karácsonyi fények: 5+1 tipp a biztonságos kültéri dekoráláshoz

2021. december 15.
Mikor is kezdődik a nagybetűs TÉL? December 1-jén? Az első havazáskor? Szerintünk akkor, amikor a bevásárlóközpontok és a sétálóutcák ünnepi díszbe öltöznek. Te is karácsonyi fényekkel varázsolnál ünnepi hangulatot? Mutatjuk, mire érdemes ügyelned saját otthonod kültéri dekorálásánál, hogy szép és biztonságos legyen az ünnepi kivilágítás.

karácsonyi fények: 5+1 tipp a biztonságos kültéri dekoráláshoz

1. válassz megfelelő világítást!

Fény, fény, fény! De milyen is? Számos típus kapható: fénykábel, fényháló, 3D figurák, jégcsapok, fényfüzérek. A biztonságos üzemeltetéshez tartsd be mindig az előírásokat! Találd ki, mit szeretnél feldíszíteni, majd tervezd meg, hogyan teszed ezt meg!

Gondolkozz a színekben is! Itthon is egyre többféle színkombináció érhető el a karácsonyi fényfüzérekből, sőt egyes helyeken már okostelefonnal irányítható okosfényfüzért is találhatsz. Villogó, több programos, vagy klasszikus? Ha van lehetőséged, nézd meg az üzletekben kihelyezett mintafüzéreket, ahol láthatod, pontosan milyen intenzitású az adott fény, illetve, hogy milyen ütemben villog.

2. jótanácsok vásárlás előtt

Segítünk, mire figyelj oda:

  • vásárlás előtt mindenképpen mérd le a kivilágítandó felület hosszúságát, és az sem baj, ha kicsit rászámolsz a méretekre.
  • válaszd ki a fény típusát (színes, hideg vagy meleg fényű), használhatóságát (kültéri vagy beltéri) és programozhatóságát (villogás, automatikus lekapcsolás funkció).
  • végül pedig: keress egy megbízható üzletet, ahová akkor is fordulhatsz, ha később problémád adódna.

Az üzletben figyelj az áru sértetlen csomagolására, keresd rajta a megfelelő információkat: a gyártó/forgalmazó adatai, a műszaki jellemzők és a szabványok kiemelten fontosak. Online rendelés esetén a csomag átvételét követően alaposan nézd át a terméket. Ellenőrizd a vezetékeket, a csatlakozót és az izzókat is, és ha bármilyen rendellenességet találsz, azonnal jelezd a webáruház felé!

3. kültéri vagy beltéri?

Az örök kérdés: kültéri vagy beltéri világítást vegyek? Ezt neked kell eldöntened, mindenesetre gondolj arra, hogy a kültéri izzókat később akár beltéren is használhatod, fordítva viszont ez nem lehetséges. Sőt, a kültéri fények az év egyéb időszakában is jól jöhetnek, például egy nyári kertiparti alkalmával.

Semmiképpen ne használd a beltéri világítást a házon kívül (felülről fedett teraszon se), hiszen ezek általában sem az esőt, sem a havat nem bírják. A legtöbb beltérre gyártott karácsonyi fényfüzérnek nincs megfelelő elektromos szigetelése vagy a kialakításuk miatt nem alkalmasak kültéri használatra, így veszélyesek lehetnek. Ha ezeket a lakáson kívül használod, zárlatot okozhatnak az elektromos hálózatban, tűz üthet ki, vagy ezek miatt akár személyi sérülés is bekövetkezhet. Díszítsd azonban vele bátran a karácsonyfát, a lépcsőházat vagy a lakás bármelyik helyiségét.

4. LED-es vagy hagyományos?

Ugyan az üzletekben ma már szinte csak LED-es fényeket találsz, akadhat még otthonodban hagyományos fényfüzér is. A LED-es világítás előnye, hogy kevesebbet fogyaszt, és jóval biztonságosabb klasszikus társainál. Ezért, ha régi fényeid felett eljárt az idő és teheted, cseréld le őket újabb, LED-es megoldásra (a régieket pedig add le a villamossági és/vagy elektronikai szakáruházakban kihelyezett gyűjtőkben).

Amennyiben hagyományos izzósort használsz, mindenképpen ellenőrizd annak hibátlan működését! Figyelj oda a kábelek és az izzók épségére, ha cserélni kell, mindig pontosan ugyanolyan műszaki jellemzőkkel rendelkező izzót vásárolj.

5. díszítés a profik gondosságával

Megvannak a fények, már csak azok rögzítése hiányzik? Könnyű feladatnak tűnhet, de minden esetben fontos, hogy szánj időt már előzetesen a kihelyezés tervezésére és magára a díszítésre is.

Vásárolj a fények rögzítéséhez szükséges speciális eszközöket (akasztó, kampó, esetleg rögzítő klipp), az elhelyezésnél nagyon figyelj saját testi épséged megtartására! Ha létrára is kell állnod, rögzítsd megfelelően, az áram egyedi elvezetésével pedig szakértő villanyszerelő nélkül inkább ne kísérletezz!

Beltéren és kültéren egyaránt óvatosan és biztonságosan csatlakoztasd a fényt a konnektorokba, de a lakáson kívül még inkább figyelj a megfelelő áramellátásra. Ha szükséges, vásárolj kültéri hosszabbítót egy-egy fényfüzérhez, mert ezek a beltéri társaikkal ellentétben megfelelően vannak szigetelve, így biztonságosak a szabadban is. A kábelt lehetőleg a fal mellett vezesd el, elkerülve azt, hogy esetleg valaki elbotoljon benne.

+1 ne ess kétségbe akkor se, ha megtörténik a baj!

Balesetek még a legnagyobb gondosság és odafigyelés mellett is történhetnek, így az ünnepek közeledtével nem árt tájékozódnod róla, hogy a lakásbiztosításod fedezi-e a tűzesetből és a zárlatból adódó károkat. Ha még nincs lakásbiztosításod, vagy kedvezőbb árú konstrukcióra váltanál, kösd meg online kedvezménnyel a K&H lakásbiztosítást vagy keresd fel bizalommal a K&H helyi képviselőinek egyikét, akivel a kiegészítő biztosítási lehetőségeket is átbeszélhetitek.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás