amikor az autó hívja a mentőt

2015. november 20.
2030-ra közel 50 milliárd okos eszköz csatlakozik majd a világhálóra, ennek köszönhetően a kávéfőzőnk rendelheti meg a kávéutánpótlást, a hűtőgép pedig a nagybevásárlást intézheti. Az automata autók megjelenése átalakítja a biztosítási piacot, a hangsúly pedig a kármegelőzésre kerül majd.

amikor az autó hívja a mentőt

936 millió aktív, napi Facebook-használó, percenként 300 órányi videófeltöltés a YouTube-on, napi 500 millió tweet – ezeket az adatokat találjuk a legnagyobb közösségi oldalak hivatalos statisztikái között. Videókat nézegetünk a telefonunkon, filmeket a tabletünkön, az okoseszközök pedig egyre szervesebb részei lesznek a hétköznapjainknak. 2030-ra nagyjából 50 milliárd okos eszköz csatlakozik majd az internetre. Nem lesz tehát meglepő, ha a fűtést a lakásban távolról, a mobiltelefonunk segítségével szabályozzuk vagy, ha a kávéfőző rendeli meg a kávénkat, mielőtt az még elfogyna.

önvezető autók

Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem életbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a következő években, évtizedekben megjelennek, majd egyre jobban elterjednek az önvezető autók, az intelligens megoldások a lakásokban, jönnek az okos otthonok és okos városok.

amikor az autó hívja a mentőt

Gőzerővel folynak már a vezető nélküli autók fejlesztései a különböző technológiai és járműipari vállalatoknál. A fejlesztésekbe jelentős erőforrásokat fektet be a Google. A balesetstatisztikák javításában ugyanis főszerepet szánnak az intelligens autóknak. Kaszab Attila szerint az önvezető gépjárművek segítségével többek között csökkenthető az emberi hibák miatt bekövetkező balesetek száma. A Google májusban közzétett adatai szerint hat év alatt összesen 11 balesete volt a keresőóriás önvezető autóinak a tesztek során, ráadásul a balesetek mindegyike koccanásos jellegű volt, és egyszer sem a gépek hibáztak.

Bár az intelligens autók tömeges elterjedésére még várni kell, Kaszab Attila szerint 2020-ra már valóság lehet az olyan jármű, amely képes átvenni a kormányzást, a navigációt, a fékezést és a parkolást, úgy, hogy ezekbe a vezető bármikor beavatkozhat.

változnak a biztosítások is

Az egyre automatizáltabb járművek miatt a biztosítási piac is változik, a kártérítés helyett a kármegelőzésen lesz a hangsúly. A GPS-technológia fejlődése, valamint az internetre kötött járművek és a közlekedési lámpák lehetővé teszik, hogy ne csak azt lássuk, hol van jelenleg dugó, hanem előre tudni lehet majd, hol várható torlódás.

Az okoseszközök korában új kihívásokkal kell megküzdeni: az adatvédelem és információbiztonság kritikus tényezővé válnak, és ezek az új kockázatok új biztosítási lehetőségeket is teremtenek - emelte ki a szakember.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás