2017. augusztus 02.
Kihirdették a felvételi ponthatárokat, idén több mint 105 ezren felvételiztek, és több tízezren kezdhetik meg a tanulmányaikat ősszel. A kezdeti eufória után azonban számos döntést kell meghoznod többek között a kiadásaiddal, esetleg a lakhatásoddal kapcsolatban. Segítünk megtervezni a büdzsét az egyetemi évekre!

irány a felsőoktatás!

A továbbtanulás nem olcsó mulatság, még akkor sem, ha tandíjat éppen nem kell fizetned. Sokan ráadásul ebben az időszakban lépnek életükben először a pénzügyi önállóság ösvényére. Érdemes néhány dolgot már most átgondolni, hogy szeptemberben ne érjenek kellemetlen meglepetések!

mivel számolj?

Érdemes havi időszakokban gondolkodnod. Készíts egy listát, hogy milyen kiadásokra számítasz. Az, hogy egy-egy kiadás típusra mekkora összeget szánsz, sok mindentől függ. Kezdve attól, hogy melyik városban van az egyetemed, milyen életvitelt élsz, stb. 

Az alábbi kategóriáknak biztosan ott a helye a kiadási listádon:

  • lakhatás (kollégium, albérlet, saját ingatlan). Ha lakást szeretnétek venni vagy albérletbe költöznél, nem sok időd van: kezdj el minél előbb nézelődni, mert a jó helyen lévő, olcsó ingatlanok nagyon hamar elkelnek
  • közlekedés (tömegközlekedés, bicikli, autó)
  • étkezés
  • tankönyvek, jegyzetek
  • szórakozás
  • tandíj

hogyan spórolhatsz?

Ha összeállítottad a kiadási listádat, akkor jön az a lépés, hogy mekkora összeget szánsz minderre. Az albérletek ára nagyban függ a lakás adott elhelyezkedésétől, és attól, hogy hányan költöztök össze egy fedél alá. Lehet, hogy van autód, amivel kényelmesen tudsz eljutni az egyetemre, de a fenntartási, üzemanyag és parkolási költségek miatt érdemes lehet elgondolkodnod a tömegközlekedésen. Az sem mindegy, hogy reggelente az egyetem büféjében étkezel, vagy otthon elkészítesz magadnak egy finom és egészséges szendvicset.

Nem minden a tervezés, érdemes az első hónapokban aktívan nyomon követned a költéseidet, és ha szükséges újabb változtatásokat tudsz eszközölni a kiadásaidon. Ehhez ma már az okostelefonod is segítségedre lehet, rengeteg olyan app létezik, amelyek a pénzed beosztását teszik könnyebbé. A Mint és a Spendee alkalmazásoknak például már megvan a saját rajongótábora, a Koin pedig az egyik legismertebb magyar, ingyenes költségkövető alkalmazás.

kedvezményekre fel!

Ha spórolni szeretnél, érdemes alaposan feltérképezned a várost, és kihasználni a kedvezményeket.

  • a diákigazolványod számos kedvezményre jogosít, böngészd a www.diakigazolvany.hu és www.diakkedvezmeny.hu oldalt 

  • diákként sok helyen vásárolhatsz jutányosabban, kérdezz rá, hogy van-e diákkedvezmény! így kedvezményesebben sportolhatsz, vagy éppen mozizhatsz

  • kérdezd meg a felsőbb éveseket, hogy hol van a környéken diákoknak kedvezményt adó étkezde, kávézó vagy menza, így nem az első helyre esel majd be, ha rád tör éhség

  • a pénzügyek terén is spórolhatsz, ha speciálisan diákoknak szánt számlát nyitsz, ezek ugyanis olcsóbbak a hagyományos társaiknál

keress azzal, hogy tanulsz!

A jó tanulmányi eredményért cserébe ösztöndíjat tudsz igényelni, az ösztöndíj lehetőségeknek ezért mindenképpen érdemes utánanézned az iskoládban. Arról se feledkezz meg, hogy kiemelkedő tanulmányi eredményeidért akár költségtérítésesből állami támogatásos finanszírozásra is átsorolhatnak, ez is nagyban hozzájárulhat költségeid csökkentéséhez. Azonban nemcsak tanulmányi eredményeidért, de szociális alapon is járhat támogatás, illetve a lakhatáshoz is hozzájárulhat az egyetem. Érdemes ezeknek a feltételeit minél előbb megismerned, hiszen jelentős összegekhez juthatsz. 

Saját bankszámlát szeretnél? A bankszámla működésével, annak megnyitásával kapcsolatban kérd szüleid, hozzátartozóid tanácsát, segítségét. A K&H honlapján számos banki termékről találhattok információt, bővebb tájékoztatásért kérhettek visszahívást szakértő kollégáinktól, vagy személyesen is érdeklődhettek bankfiókjainkban.

K&H ifjúsági számlacsomagok