városi közlekedés – így válaszd ki hozzá a megfelelő autót!

2019. február 20.
A nagyvárosok ugyan több alternatívával is szolgálhatnak, ha közlekedésről van szó, ugyanakkor a legszabadabban és legkényelmesebben a saját autónkkal juthatunk el A-ból B-be. Mégis pont a városok sajátosságai miatt érdemes kétszer is meggondolnunk, hogy milyen járműbe ruházunk be! Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyek segítségével kiválaszthatjuk a tökéletes városi autót!

városi közlekedés – így válaszd ki hozzá a megfelelő autót!

(a kép forrása: pixabay)

használt vagy új autó? 

Amennyiben autóvásárlás előtt állunk, az első kérdés, ami felmerül bennünk, az az, hogy újonnan vásárolt járművet válasszunk-e, vagy egy használt autó mellett tegyük le a voksunkat. 

Bár az anyagi lehetőségeink ezt zömmel már az elején eldöntik, de vásárlás előtt mindenképp vegyük figyelembe azokat a járulékos költségeket is, amik a vásárlással járnak. Egy használt autó esetén például az átírásra, a potenciális hibák javítására is rendelkeznünk kell pénzügyi kerettel, mert hiába találjuk meg álmaink autóját, az még magában rejthet olyan hibákat, amelyek miatt szervizelésre szorulhat. 

Városi környezetben a szűk kis helyek miatt gyakran előfordulhat koccanás, horzsolás, vagy akár egy elsodort visszapillantó tükör. Ha egy szalonautót túlságosan sajnálnánk ilyen potenciális veszélyeknek kitenni, akkor érdemesebb használt járműben gondolkodni.

Vegyük figyelembe azt is, hogy mekkora a vezetési rutinunk. Friss jogsisként a városi szűk parkolóhelyek, keskeny utcák miatt szintén rizikós az új autó választása, hiszen ilyenkor még bizonytalanabbul bánunk az autóval, és könnyebben megtörténik, hogy rosszul számítjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet, és itt-ott okozunk egy-két kisebb-nagyobb sérülést a fényezésen. 

kicsi vagy nagy?

Talán nem árulunk el túl nagy újdonságot, ha azt mondjuk, igenis fontos, hogy mekkora az autó mérete. A parkolási lehetőségek, a szűkebb utcák, a forgalomban való lavírozás mind olyan szempontok, amiket számításba kell vennünk, hiszen egy nagyobb autó manőverezése sokkal komplikáltabb lehet a városi betondzsungelben. Gondoljuk át, szükségünk van-e a mindennapok során négy- vagy ötajtós járgányra, vagy elég-e egy háromajtós is. Milyenek a parkolási lehetőségek a lakásunk körül? Ha mélygarázs van a ház alatt, mennyire szűkösek a fordulók, a parkolóhelyek? Mi a helyzet a munkahelyünk környékén?

üzemanyag

Benzines, dízeles, hibrid vagy elektromos? Elektromos autó választása előtt gondoljuk át, van-e töltőállomás a lakásunk vagy a munkahelyünk környékén, esetleg a kettő között egy útba eső helyen. Ha nem akarunk hosszabb távokat megtenni, hanem csak városon belül közlekednénk az autóval, akkor ideális választás lehet, hiszen a töltőállomás-hálózata országos szinten még nem kiépített, de egy-egy nagyobb városban már jók a lehetőségek. További előnye ezeknek az autóknak, hogy jelenleg ingyenes velük a parkolás. Ha azonban nem csak szigorúan városon belül használnánk, akkor inkább a benzines, dízeles, vagy hibrid megoldások közül válasszunk.

nézzük meg a felszereltséget

Az új autókat már olyan alap- vagy választható felszereltséggel adják ki, mint blokkolásgátló, vezető- és utasoldali légzsák, menetstabilizátor, keréknyomás-szenzor, vagy akár az automatikus nappali menetjelző fény. Viszont olyan extrákat is találunk már, mint az automatikus fékező rendszer, a sávtartó vagy a parkolást segítő opciók, amik kincset érhetnek a városi környezetben.

Természetesen a használt autók között is találhatók ilyen extrákkal felszerelt járművek, úgyhogy a legjobb, ha az ár, a típus, az állapot mellett ezeket is összeírjuk, és a hirdetések között úgy szűrünk, hogy a számunkra fontos extrákkal bíró autók hirdetéseit lássuk.

Amennyiben már megszületett a döntés és tudod, hogy melyik autó mellett teszed le a voksodat, ne feledkezz meg a kötelező és a casco biztosításról sem! A K&H segítségedre lesz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb ajánlatot!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás