nőtt a közúti balesetekben elhunytak száma

2012. október 01.
A balesetek jelentős részét változatlanul a kellő elővigyázatosság hiánya okozza. A K&H Biztosító szerint kellő óvintézkedésekkel biztonságosabbá tehető a közlekedés.

Vegyes közlekedési mutatókról számolt be az ORFK 2012 első felével kapcsolatban. 2011 azonos időszakához képest ugyan 4,5 százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma, azonban a balesetekben meghalt személyek száma 319-ről 326-ra nőtt, ami 2,19 százalékos emelkedést jelent. Az ORFK adatai szerint a balesetek három legfőbb oka idén is a gyorshajtás, az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása és a kanyarodási szabályok megszegése volt. A személyi sérüléssel járó balesetek több mint 10 százalékát idén is ittasan okozták a felelősök.

A törvény azért kötelez minden állampolgárt a gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésére, hogy mindenképpen megtérüljenek azok a károk, melyeket egy felelőtlen sofőr okozhat másoknak. A biztosítás fedezete nem csak a gépjárművet ért károkat tartalmazza, hanem beletartoznak a személyi sérülések is. Ezért mindannyiunk érdeke, hogy az utakon közlekedő összes gépjármű rendelkezzen kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. A biztosítás megléte azonban nem jelent mentességet a szabályok alól. Az ittas vezetők, például ha balesetet okoznak, számíthatnak rá, hogy a biztosító maximum 1,5 millió Ft értékhatárig, a kártérítés összegének megtérítését követelheti tőlük.

„A gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény kimondja, hogy a biztosítóknak személyi sérülés esetén maximum 1,6 milliárd forintig kötelességük fedezni a sértettnek okozott kárt. Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy ügyfeleink által okozott balesetek meghaladták volna az 1,6 milliárdos keretet, azonban gyakoriak voltak az akár több százmillió forintos személyi kárigények. Különösen fontos, hogy megfelelő gépjármű felelősségbiztosítással rendelkezzünk, ha külföldre utazunk. Egy idegen országban okozott káreseménynél a baleset helye szerinti értékviszonyok és kártérítési gyakorlat az iránymutató, ami a hazai árakat akár többszörösen is meghaladó kártérítési igényeket eredményezhet” - mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

„A fokozott rendőrségi ellenőrzés a biztosítói adatok szerint is javulást hozott a közutakon. Ez is bizonyítja, hogy a balesetek jelentős részét a kellő figyelem hiánya okozza. Azonban hogy tartósan biztonságosabbá váljanak a hazai utak, a forgalomban résztvevők körültekintőbb és felelősebb magatartása szükséges, akkor is, ha éppen nincs ellenőrzés az utakon.” - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás