a technológia mentheti meg a fiatalokat

2017. április 11.
Az Európai Unióban a közlekedési balesetekben elhunytak 14 százaléka 18-24 éves, miközben a teljes népességen belül 8 százalékos az arányuk, azaz jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve. Az elkövetkező időszakban a telekommunikációt és az informatikát ötvöző telematikai megoldásokkal csökkenthető a balesetek és a halálos áldozatok száma.

A technológia mentheti meg a fiatalokat

(kép forrása: pixabay)

A fiatalok táborában az átlagnál rosszabbak a statisztikai adatok – derül ki egy 2015-ös felmérésből. Az Európai Bizottság adatai szerint a halálos balesetek áldozatainak 14 százaléka 18-24 éves volt, miközben ez a korosztály a teljes uniós népességnek csak a 8 százalékát jelentette. Az adatok alapján a fiatalok majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek halálos balesetet, mint az átlag. A kétharmada – 67 százaléka – sofőrként szenved halálos balesetet, míg az összes korosztályban 61 százalékos volt ez az arány.

segíthet a technológia

A friss jogosítvánnyal rendelkezőknek és a rutinos sofőröknek egyaránt sokat segíthet a technológia. A telekommunikációt és az informatikát ötvöző telematika segítségével rengeteg adat gyűjthető és elemezhető például a közlekedésről, így az ilyen jellegű megoldások kulcsszerepet játszanak a közlekedés biztonságosabbá tételében.

Ezek a rendszerek valós időben gyűjtik az adatokat, így a sofőrök magatartását kedvező irányba befolyásolhatják. Ezt bizonyítják a friss eredmények is, hiszen például a magas fordulatszámból adódó hibák száma jelentősen – 80 százalékkal – csökkent.

A telematikai rendszerekkel felszerelt autók figyelmeztetnek a gyorshajtásra is, azonban ezen a téren még lehet hova fejlődni. A KSH adatai azt mutatják, hogy a balesetek túlnyomó része - 93 százaléka – a sofőrök hibájából következett be. A sebesség nem megfelelő alkalmazása (lényegében a gyorshajtás) pedig a balesetek 33 százalékában játszott szerepet.

Ezzel egybevágnak a K&H tavaly szeptemberben elindított telematikai projektjének részeredményei is. A projektben résztvevő 212 autóval több mint 1 millió kilométert tettek meg a sofőrök, miközben 161 ezret is meghaladó vezetéstechnikai hibát vétettek. A K&H közlekedésbiztonság fokozását is célzó telematikai projektje keretében az autósok vezetési magatartásáról gyűjtenek adatokat. Eszerint a hibák között a gyorshajtás viszi a prímet, 36 százalékkal. Kedvező viszont, hogy az egy autóra vetített vezetéstechnikai hibák száma határozottan csökkent tavaly szeptember óta.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás