5 tipp, a költséghatékony ünnepi nagybevásárláshoz

2018. december 21.
Ünnepekkor sokan hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a dolgokat: az ajándék- és élelmiszervásárlást, majd az evést-ivást is. Jó hír, hogy még időben vagyunk a tervezéssel – tippjeinket követve pedig nem csak gyorsabb, hanem költséghatékonyabb is lehet a nagybevásárlás.

(A cikk tartalma frissült: 2024.04.01.)

5 tipp, a költséghatékony ünnepi nagybevásárláshoz

1. lista, lista, lista

Minden fejben dől el – szokták mondani. Ez a bevásárlásra fokozottan igaz – hiszen annyi reklám, akció csábít minket lépten-nyomon, hogy szinte lehetetlen tényleg csak a karácsonyi menühöz szükséges dolgokra szorítkozni egy-egy bevásárlókörút során. Ezért az első lépés a karácsonyi élelmiszervásárlás tervezésében mindenképpen a lista összeállítása legyen. Ha rászánunk pár percet és átgondoljuk, mit fogunk vacsorázni 24-én este, majd ebédelni karácsony első és második napján, amíg zárva vannak az üzletek, minimálisra csökkenthetjük a fölösleges hozzávalók beszerzését.

Ne felejtsük el a hozzávetőleges adagokat is kiszámolni, hogy ne a kukában landoljon akár több kilónyi, sok fáradtsággal elkészített fogás. Vegyük számba, hányan ülünk majd az ebédlőasztalnál az egyes napokon és ahhoz igazítsuk a főtt étel mennyiségét is. Ez főleg az olyan ételekre igaz, amelyek könnyen romlanak, például a hal és a hús, vagy a tejtermékek.

2. mit, mikor vegyünk meg?

Hasznos módszer, ha időrendi sorrendbe állítjuk a beszerzendő ételeket, eltarthatóság szerint. Így elkerüljük a pazarlást, a több adag majonézes franciasaláta vagy a darálthús felének a kidobását. A főzéshez, sütéshez szükséges alapvető hozzávalókat, mint a liszt, a cukor, a margarin vagy a tojás és az ünnepi italokat érdemes előre megvenni, hiszen gond nélkül elállnak karácsonyig és még tovább is. A felvágottakat, friss zöldségeket, gyümölcsöket már inkább a „hajrában”, 3-4 nappal karácsony előtt érdemes beszerezni és a teraszon vagy hűtőben tárolni. A legkényesebb a hús és főleg a hal – amely csaknem minden magyar család karácsonyi vacsorájának része. A halak húsa a magas víztartalom miatt igen romlékony, így nem tárolhatók sokáig a hűtőben. Ezért nagyon fontos, hogy a friss halakat mihamarabb elkészítsük, vagy a felhasználásig a mélyhűtőben tároljuk őket.

3. ötletet adhat egy szórólap is

Nyugodtan használjuk ki az áruházi akciókat - de csak akkor, ha az előre kitalált menüsor része az adott, olcsóbban kínált áru. Ha bátrak vagyunk, kiindulhatunk az akciós termékekből is az ételek összeállításakor. Sőt, akár inspirálhat is egy új fogás elkészítésére egy-egy különlegesebb, a karácsonyi időszakban esetleg a szokásosnál olcsóbban árult alapanyag. Járjunk tehát nyitott szemmel, böngésszük a szórólapokat, hírleveleket. A mennyiségekre viszont mindig ügyeljünk, ne vegyünk csak azért 2x akkora mennyiséget semmiből, mert éppen akciós az adott áru!

 tipp!

Az élelmiszervásárlás az ünnepek előtt alapvetően is hosszadalmas folyamat, amit még kényelmetlenebbé tud tenni, ha a kasszánál állunk neki az apró keresgélésnek. A bankkártyás vagy a mobiltelefonos fizetés gyorsabbá és gördülékenyebbé teszi a végösszeg rendezését, így időt spórolva a fontosabb teendőkre. Ha már van K&H-s bankkártyád, akkor töltsd le a K&H mobilbank alkalmazást és kövesd segítségével költéseidet egyszerűen a mobilodon, vagy digitalizáld bankkártyádat a K&H mobiltárca segítségével és fizess egy érintéssel okostelefonod segítségével!


4. az ominózus apróbetűs rész

Az akciós élelmiszerek esetén különösen fontos, hogy tisztában legyünk a vásárolt termék szavatossági idejével, hiszen ki szeretne szilveszter este virsli beszerző körútra menni, mert a korábban vásárolt lejárt… Ezt a „minőségét megőrzi” és a „fogyasztható” kifejezésekkel jelölik a gyártók, a dátumjelölésnek pedig a nap/hónap/év vagy a hónap/év sorrendet kell követnie. Ha glutén- tej- vagy laktózérzékeny van a családban vagy az ebédre várt rokonságban, gondosan olvassuk el a csomagoláson szereplő allergének listáját is!

5. a zacskót se feledd!

Gondoljunk a környezetre is: ne hagyjuk otthon a bevásárlószatyrokat indulás előtt! Érdemes mindig többel útra kelni, mint amennyit eredetileg gondolunk, hiszen nem foglalnak sok helyet és nagy valószínűséggel szükségünk is lesz rájuk. Ráadásul szinte már minden élelmiszerboltban külön kell fizetni a műanyagzacskókért, így egy kis odafigyeléssel még spórolhatunk is!

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás
[K&H mobilbank és K&H mobiltárca]
hitelkártya-szolgáltatás [K&H Mastercard hitelkártya]

hitelkártya-szolgáltatás [K&H hitelkártyák] – THM: 42,4%

Tudtad, hogy ha K&H Mastercard hitelkártyáddal (THM: 42,4%) vásárolsz élelmiszert, akkor vásárlásod végösszegéből pénzvisszatérítést is kaphatsz? Kattints és tudj meg többet szolgáltatásunkról!

hitelkártyák