesen a kukába, vagy egy nagyobb műanyag vagy papírzsacskóba, amit amúgy is kidobásra szánnánk. Emellett a szelektív hulladékgyűjtéssel jelentősen csökken a család szeméttermelése, és a kommunális szemetesünkhöz is kevesebb kukászsákot használunk el havi szinten. 
Ha otthonunkhoz egy kis kert is tartozik, érdemes elgondolkodnunk a komposztáláson is: tegyünk egy komposztálót a kert végébe, és a főzéskor „leeső” zöldséghéjakat, a levágott füvet és a lefűrészelt ágakat gyűjtsük ide. Amellett, hogy még kevésbé telítődik a kommunális kukánk, hozzáadtunk még egy elemet az egyenlethez: a kert végében lassan lebomló zöldhulladék a következő évben (vagy ha komolyan vesszük a komposztkészítést, akár néhány héten belül) kiváló tápanyagforrása lesz kertünk virágainak, konyhakerti növényeinknek, és nem kell többet tápoldatokra, marha- vagy műtrágyára költenünk.

2. szelektálás után: értékesítés és adományozás

Ha már a szemetünknél elkezdtük a szelektálást, haladjunk tovább a nagyobb tételek felé. Egy átlagos háztartásban és le a kalappal előtted, ha a tiédre nem ez a jellemző két dologból nincsen hiány: a „nem dobom ki, hátha még jó lesz valamire” kacatokból és a lomtalanításra váró, megunt dolgokból. Szánjunk rá egy-egy hétvégét a helyiségeinkre, és gyűjtsük össze a megunt, de még nem teljesen használhatatlan dolgainkat. Az olyan apróságok is a batyuba kerülhetnek, mint az egyetemi jegyzetekhez vásárolt, de végül fel nem használt füzetek, a bontatlan színesceruza készlet vagy éppen egy csomag írható CD. Mehetnek ide a nem hordott ruháink, sőt, az a monitor is, amit egy éve tettünk félre, mert egy ideje már csak a laptopunkat használjuk. Most vettünk új tévét? A régi szintén kerüljön a kiszelektált kupacba. Amikor mindennel megvagyunk, jöhet az újabb hétvégi program: mérjük fel a készletet! Fotózzunk be minden egyes tételt, majd hirdessük meg őket. Az apróságokat el is adományozhatjuk a rászorulóknak (a neten rengeteg segélyszervezetet találunk, akik szívesen átveszik a már nem hordott ruhákat, plüssöket, gyerekjátékokat), a nagyobb tételeket viszont árazzuk be és tegyük fel egy apróhirdetési oldalra, vagy csatlakozzunk egy közeli garázsvásár akcióhoz esetleg indítsunk egy saját garázsvásárt. Ha igazán nagy sikerélményre vágysz, mindenképpen írd össze az egyes tételekből befolyó összeget; meglátod, a végén te lepődsz majd meg a legjobban, mekkora bevételre tettél szert.

és hogyan óvod ezzel a környezetedet?

Ami neked kacat, az másnak kincs, de ha nem adsz rá esélyt, hogy kincs és kincskereső találkozzanak, csak többletszemetet termelsz a bolygónak. Ám, ha új gazdát találsz a még használható, de megunt holmijaidnak, azzal új életet adsz nekik anélkül, hogy egy harmadik fél bevonódna a folyamatba. Ha jobban belegondolsz, magad is rájössz, hogy ez az újrahasznosítás legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb módja.

3. áramtalanítás

Az energiatudatosság is egy módja annak, hogy olcsóbban és környezetbarátabb módon éljük a mindennapjainkat! Köztudott, hogy az elektromos berendezések többsége akkor is használ valamennyi áramot, ha éppen nincsen bekapcsolva. Gondoljunk csak a televíziónkon világító ledre, a hi-fink stand by jelzőfényére vagy a mikrónkon világító digitális órára. Azt gondoltad eddig, hogy a mikród csak akkor fogyaszt áramot, amikor melegítesz benne? Nagy tévedés. Persze nyugtathatjuk magunkat azzal, hogy a készenléti üzemmódokban csak mininális mennyiségű áram csorog a készülékeinkben, de mit gondolsz, ha megy mondjuk napi 60 percet a mikród és további 23 órán keresztül „csak” a jelzőfény világít, akkor nem fogod megérezni a stand by állapotok hatását a villanyszámládon? Íme tehát a (nem is akkora) titok: amikor az egyes készülékeket nem használjuk, áramtalanítsunk, amikor csak lehet. Ennek legegyszerűbb módja, hogy kihúzzuk a (kikapcsolt) készüléket a konnektorból, továbbá áramtalaníthatjuk a konnektort is. Használj olyan hosszabbítókat vagy elosztókat, amelyeket le tudsz kapcsolni, ezzel megakadályozva, hogy a kikapcsolt állapotban lévő elektromos berendezéseid felesleges áramot vegyenek fel.

hogyan óvod ezzel a környezetedet?

A Föld széndioxid-kibocsátásának jelentős részét (az üvegházhatás alfáját és omegáját) az elektromosáram előállító műveknek köszönhetjük. Ha te kevesebb áramot használsz, akkor nekik ennyivel kevesebb áramot kell megtermelniük. Persze ez nem lesz egyéni fogyasztáshoz köthető, de ha mind többen kezdünk el takarékosabban bánni az elektromossággal, egy idő után már akkora lesz a többletenerigia-termelése az előállítóknak, hogy csökkenteniük kell az előállított mennyiséget és ezzel együtt a megtermelt széndioxid mennyiség is csökkenni fog.


Arra is van egy tippünk, hogy mit kezdj a környezettudatos spórolással keresett plusz pénzzel! Tudj meg többet a K&H tervező megtakarítási számláról (EBKM:0,05%- 0,15%)  és kezdj el rendszeresen félretenni nagyobb kiadásaidra, hogy tudatos tervezéssel minél előbb megvalósíthasd az álmaidat!

K&H tervező megtakarítási számla
Inkább a környezet javára fordítanád megtakarításodat? A K&H felelős befektetésekkel úgy gyarapíthatod vagyonodat, hogy közben a fenntartható világhoz is hozzájárulsz, mert a jó befektetés nem csak pénzben térül meg!

 K&H felelős befektetések

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely angol nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap magyar nyelvű Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra.  A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása érdekében származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. belga alapkezelő társaság kezeli, amelynek működését a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, de egyes, jogszabályban nevesített tárgykörökben (pl. reklámok) a Magyar Nemzeti Bank jogosult eljárni. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata. Az alap által kibocsátott befektetési jegyekhez kapcsolódó befektetői jogok magyar nyelvű összefoglalóját itt találja.