így változtatta meg közlekedési szokásainkat a járvány

2021. április 17.
A koronavírus-járvány hol gyengébb, hol erősebb hullámai az élet számos területén írtak új forgatókönyvet: többek között megváltozott az oktatás módja, egyre többen dolgoznak otthonról és a vásárlási szokások is átalakultak. Cikkünkben a K&H Biztosító 2020 negyedik negyedéves biztos jövő felmérésének eredményei alapján azt gyűjtöttük össze, hogyan alakította át a magyarok közlekedési szokásait a járvány, sőt, arról is lerántjuk a leplet, hogy mennyien tartják be aktívan a maszkviselési szabályokat!

így változtatta meg közlekedési szokásainkat a járvány

nézzük az ajánlásokat!

Az Egyészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) és a hatóságok a koronavírus-járvány 2020 tavaszi kirobbanása óta kiemelten foglalkoznak az emberek mindennapi életében felmerülő utazási formákkal: a tömegközlekedési eszközök helyett kerékpár vagy saját személyautó használatát javasolják, illetve, ha mégis több emberrel kell utaznunk, fontos a megfelelő távolság tartása, a maszk használata és a kézfertőtlenítés.

Azoknak, akik saját autóval közlekednek érdemes felkészülniük a megváltozott körülményekre is, hiszen várhatóan többen vannak úton, így a balesetek elkerülése érdekében fontos a fokozott koncentráció. De vajon mi magyarok, mennyire tartjuk be aktívan ezeket az ajánlásokat?

közösségi közlekedés, autó vagy bicikli?

A K&H biztos jövő felméréséből kiderül, hogy az ajánlásokkal összhangban, a közösségi közlekedési járművekkel utazók száma 20%-kal csökkent, a 2019. évi adatokhoz képest. Az is jó hír, hogy az utasok 89%-a saját bevallása szerint mindig szabályszerűen – orrot és szájat egyaránt eltakarva – viseli a maszkot, így csökkentve a fertőzésveszélyt. Ugyanakkor 10-ből 1 ember még mindig nem törődik a WHO előírásainak megfelelő maszkviseléssel.

Azt sokan érezhetjük, hogy a javaslatok hatására többen használják saját autójukat, mint a járvány előtt. A felmérés alapján kiderült, hogy a megkérdezettek közül a harmincas korosztály gyakrabban, míg a negyvenes korosztály ritkábban autózik. A válaszadók leggyakrabban csak akkor hordanak maszkot, ha idegennel vagy távolabbi ismerőssel ülnek egy járműben, többségük – pontosan 38%-uk – személyautóban ülve nem visel maszkot. Vagyis az autóban történő maszkviselés tekintetében van még hova fejlődni, de javasolt a belső légtér gyakori átszellőztetése is.

sportosabb élet!

Az autó és a tömegközlekedés helyett, a válaszadók 18%-a választja az aktívabb életet és pattan nyeregbe. Ez a döntés leginkább a nők körében jellemző, ahol 21%-ot tesz ki ez az arány.

pozitív hatások az utakon

A K&H felméréséből az is kiderült, hogy a sofőrök szerint szigorúbban követjük a közlekedési szabályokat és óvatosabban vezetünk. A megkérdezettek többsége szerint az autósok figyelmesebben közlekednek, mint a járvány előtt, közel háromnegyedük azonban úgy gondolja, a gyorshajtás és a telefonhasználat továbbra is probléma a magyar utakon. A kanyarodásra, parkolásra, elsőbbségadásra vonatkozó szabályokat a többség továbbra is betartja.

rövidebb utak

A felmérés választ adott arra is, hogy az autósok kisebb távolságot tettek meg: átlagosan alig több mint 13 ezer km-t vezettek 2020-ban, ami közel 17%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Itt érezhető leginkább az otthoni munkavégzés és az utazások elhalasztása miatti csökkenés.

csak ne olyan sebesen!

Bár a kutatás eredményei szerint az előző évhez képest jelentősen javult a gyorshajtási helyzet (37% helyett 42% állítja, hogy betartja a sebességhatárokat), ennek ellenére még mindig ez volt a legfőbb oka a bírságoknak. A jogosítvánnyal rendelkezők 13%-a kapott büntetést sebesség-túllépésért az utóbbi három évben.

Összefoglalóként elmondhatjuk, hogy egészségünk megóvása érdekében most minden eddiginél fontosabb, hogy közlekedés során is betartsuk a szabályokat: legyen szó a KRESZ-ről, a maszkviselésről vagy a távolságtartásról.

De mi a helyzet az autónkkal? Ha Te is aktívabban használod a sajátodat, akkor fordulj bizalommal  K&H Biztosító helyi képviselőihez, akik segítségedre lesznek a számodra leginkább megfelelő casco biztosítás megtalálásában!

személyes tanácsadó segítségét kérem