továbbtanul a gyerek? ezekkel a kiadásokkal kell számolni!

2018. július 16.
Rövidesen kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ami után több tízezren kezdhetik meg tanulmányaikat ősszel. Az izgalmak közepette azonban hideg fejre is szükség van, hiszen a továbbtanulás bizony nem kevés anyagi kiadással jár majd: gondolnunk kell többek között gyermekünk lakhatására, étkezési, utazási, és egyéb kiadásaira is. Ezeket gyűjtöttük most össze!

mivel számoljunk?

Ahhoz, hogy meg tudjunk határozni egy büdzsét, azaz, hogy havonta mennyi pénzre lesz szükség, először is vegyük számba a kiadásokat. Az alábbi alapvető tényezőket mindenképp érdemes végiggondolni:

 • lakhatás: kollégiumban, albérletben (lakótársakkal vagy anélkül), vagy otthon lakik majd gyermekünk? Ha az albérletre esik a választás, akkor bizony az utóbbi években tapasztalt albérletár-emelkedés miatt sem lesz egyszerű a dolgunk. Kezdjünk el minél előbb nézelődni, mert a jó helyen lévő, kedvező árú ingatlanok nagyon hamar elkelnek. Nehezíti a helyzetet, hogy a felsőbb évfolyamos hallgatók előnyt élveznek ebben a „versenyben”, hiszen nekik nem kell arra várniuk, hogy felvették-e őket, így van rá esély, hogy júliusban már sok, ár-érték arányban megfelelő ingatlan bizony lakóra talál, épp ezért érdemes gyorsnak lenni.  
 • közlekedés: a helyi közlekedésre szolgáló diákbérlet ára városonként eltérő. A budapesti havi bérlet a felsőoktatásban tanulóknak például 3450 forint, míg Nyíregyházán egy összvonalas belterületi diákbérlet 2580 Ft, egy veszprémi helyi közlekedésre alkalmas tanulóbérlet pedig 2350 forint. Ezekkel a bérletekkel az adott településen belül lehet közlekedni, de ha gyermekünk másik városban tanul tovább, a helyi utazási bérlet mellett számolni kell a helyközi utazás költségével is.
 • tankönyvek, jegyzetek: az a választott szaktól függ, hogy hányféle és milyen minőségű jegyzetre, könyvre lesz szüksége gyermekünknek, így ebben a tekintetben nehéz becsléssel szolgálni. Ha csökkenteni szeretnénk ezt a típusú költséget, érdemes figyelni a felsőbb éves diákok által meghirdetett jegyzeteket, és tőlük másodkézből kedvezőbb áron beszerezni, vagy fénymásoltatni. Egyre több egyetem és főiskola online formátumban közzé teszi az aktuális órai jegyzeteket, melyeket ingyen letölthetnek a diákok. Nem utolsó sorban egyes egyetemi/főiskolai karokon minden félévben rendeznek előre meghirdetett könyvvásárokat, ahol a diákok kedvezményes áron juthatnak hozzá a szakirodalmakhoz. Ezen felül az iskolai könyvtárban tankönyvek és jegyzetek kölcsönzésére is van lehetőség, amely félévente általában néhány száz forintba kerül az adott karon tanulónak. Érdemes tehát előre tájékozódni a lehetőségekről.
 • étkezés: Ha otthonról jár be gyermekünk, vagyis napi szinten ingázik, akkor talán egyszerűbb dolgunk van, hiszen így nem kell „két háztartást” fenntartani. Ha hetente jár haza, még mindig ott a lehetőség a hétvégén otthon elkészített és elcsomagolt megoldásra, így csak a hét „fennmaradó” napjain kell gondoskodni az ennivaló beszerzéséről. Ha azonban egyikre sincs lehetőség, akkor a főiskolákon, egyetemeken működő menzák biztosíthatnak megoldást.
 • szórakozás: az adott egyetem/főiskola saját megrendezett programjai mellett a város további szórakozási lehetőségeit is számba kell venni, hiszen ez is a diákélet része.
 • öltözködés, mobiltelefon-előfizetés, egyéb kiadások
 • + utóvizsga díjai: Sajnos megtörténhet, hogy gyermekünknek elsőre nem sikerül majd egy-egy vizsgája, ilyen esetben pedig a következő vizsgalehetőségért fizetnie kell. Mivel a díjfizetés ma már elektronikusan történik, ezért célszerű saját bankszámlával és hozzá tartozó bankkártyával rendelkeznie. Vannak egyetemek/főiskolák ahol az elhalasztott vizsgáért is fizetni kell (meg nem jelenésért), és azért is, ha a az adott félév tandíját a megadott határidőn túl fizeti be.

hogyan spórolhatunk?

Ha a fenti tételekre írunk egy nagyságrendi becslést, abból érdemes egy várható havi költségvetést készíteni. Ha vezetjük a kiadásokat – vagy még jobb, ha a gyermekünket sikerül erre „rávenni”, így ő is könnyebben átláthatja, hova megy el sok pénz, egyúttal azt is érzi, hogy megbízunk benne, felelősséget is vállal valamiért. A büdzsétervezésben már az okostelefon is segítségünkre lehet, hiszen rengeteg olyan app létezik, amelyek a pénz beosztását teszik könnyebbé. A Koin például az egyik legismertebb magyar, ingyenes költségkövető alkalmazás, de vannak még a piacon ingyenes megoldások, mint például a Money Lover, a Költség kezelő expense manager, vagy a Money pro (utóbbinak vannak bizonyos szolgáltatásai, amelyek csak külön díj ellenében érhetők el). A kiadások követését az is nagyban segíti, ha a kifizetéseket utalással, bankkártyával rendezzük, hiszen erről automatikusan lesz egy kész nyilvántartásunk.

kedvezményekre fel!

A diákoknak sok helyen kínálnak kedvezményeket, így akár szórakozás, akár sport, akár öltözködés terén is spórolhat egy-egy okos választással, ebben az alábbi tippekkel segíthetjük gyermekünket:

 • a diákigazolvány számos kedvezményre jogosít, ehhez érdemes átböngészni a www.diakigazolvany.hu és www.diakkedvezmeny.hu oldalt
 • diákként sok helyen vásárolhat jutányosabban, érdemes rákérdezni, hogy az adott üzletben van-e diákkedvezmény!
 • érdeklődhet a felsőbb évesektől, akik már ismerik a környéket, hogy hol van a diákoknak kedvezményt adó étkezde, kávézó vagy menza
 • a pénzügyek terén is spórolhat, ha speciálisan diákoknak szánt számlát nyit, ezek ugyanis olcsóbbak a hagyományos társaiknál

diákmunka

A kiegészítő kereset mellett jó tapasztalatszerzési lehetőség, persze fontos, hogy a munka ne menjen a tanulás rovására, és összeegyeztethető legyen az órarenddel. Nappali tagozatos diákként a diákszövetkezetek által kínált és a részmunkaidős állások közül lehet válogatni, levelező vagy esti képzésnél akár teljes idős munka is szóba jöhet.

aki jól tanul, az pénzt kereshet vele!

A jó tanulmányi eredményért cserébe ösztöndíjat igényelhetnek a diákok, az ösztöndíj lehetőségeknek ezért mindenképpen érdemes utánanézni az oktatási intézményben. Nemcsak a tanulmányi eredményekért, de szociális alapon is járhat támogatás, illetve a lakhatáshoz is hozzájárulhat az egyetem. Érdemes ezeknek a feltételeit minél előbb megismerni, hiszen jelentős összegekről lehet szó. Ezeket az intézmények már átutalással juttatják el a diákoknak, ezért is célszerű saját bankszámlával rendelkeznie.

Ha Nálatok is aktuális a bankszámlanyitás, ismerd meg a K&H ifjúsági számláit 0 forint havi díjjal (EBKM: 0,01%), és válaszd ki gyermeked számára a legmegfelelőbbet. 

K&H ifjúsági számlacsomagok