ősztől változások a közlekedésben

2014. szeptember 01.
Vége a nyárnak, és most két okból is érdemes jobban odafigyelni a közlekedésre. Egyrészt azért, mert az iskolakezdés miatt megnő a forgalom, másrészt pedig azért, mert hamarosan – éppen a gyermekek védelmében – több ponton módosulni fog a KRESZ.

ősztől változások a közlekedésben

(a kép forrása: http://hu.wikipedia.org/)

A nyári hónapokban könnyű hozzászokni, hogy a városban kevesebb autó van az utakon, jobban lehet haladni. Mindez ősszel egy csapásra megváltozik, amikor mindenki visszatér a nyaralásból, és megkezdődik az tanítás, zajlanak az évnyitók és a szülői értekezletek. A tanulóknak sok füzetet és tanszert kell bevinniük, illetve számos tankönyvet hazavinniük, amit - főleg a kisebbek - nem is bírnak el egyedül. Fokozottan szüksége van szülői segítségre azoknak, akik most kezdik az első osztályt. Ezért ebben az időszakban az iskolák környékén nagyon megnő az autóforgalom, dugók keletkeznek, nehéz parkolni. Megesik, hogy az útra kilépő gyerekek vagy felnőttek nem annyira körültekintőek, mint máskor. Úgyhogy mindenképpen induljunk el időben, legyünk türelmesek és vezessünk óvatosan!

A fejlesztési minisztérium nemrég bejelentette, hogy a gyermekek védelmében néhány kisebb változás lesz ősszel a közlekedési szabályokban. A módosítások a kihirdetésük napján fognak életbe lépni.

2013 májusa óta a „Gyermekek” táblától kezdve legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni, a kiegészítő jelzőtáblán feltüntetett távolságon belül. Az új módosítás szerint ezután egy másik kiegészítő táblán egy időszakot is meg lehet jelölni, amelyben a korlátozás érvényben van. Így például megoldható, hogy csak a tanítás kezdetnél és végénél kelljen lassítani, és más napszakokban az autósok a megszokott tempóban közlekedhessenek.

Egy másik pontosítás egyértelművé teszi, hogy egy kétszer egy sávos úton a gyermekszállító autóbusz mellett egyik irányból sem lehet elhaladni, amíg az áll, és az elakadásjelzőjével jelzi, hogy a gyerekek ki-, illetve beszállnak. Eddig ugyanis sokan úgy értelmezték a már korábban is érvényben lévő szabályt, hogy ebben az esetben csak megelőzni nem lehet az iskolabuszt. De most már vitathatatlan, hogy ilyenkor szemből sem lehet elhajtani mellette.

A harmadik módosításra az Európai Unióban egységesen bevezetésre kerülő új típusú i-Size (integrált univerzális ISOFIX) gyermekbiztonsági rendszerek miatt van szükség. Ezek a korszerű gyermekülések fokozott védelmet nyújtanak az oldalirányú ütközésekkel szemben, ráadásul könnyebb rögzíteni őket az autóban. Vásásláskor is könnyebb dolgunk lesz velük, mert egyszerűsödik az osztályba sorolás: a megfelelő terméket a gyermek magassága szerint választhatjuk ki.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás