5 tipp a biztonságos őszi közlekedésért

2012. november 10.
A K&H Biztosító összeszedte tippjeit, hogyan előzzük meg a bajt. A KSH adatai szerint a szeptembertől novemberig tartó időszakban a balesetek száma 20 százalékkal több volt, mint az átlag. Ez a tendencia várható idén is, éppen ezért jobb előre felkészülni és kötelező biztosítást valamint casco biztosítást kötni. Az őszi balesetek két fő oka a látási viszonyok rohamos romlása a rövidülő nappalok miatt, illetve a nedves utakon a gépjárművek viselkedése megváltozik és erre a legtöbb autós nincs felkészülve.

A K&H Biztosító 5 tippje az őszi közlekedéshez:

  • Általánosságban sokkal körültekintőbben közlekedjünk.
  • Ellenőriztessük a biztonságos vezetéshez elengedhetetlen berendezéseket: a lámpákat, az akkumulátort, a gumikat, a fékeket és a folyadékokat.
  • A szélvédő mindig tiszta, átlátható legyen.
  • A megfelelően működő szellőzőrendszer és a párátlanító spray is sokat javíthat a látási viszonyokon.
  • A bicikliseknek kiemelten figyelniük kell, hogy jól láthatóak legyenek, használják a kötelező tartozékokat: első - hátsólámpák, prizmák és láthatósági mellény.

Az autósok biztonságosabb vezetési stílussal és gépkocsijuk szezonális felkészítésével sokat tehetnek a biztonságosabb közlekedésért. Rossz látási viszonyok között nagyon fontos a világítóberendezések, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a fékek állapota valamint a folyadékok szintje. Ezeket célszerű teljes szezonális karbantartás keretében ellenőrizni. Biztonsági szempontból szintén fontos, hogy a szélvédő mindig tiszta, átlátható legyen. Ezért érdemes újra cserélni az ablaktörlő lapátokat, feltölteni a szélvédőmosó folyadékot, ennyivel is javíthatunk a látási viszonyokon.

A biciklisek a balesetek kisebb hányadáért felelősek, de a rossz fényviszonyok között figyelniük kell arra, hogy ők maguk jól láthatóak legyenek. Ezzel magukat is óvhatják a figyelmetlen sofőrökkel szemben. A biciklisek számára fontos, hogy használják a kötelező tartozékokat - az első- és hátsólámpákat, prizmákat és láthatósági mellényt - és szükség esetén további prizmákat, lámpákat is felszereljenek kerékpárjukra valamint ruházatukra.

Ősszel korábban sötétedik, így sokkal nehezebb a tájékozódás, ugyanakkor a nedves, csúszós utakon nehezebb kellőképpen reagálni a veszélyes helyzetekre. Vezetés előtt és közben is rendkívül sokat számít a sofőr odafigyelése. A megfelelően működő szellőzőrendszer és a párátlanító spray is sokat javíthat a látási viszonyokon a nehéz, nedves levegővel terhelt napokon.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás