továbbtanul a gyerek? ezekkel a kiadásokkal kell számolni!

2018. július 16.
Rövidesen kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ami után több tízezren kezdhetik meg tanulmányaikat ősszel. Az izgalmak közepette azonban hideg fejre is szükség van, hiszen a továbbtanulás bizony nem kevés anyagi kiadással jár majd: gondolnunk kell többek között gyermekünk lakhatására, étkezési, utazási, és egyéb kiadásaira is. Ezeket gyűjtöttük most össze!

továbbtanul a gyerek? ezekkel a kiadásokkal kell számolni!

mivel számoljunk?

Ahhoz, hogy meg tudjunk határozni egy büdzsét, azaz, hogy havonta mennyi pénzre lesz szükség, először is vegyük számba a kiadásokat. Az alábbi alapvető tényezőket mindenképp érdemes végiggondolni:

 • lakhatás: kollégiumban, albérletben (lakótársakkal vagy anélkül), vagy otthon lakik majd gyermekünk? Ha az albérletre esik a választás, akkor bizony az utóbbi években tapasztalt albérletár-emelkedés miatt sem lesz egyszerű a dolgunk. Kezdjünk el minél előbb nézelődni, mert a jó helyen lévő, kedvező árú ingatlanok nagyon hamar elkelnek. Nehezíti a helyzetet, hogy a felsőbb évfolyamos hallgatók előnyt élveznek ebben a „versenyben”, hiszen nekik nem kell arra várniuk, hogy felvették-e őket, így van rá esély, hogy júliusban már sok, ár-érték arányban megfelelő ingatlan bizony lakóra talál, épp ezért érdemes gyorsnak lenni.  
 • közlekedés: a helyi közlekedésre szolgáló diákbérlet ára városonként eltérő. A budapesti havi bérlet a felsőoktatásban tanulóknak például 3450 forint, míg Nyíregyházán egy összvonalas belterületi diákbérlet 2580 Ft, egy veszprémi helyi közlekedésre alkalmas tanulóbérlet pedig 2350 forint. Ezekkel a bérletekkel az adott településen belül lehet közlekedni, de ha gyermekünk másik városban tanul tovább, a helyi utazási bérlet mellett számolni kell a helyközi utazás költségével is.
 • tankönyvek, jegyzetek: az a választott szaktól függ, hogy hányféle és milyen minőségű jegyzetre, könyvre lesz szüksége gyermekünknek, így ebben a tekintetben nehéz becsléssel szolgálni. Ha csökkenteni szeretnénk ezt a típusú költséget, érdemes figyelni a felsőbb éves diákok által meghirdetett jegyzeteket, és tőlük másodkézből kedvezőbb áron beszerezni, vagy fénymásoltatni. Egyre több egyetem és főiskola online formátumban közzé teszi az aktuális órai jegyzeteket, melyeket ingyen letölthetnek a diákok. Nem utolsó sorban egyes egyetemi/főiskolai karokon minden félévben rendeznek előre meghirdetett könyvvásárokat, ahol a diákok kedvezményes áron juthatnak hozzá a szakirodalmakhoz. Ezen felül az iskolai könyvtárban tankönyvek és jegyzetek kölcsönzésére is van lehetőség, amely félévente általában néhány száz forintba kerül az adott karon tanulónak. Érdemes tehát előre tájékozódni a lehetőségekről.
 • étkezés: Ha otthonról jár be gyermekünk, vagyis napi szinten ingázik, akkor talán egyszerűbb dolgunk van, hiszen így nem kell „két háztartást” fenntartani. Ha hetente jár haza, még mindig ott a lehetőség a hétvégén otthon elkészített és elcsomagolt megoldásra, így csak a hét „fennmaradó” napjain kell gondoskodni az ennivaló beszerzéséről. Ha azonban egyikre sincs lehetőség, akkor a főiskolákon, egyetemeken működő menzák biztosíthatnak megoldást.
 • szórakozás: az adott egyetem/főiskola saját megrendezett programjai mellett a város további szórakozási lehetőségeit is számba kell venni, hiszen ez is a diákélet része.
 • öltözködés, mobiltelefon-előfizetés, egyéb kiadások
 • + utóvizsga díjai: Sajnos megtörténhet, hogy gyermekünknek elsőre nem sikerül majd egy-egy vizsgája, ilyen esetben pedig a következő vizsgalehetőségért fizetnie kell. Mivel a díjfizetés ma már elektronikusan történik, ezért célszerű saját bankszámlával és hozzá tartozó bankkártyával rendelkeznie. Vannak egyetemek/főiskolák ahol az elhalasztott vizsgáért is fizetni kell (meg nem jelenésért), és azért is, ha a az adott félév tandíját a megadott határidőn túl fizeti be.

hogyan spórolhatunk?

Ha a fenti tételekre írunk egy nagyságrendi becslést, abból érdemes egy várható havi költségvetést készíteni. Ha vezetjük a kiadásokat – vagy még jobb, ha a gyermekünket sikerül erre „rávenni”, így ő is könnyebben átláthatja, hova megy el sok pénz, egyúttal azt is érzi, hogy megbízunk benne, felelősséget is vállal valamiért. A büdzsétervezésben már az okostelefon is segítségünkre lehet, hiszen rengeteg olyan app létezik, amelyek a pénz beosztását teszik könnyebbé. A Koin például az egyik legismertebb magyar, ingyenes költségkövető alkalmazás, de vannak még a piacon ingyenes megoldások, mint például a Money Lover, a Költség kezelő expense manager, vagy a Money pro (utóbbinak vannak bizonyos szolgáltatásai, amelyek csak külön díj ellenében érhetők el). A kiadások követését az is nagyban segíti, ha a kifizetéseket utalással, bankkártyával rendezzük, hiszen erről automatikusan lesz egy kész nyilvántartásunk.

kedvezményekre fel!

A diákoknak sok helyen kínálnak kedvezményeket, így akár szórakozás, akár sport, akár öltözködés terén is spórolhat egy-egy okos választással, ebben az alábbi tippekkel segíthetjük gyermekünket:

 • a diákigazolvány számos kedvezményre jogosít, ehhez érdemes átböngészni a www.diakigazolvany.hu és www.diakkedvezmeny.hu oldalt
 • diákként sok helyen vásárolhat jutányosabban, érdemes rákérdezni, hogy az adott üzletben van-e diákkedvezmény!
 • érdeklődhet a felsőbb évesektől, akik már ismerik a környéket, hogy hol van a diákoknak kedvezményt adó étkezde, kávézó vagy menza
 • a pénzügyek terén is spórolhat, ha speciálisan diákoknak szánt számlát nyit, ezek ugyanis olcsóbbak a hagyományos társaiknál

diákmunka

A kiegészítő kereset mellett jó tapasztalatszerzési lehetőség, persze fontos, hogy a munka ne menjen a tanulás rovására, és összeegyeztethető legyen az órarenddel. Nappali tagozatos diákként a diákszövetkezetek által kínált és a részmunkaidős állások közül lehet válogatni, levelező vagy esti képzésnél akár teljes idős munka is szóba jöhet.

aki jól tanul, az pénzt kereshet vele!

A jó tanulmányi eredményért cserébe ösztöndíjat igényelhetnek a diákok, az ösztöndíj lehetőségeknek ezért mindenképpen érdemes utánanézni az oktatási intézményben. Nemcsak a tanulmányi eredményekért, de szociális alapon is járhat támogatás, illetve a lakhatáshoz is hozzájárulhat az egyetem. Érdemes ezeknek a feltételeit minél előbb megismerni, hiszen jelentős összegekről lehet szó. Ezeket az intézmények már átutalással juttatják el a diákoknak, ezért is célszerű saját bankszámlával rendelkeznie.

Ha Nálatok is aktuális a bankszámlanyitás, ismerd meg a K&H ifjúsági számláit 0 forint havi díjjal (EBKM: 0,01%), és válaszd ki gyermeked számára a legmegfelelőbbet. 

K&H ifjúsági számlacsomagok