a gender irányelv hatása a biztosításokra

2012. április 24.
A direktíva ugyanis kimondja, hogy az idei év végétől az új biztosítások megkötésekor a nemek alapján nem tehetnek különbséget a biztosítók, a díjakban és a szolgáltatásokban is egyenlően kell kezelniük ügyfeleiket. A szabályozásnak valószínűleg a hölgyek lesznek a vesztesei, de idén még lehetőségük van kedvezőbb feltételekkel szerződést kötni. Alább megnézzük, mit is jelent a gyakorlatban a változás.

A férfiak és nők várható élettartamában és halálozási rátájában a világ minden táján eltérés tapasztalható. A különbséget statisztikák bizonyítják, így a korábbi gyakorlat szerint ezeket a biztosítási kockázatfelmérésben is figyelembe vették. A biztosítási díjak megállapításánál a biztosítótársaságok a szerződő fél egyéni kockázatát mérlegelik, ennek alapján határozzák meg egy biztosítási esemény bekövetkezésének valószínűségét. Ez utóbbi adat kiszámításához a biztosító múltbéli adatokat használ, eredményeképpen pedig jelenleg a nők alacsonyabb díjak mellett juthatnak azonos fedezetet nyújtó életbiztosításhoz, mint az azonos korú férfiak.

Az Európai Bizottság 2004/113/EK számú, ún. „gender” irányelve azonban kimondja, hogy a tagállamokban az új biztosítási szerződések megkötése esetén már a nemet mint megkülönböztető szempontot nem lehet figyelembe venni, és a biztosítók nem tehetnek különbséget férfi és nő között a kifizetendő szolgáltatásokban sem. A direktíva 5. cikke lehetőséget adott, hogy a tagállamok indokolt esetben és arányos mértékben lehetővé tegyék a biztosításmatematikai és statisztikai adatokkal alátámasztott, nemek szerint különbségtétel alkalmazását a díjképzésnél. Ezzel a lehetőséggel éltek is a tagállamok, hiszen az általános vélekedés szerint ezzel a statisztikailag alátámasztható különbségek érvényre juttatását biztosították.

Az Európai Bizottság tavaly a direktívának ezt a bekezdését egy bírósági döntés miatt hatályon kívül helyezte. A döntés valószínűleg hatással lesz az ügyfelek pénztárcájára, a szakértők ugyanis a biztosítási díjak emelkedését várják a 2012. december 21-i határidő után. A magasabb díjak megállapításán túl a biztosítóknak sokkal kifinomultabb (esetenként drágább) kockázatkezelési eszközökkel kell majd dolgozniuk.

„A hölgyek a jövőben már nem köthetnek olyan kedvező díjon haláleseti kockázatot tartalmazó életbiztosítást, mint 2012-ben, így mindenképp tanácsos átgondolniuk, hogy tisztán kockázati életbiztosítást kössenek, vagy hosszú távú megtakarításba kezdjenek idén. A jól megválasztott konstrukció hatalmas segítséget nyújthat a biztosított családjának egy váratlan tragédia esetén. Különösen azoknak érdemes megfontolni a lehetőséget, akik végtörlesztettek, így a korábban hiteltörlesztésre szánt, de felszabadult összeget most kedvezőbb feltételekkel fektethetik életbiztosításba, mint egy év múlva” - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztostó élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője. - „Természetesen már elkezdtük a felkészülést, hogy a határidőre megfeleljünk a direktíva előírásainak. Egyes termékeinknél csupán a díjkalkulációt fogjuk egységesíteni, míg más esetekben »frissítjük«, módosítjuk szolgáltatásainkat. Lesznek olyan biztosításaink is, amelyeket kivezetünk a piacról.”

Az uniszex árazás a 2011-es évben bevezetett termékektől eltekintve (amelyek díjait már a direktívát figyelembe véve határozta meg a K&H Biztosító), bár nem azonos mértékben, de gyakorlatilag minden életbiztosításra hatással van, így a megtakarítási életbiztosítások mellett tisztán kockázati termékeket is érint.

Azoknak, akik hosszú távú megtakarításban gondolkodnak, jó tudni, hogy az életbiztosítások gyakran bővíthetők egyéb szolgáltatásokkal, mint egészség- vagy balesetbiztosítási fedezet, így nem csak a legrosszabb esetén hasznosak a biztosítottak számára, de akár egy baleset után is segíthetnek a gondok megoldásában, vagy egy betegség esetén tamászt nyújthatnak a felmerülő többlet kiadások fedezésében.

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás