hosszú távra tennél félre? ezeket gondold át, ha befektetnél!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2018. február 05.
Abban nem lehet vita, hogy a hosszú távú befektetések mennyire fontosak, akár a magunk, akár gyermekünk vagy unokánk jólétéről szeretnénk gondoskodni velük. Ugyanakkor az is bizonyos, hogy sokan nem tudják, milyen befektetést engedhetnek meg maguknak, illetve melyik felel meg céljaiknak. Cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget.

hosszú távra tennél félre? ezeket gondold át, ha befektetnél!

Egy az Európai Központi Bank által 2017-ben készített felmérés alapján jelenleg a magyar háztartások mintegy 25 százaléka képes félretenni. Sokakban él a sztereotípia, hogy a megtakarítás a jövedelem függvénye, a felmérésből azonban az derül ki, hogy a jövedelem mértéke érdemben nem határozza meg, hogy a háztartások mekkora hányada takarékoskodik.  A jó hír tehát az, hogy már egészen alacsony összegekkel is lehetséges és érdemes elkezdeni a takarékoskodást!

Többféle lehetősége is van annak, aki közép- vagy hosszú távban gondolkodik, és úgy dönt, hogy megtakarított pénzét szeretné befektetni. A „hagyományos” megtakarítási számlához képest a befektetéshez szükséges némi pénzügyi ismeret/tapasztalat (bár természetesen a választott pénzügyi szolgáltató ebben maximálisan a segítségünkre lesz). Mindemellett azzal is tisztában kell lenni, hogy a befektetések esetén jelentősebb ingadozások tapasztalhatók, épp ezért ez a megtakarítási forma nem rövidtávra ajánlott.  Ha magasabb hozamot szeretnénk, előfordulhat, hogy nagyobb a kockázat is.  A hozamok és kockázatok várható alakulását az adott termékre vonatkozó tájékoztató dokumentumok tartalmazzák.

Befektetés előtt mindenképp ajánlott átgondolni, hogy 

  • mi a célunk, 
  • mekkora összeget tudunk befektetni, 
  • milyen időtávban gondolkodunk. 

Azt is szem előtt kell tartani, hogy csak olyan cégre, pénzügyi szolgáltatóra bízzuk a pénzünket, aki rendelkezik az ehhez szükséges engedélyekkel, és mindenképp kérdezzünk utána annak, hogy ha időközben mégis szükségünk lenne a pénzre, milyen feltételekkel juthatunk hozzá. 

A különféle befektetésekről már online is tájékozódhatunk: a K&H befektetési keresőjében többféle szűrési feltételt is megadhatunk, mely alapján könnyebben kiválaszthatjuk az általunk megvásárolni kívánt terméket.  A kiválasztott termék megvásárlásához természetesen rendelkeznünk kell a bankkal kötött értékpapír,- és ügyfélszámla szerződéssel, továbbá - amennyiben online szeretnénk az adott terméket megvásárolni -, úgynevezett e-bank szolgáltatásra vonatkozó szerződéssel. Lényeges tudnunk, hogy amennyiben online vásároljuk meg az adott terméket, nem biztos, hogy az a termék lesz számunkra a legalkalmasabb, mert ebben az esetben a bank nem nyújt befektetési tanácsadást.

Ha inkább bankfiókba megyünk tájékozódni a befektetési lehetőségekről, ott először is ki kell töltenünk egy úgynevezett MiFID kérdőívet, mert ebben az esetben a bank befektetési tanácsadást nyújt számunkra, és a kérdőívre adott válaszaink alapján kerül a számunkra legalkalmasabb termék felajánlásra. A MiFID nem más, mint kockázatvállalási hajlandóságunk, befektetési céljaink, a befektetésekkel kapcsolatos pénzügyi ismereteink, tapasztalataink, jövedelmi helyzetünk felmérése. Ennek eredménye alapján a K&H portfoliószemléletű tanácsadása az alábbi négy befektetői kör egyikébe sorol be bennünket: a védekező, az óvatos, a dinamikus vagy a merész befektetői típusba

  • a védekező típusú befektető abszolút előnyben részesíti a kiszámíthatóságot, a stabilitást, ám nem is vár el a betéti kamatoknál magasabb hozamot, ezért számára leginkább a túlnyomórészt biztonságos, stabil pénzpiaci típusú termékekből álló portfólió a testhezálló
  • a skála másik oldalán áll a merész típusú befektető, aki számára a fő cél az, hogy befektetésével minél magasabb hozamot érjen el. A magasabb hozamért azonban hajlandó felvállalni, hogy befektetésének értéke igen-igen ingadozó. A merész ügyfél portfóliójában már nagy arányban lehet helye részvény típusú termékeknek is.
  • az óvatos és a dinamikus ügyfelek a két szélsőérték (védekező és merész) közötti fokozatokat képviselő ügyfeleket jelentik

Ezek alapján választják ki számunkra a legmegfelelőbb portfóliót. A portfólió létrehozásának elsődleges célja a kockázatmegosztás, érdemes ugyanis befektetéseinket megosztani: egy jól diverzifikált portfólió kockázata mindig alacsonyabb, mint az egyedi értékpapíroké. Ez úgy érhető el, ha a befektetéseink tartalmaznak biztonságos befektetési eszközöket, melyek a túlzott árfolyam-ingadozástól védenek, és tartalmazzák azokat az eszközöket is, melyeknél előfordul magasabb árfolyam-ingadozás, de ezzel együtt a magasabb nyereség lehetőségét kínálják.

A K&H közép- és hosszú távú befektetéseiről bővebben itt tájékozódhatsz:

befektetések közép- és hosszútávra

A jelen tájékoztató marketingközleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, befektetési elemzésnek, vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit a vonatkozó szerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye, a természetes személyek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a kh.hu internetes oldalon vagy a bankfiókokban. A Bank a termékek, szolgáltatások kondícióinak módosítási jogát fenntartja. A feltételekről és részletekről érdeklődjön bankfiókjainkban vagy a kh.hu/befektetesdiagnozis internetes oldalon.