tippek, ha euró befektetésen gondolkodsz

befektetés indításán gondolkodsz? vedd fel velünk a kapcsolatot!
2022. augusztus 10.
A devizaárfolyamok gyakori mozgásait látva felmerülhet benned, hogy milyen könnyen lehetne nyereséget elérni, ha egy erősebb időszakban vennél eurót vagy dollárt, és amikor gyengébben teljesít a hazai fizetőeszköz, akkor pedig eladnád. Ez elsőre jó stratégiának tűnik, csak egy baj van vele: nagyjából hasonló esélyekkel indulsz, mintha egy kaszinóban szeretnél ruletten nyereséget elérni. De akkor hogyan érdemes belevágni az euró - és egyéb más deviza befektetésekbe? Mutatjuk!

Euró befektetés

euró befektetés - rövid vagy hosszútávon, nem mindegy!

Az árfolyamok gyakori ingadozása és a forint tartós gyengüléséről szóló hírek mellett nem meglepő, hogy felvetődik az emberben az euró- és egyéb más devizák, például a dollár vásárlásának gondolata, hiszen elsőre egyszerűnek tűnik a még kedvezőnek gondolt árfolyamon vásárolni, majd a későbbi gyengüléskor eladni. Ez azonban a klasszikus értelemben vett spekuláció. A befektetések ennél jóval összetettebb és hosszabb távú gondolkodást igényelnek.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mik a legfontosabb kérdések, amelyek a deviza befektetések kapcsán felmerülhetnek, tisztáznunk kell, hogy mi is a különbség a megtakarítás és a befektetés között.

Megtakarításról akkor beszélünk, ha rendelkezel olyan összeggel, amit nem szeretnél elkölteni és ezt a bankszámládon, megtakarítási számládon, bankbetétben, vagy extrém esetben otthon tartod készpénzben. A megtakarítás fő ismérve, hogy rövid távú, gyakorlatilag likvid, bármikor hozzáférhetsz, célja a tartalék képzés nem pedig hozam elérése.

Ha maradunk a fő témánknál, akkor a devizára átváltott forintod, amelyet a devizaszámlán tartasz (akár egy későbbi nyaralás céljából, vagy csak úgy, minden konkrétabb cél nélkül) ugyanebbe a kategóriába tartozik. Ha így tekintesz a tartalékaidra, akkor egy dologgal fontos tisztában lenned, hogy a minden országban jelen lévő infláció miatt, bármilyen devizában is tartod a pénzedet, amíg nem fekteted be, folyamatosan veszít az értékéből.

Ha úgy döntesz, hogy hosszú távon is szeretnéd megőrizni a pénzed vásárlóértékét, esetleg azt még növelnéd is, akkor mindenképpen valamilyen befektetés mellett kell elköteleződnöd (az egyes befektetési formák jellemzőiről, működéséről erre a linkre kattintva tudhatsz meg többet).

A devizás befektetések elindítása előtt viszont nem árt néhány kérdést tisztáznod magadban:

milyen devizát válassz?

Sokszor a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb megoldás a legjobb, és a deviza befektetésekkel kapcsolatban sincs ez másképp. Ha hosszú távú, kiszámítható lehetőségeket keresel akkor az ún. fejlett piaci devizákkal jársz a legjobban (euró, amerikai dollár), hiszen ezekkel érheted el a különböző befektetési lehetőségek legszélesebb tárházát.

mikor váltsd át a forintodat?

A "mikor váltsak?" kérdés első ránézésre sarkalatos pontja lehet a döntésednek, azonban közelebbről megvizsgálva valójában mégsem annyira jelentős szempont, ha hosszú távban gondolkodsz. A forinttal szembeni euró és dollár árfolyam nagyon sok különböző tényezőtől függ. Ezeket most nem vesszük sorra, de annyi kijelenthető, hogy Magyarország a felzárkózó gazdaságok útján jár, amely a nagy, fejlett gazdaságokhoz képest egy folyamatosan magasabb gazdasági növekedést feltételez, amely hosszú távon, a versenyképesség fenntartása miatt, a forint árfolyamát is fokozatosan a gyengülés irányába hajtja.

Ha tehát eltekintünk a napi/heti/havi árfolyammozgásoktól, akkor azt láthatjuk, hogy bármikor is váltod át a rendelkezésre álló kereted euróra, dollárra, több év távlatából visszatekintve azt "olcsónak", "jó beszállási pontnak" fogod érezni.

mibe fektesd az euródat, dollárodat?

Ha az átváltás megtörtént, akkor a következő fontos kérdés, hogy milyen befektetési formát válassz. Ahhoz, hogy jó döntést hozhass, először tisztában kell lenned a saját kockázatvállalási hajlandóságoddal, hiszen minden befektetésnek vannak kockázatai, de cserébe szép hozamokat is elérhetsz velük.

Ennek tisztázásában a K&H Bank Zrt. befektetési tanácsadói nagy segítségedre lehetnek. A hosszú távon is kifizetődő befektetési döntéshez mindig körültekintés szükséges. Napjainkban a rendelkezésre álló információmennyiség szinte korlátlan, viszont sokszor egymásnak teljesen ellentmondó véleményekkel is találkozhatsz, így felértékelődik egy szakértő támogatása, ami segít eligazodnod a befektetések világában.

Ha inkább biztonságra törekszel, választhatsz akár eurós állampapírokat is, de ha valódi (inflációt meghaladó) hozamokat szeretnél elérni, akkor sok egyéb lehetőség is rendelkezésedre áll.

Ha a befektetésed értékének bizonyos mértékű ingadozását elfogadhatónak tartod, akkor több befektetési alapból is választhatsz, amelyek között vannak biztonságosabbak és változékonyabbak is, de ezekkel már esélyed nyílik arra, hogy ne csak megtartsd a pénzed vásárlóértékét, de akár még növelhesd is azt.

Egy befektetési alap röviden, arról szól, hogy a megtakarítással rendelkezők megbíznak egy szakértőkből álló csapatot, az Alapkezelőt, hogy helyettük fektessék be a pénzüket értékpapírokba, az Alapkezelő pedig ennek mentén létrehoz különböző befektetési alapokat.

Az alap befektetési jegyeinek megvásárlásával részesülhetsz a mögöttes befektetések értékváltozásából.

Az egyes alapok nagyon szigorú szabályok mentén működnek, pontosan meg van határozva, hogy milyen értékpapírokba fektethetnek, és milyen kockázatokat vállalhatnak. Ezek részletes leírását az alap tájékoztatójában is megtalálhatod.

meddig tartsd meg a deviza befektetéseidet?

Általánosságban az a követendő út, hogy határozd meg a befektetésed célját, és ehhez keress egy megfelelő megoldást. Ha például tudod, hogy egy év múlva felhasználod a pénzedet, akkor mindenképpen kisebb kockázatú lehetőséget válassz, de ha akár 5-6 évig sem szeretnéd megbontani a befektetéseidet, akkor bátrabb lehetsz, hiszen ez már elég hosszú idő ahhoz, hogy egy dinamikusabb befektetést válassz, amelynél az elérhető hozamod is jelentősen nagyobb lehet.

A hosszabb időtáv az elérhető hozamon túl azért is előnyös, mert, ahogy azt a "mikor váltsak?" kérdésnél már kifejtettük, hosszabb távon a forint lassú, fokozatos gyengülésének van nagyobb esélye, tehát amikor pár év múlva megszünteted a befektetésedet és visszaváltod forintra (hogy elkölthesd), jó eséllyel egy gyengébb árfolyamon tudod majd megtenni, ami extra nyereséget is jelenthet számodra.

Összefoglalva tehát, devizában befektetni jó, hosszú távon mindenképpen fontos eleme lehet a befektetéseidnek, de fontos, hogy a devizára ne spekulációs eszközként, hanem a befektetési portfóliód részeként tekints!

Ha Te is szeretnéd tudni, hogy milyen befektetési lehetőségek közül választhatsz, nézz körül honlapunkon, ha pedig segítségre van szükséged, keresd befektetési tanácsadóinkat személyes ügyfélpontjainkon!

időpontot foglalok

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a lakossági hitelek Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, a K&H forint folyószámlahitel hirdetmény, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza. A programban résztvevő befektetési alapok kezelője a K&H Alapkezelő Zrt. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja. A biztosítás feltételeit a vonatkozó biztosítási feltételek tartalmazza. A Bank a kondíciók megváltoztatásának jogát fenntartja.