így kezeld a földrengés okozta lakáskárt

2021. január 21.
A decemberi és januári földmozgásokat, bár sokan meg sem érezték, vannak lakások, amelyekben látható nyomokat hagyott a Horvátországban súlyos pusztításokat végzett földrengés. Összeszedtük, hogy mit érdemes észben tartani, ha földrengés károsította az otthonodat!

így kezeld a földrengés okozta lakáskárt

2020. decembere és 2021. januárja közötti időszakban Horvátországban komoly pusztításokat végző földrengés a hazai lakástulajdonosokat is érintette. A K&H Biztosítóhoz eddig több, mint 350 bejelentés érkezett, melyek átlagos kárértéke 75 ezer forint. Bár mindannyian reméljük, hogy a hasonló katasztrófák jó ideig ismét elkerülnek minket, mégis érdemes tisztában lenni vele, hogy a földrengés okozta károk esetén mi a teendő és milyen esetekben számíthatunk a biztosító segítségére.

tudod-e mi számít biztosítási szempontból földrengésnek?

A földrengéskárok nem túl gyakoriak Magyarországon (ez annak köszönhető, hogy hazánk távol fekszik a nagyobb törésvonalaktól, 4-es, 5-ös erősségű földrengések átlagosan tízévente fordulnak elő)*, de azért nem árt ismerni a földmozgás okozta károkra vonatkozó lakásbiztosítási feltételeket. A 2015. ősze óta érvényben lévő szabály szerint a káresemény helyén az Európai Makroszeizmikus Skála (EMS) 5. fokozatát elérő földrengésből adódó károkért fizeta biztosító. A korábbi szerződések esetében a határ a 6. fokozat volt, vagyis az azt meghaladó földmozgásokhoz köthető károkat térítette meg a biztosító.

lepotyogó vakolat, betört ablak, leesett értékek

Ezek a károk a leggyakoribbak, melyek a hétköznapi életünkben különösen nagy bosszúságot tudnak okozni. Gondoljunk például a tönkrement televízióra, vagy a nappali plafonjáról hiányzó vakolatra, ami a szőnyeg közepén landolt. Jó hír azonban, hogy a piacon elérhető lakásbiztosítások többsége fedezetet nyújt az elemi, vagyis természet okozta károkra (ám ezt nem árt ellenőrizni a saját lakásbiztosításunk kapcsán), azonban a kár helyreállítását nem szabad addig megkezdeni, amíg nem történt meg a bejelentés, és a bejelentést követően 5 napig még várnia kell a helyreállítás megkezdésével, azt követően pedig, ha nem történt meg a szemle, fényképeket szükséges készítenünk a kár igazolásához.

minden földmozgással kapcsolatos kárt megtérít a biztosító?

Javítás esetén a javítási vagy helyreállítási költségeket téríti meg a biztosító vagy teljes kár esetén újraépítési értéket, de legfeljebb a biztosítási összeget.

mi tehetek, ha a földrengés az autómat károsította?

Ha garázsban tároljuk az autónkat és a földrengés miatt kár keletkezik benne, lakásbiztosításunkra is számíthatunk. Azonban, ha autónk nem garázsban volt a földrengés idején, és például rádőlt fa, vagy a ráhullott vakolat következtében betört a szélvédő – földmozgások esetén ezek a káresetek is gyakoriak –  ilyen esetekben a casco biztosítás nyújthat segítséget, melyek többsége szintén megtéríti a természeti katasztrófák okozta károkat.

okos kárbejelentés a K&H Biztosítónál

A K&H Biztosító mobiltelefonon is könnyen használható, okos kárbejelentő felületén, a bejelentés kényelmesen, online megtehető. Legyen szó lakás-, autó-, vagy utaskárról az online felületen egy helyen, mindössze pár adat megadásával elvégezhető a folyamat.

A bejelentés után úgynevezett szemlementes kárfelmérés is történhet, ami a lehető legkényelmesebb és leggyorsabb, hiszen okostelefon vagy táblagép segítségével a távolból is megoldható a kárfelmérés. Ilyenkor a kárszakértő videochat-en keresztül nézi meg a károkat és az egész csak 20-30 percet vesz igénybe. Így nem kell a szakértőt kihívni a lakásba, sőt adott esetben akár hétvégén is sor kerülhet a kárfelmérésre.

A gyors, online kárbejelentés mellett az azonnali kárkifizetés is hozzájárul a gyors kárrendezéshez, hiszen a kártérítés megállapított összegének elfogadása pillanatában az meg is érkezhet a számládra! Így akár azonnal is megkezdheted a helyreállítást, hiszen senki sem szeretné sokáig nézni a földrengés okozta repedéseket és a lehullott vakolatot.

Válaszd Te is a percek alatt online, most akár 40% kedvezménnyel megköthető K&H lakásbiztosítást, így egy hirtelen bekövetkező kár esetén is gyorsan és gördülékenyen intézheted a kárrendezést!

Válaszd ingatlanodhoz a K&H lakásbiztosítását, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H lakásbiztosítás


* forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldreng%C3%A9sek_Magyarorsz%C3%A1gon