készen áll az autód a tavaszra?

2017. március 29.
Ha rendre 10 fok körüli a hőmérséklet, az egyértelmű jel arra, hogy ideje lecserélni a téli gumikat nyári abroncsokra. Ezt fontos meglépni, mert a téli gumi hatványozottan jobban kopik melegben, mint a nyári.

készen áll az autód a tavaszra?

(kép forrása: Pixabay)

Az első és legfontosabb feladatunk tavasszal a téli gumi lecserélése nyárira. A téli gumi a melegebb időben nem csak gyorsabban kopik, de tapadásából is veszít.

gumicsere kisokos

A gumicserét legjobb, ha szakemberekre bízzuk, de néhány dologra mindenképp figyeljünk oda. Csak sérülésmentes gumikat rakjunk vissza az autóra, azok állapotát folyamatosan ellenőrizzük. További állandó feladatunk, hogy ellenőrizzük a guminyomást, ugyanis, ha nem a megadott értékeknek megfelelő nyomáson autózunk, gyorsan elkophat a futófelület, és veszélyessé válik a közlekedés.

A gumiabroncsok profilmélységét is rendszeresen ellenőrizzük, az előírás szerint 1,6 mm a minimum, de szakemberek szerint legalább 3-4 mm profilmélységre van szükség. Fontos a gumi oldalán szereplő DOT-kód, amelyből megtudhatjuk az abroncs korát. A négyjegyű szám első két számjegye gyártás évére utal, a második kettő pedig arra, hogy az adott év hányadik hetében készült a gumi. Legjobb, ha 5 évnél idősebb gumikkal már nem autózunk.

néhány további apróság

A szakemberek minden tavasszal felhívják a figyelmet, hogy a téli üzem után érdemes autónkat egy mindenre kiterjedő mosással jutalmazni. Az alapos mosás azért is fontos, mert az autó kis réseibe ragadt só gyorsan beindíthatja a korróziós folyamatot. Érdemes lehet ezért nem csak a karosszériát lemosni, hanem egy alvázmosást és motormosást is végezni járművünkön, amit bízzunk inkább szakemberre, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

Az autó belső terének alapos takarítását és a légkondi tisztítását is ajánlják a szakemberek a tartós és egészséges környezet megteremtéséhez.

Nem csak az autó tisztán tartása a fontos, érdemes a futóművet is ellenőriztetni, mert a téli közlekedés során elállítódhat, ami később veszélyes helyzetekhez vezethet. Ellenőrizzük a folyadékszinteket, pótoljuk, ha hiány lenne valamelyikből, és már indulhatunk is!

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás