légy zöldebb, legyen több pénzed!

2018. szeptember 14.
Téged is elszomorítanak a közösségi oldalakon futótűzként terjedő képek, ahol a tengerben/óceánban úszó szeméttelepek vagy éppen a műanyaghulladéktól elpusztult állatok miatt adnak ki vészjelzést? Kövesd 7 egyszerű tippünket és óvd a környezetet úgy, hogy közben még több pénz is marad a zsebedben.

légy zöldebb, legyen több pénzed! 

Minél kevesebbet fogyasztunk, annál többet spórolunk, és annál jobban óvjuk a természetet! Logikusan hangzik, nem?  Ám számos olyan élethelyzet van, amikor anélkül pazarolunk, hogy azt egyáltalán észre vennénk, ráadásul a fogyasztás csökkentése sem mindig túl kényelmes és reális megoldás. Alább 7 olyan tippet gyűjtöttünk össze, melyek kis odafigyeléssel és időráfordítással segíthetnek okosabban költeni a zsebpénzedet, vagy a diákmunkával megkeresett fizetésed, mi több, még a környezet védelméhez is hozzájárulnak.

1. készítsd el otthon

Teljesen felesleges egy kisebb vagyont otthagyni a sulis büfében kapható túlcukrozott, állott péksüteményekre, vagy az adalékanyagoktól hemzsegő gyorséttermi menükre, ha reggelente Te is elkészítheted frissen a saját szendvicsedet, pont úgy, ahogy szereted. Így ráadásul kevesebb csomagolóanyagot használsz, tehát nem csak a kiadásaidat, hanem az evés közben keletkezett szemetet is csökkentheted.

2. olvass okosan

A könyv természetesen minden formájában a szellemileg friss emberek legjobb barátja, de itt is lehetséges a szokásosnál is rafináltabbnak és figyelmesebbnek lenni. Sűrűn forgatott kedvenceidet persze érdemes keménykötésű kiadásban megvásárolni, de a többi kötetet inkább vedd ki a helyi könyvtárból, vagy olvasd e-book formájában. Ezzel a módszerrel a pénztárcád mellett a papírhoz szükséges fákat is megkímélheted, így tovább termelhetik az éltető oxigént.

3. nem ciki a használt

A „Thrift Shop” őrület nem ért véget! Kifejezetten menő turkálóból vagy second-hand üzletből öltözködni: amellett, hogy igazán egyedi cuccokkal gazdagodhatsz, jelentős összeget takaríthatsz meg és csökkentheted az új ruhák gyártásának jelentős ökológiai terhét. Nehéz megbarátkozni a gondolattal, hogy ismeretlenek viselték előtted a ruhádat? Akkor szervezz egy csere alapú garázsvásárt a barátokkal, így nem kell aggódni az előző tulajdonos miatt.

 tipp!

Még nem tudod, mire költsd a ruhákon megspórolt pénzedet? Nyiss kifejezetten a fiatalok igényeire szabott ifjúsági bankszámlát, ahol elkülönítheted megtakarításod, hogy biztosan ne szórd el meggondolatlanul.


4. óvd az aksit

Egy klasszikus „sok kicsi sokra megy” tipp! Valószínűleg nehéz lenne tételesen kimutatni a villanyszámlán, hogy mekkora plusz költség keletkezik akkor, ha feleslegesen marad bedugva a telefon, a laptop és a tablet töltője a konnektorba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne menne pocsékba az energia (ami már önmagában az erőforrások pazarlása, tehát káros a környezetnek)! És persze azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy így sokkal hamarabb mennek tönkre az akkumulátorok – így készülékeid és a környezet nevében is azt javasoljuk: „húzd ki, ha végeztél”!

5. bulizz ésszel

Semmit sem vesz el a hangulatból és a közös élményekből, ellenben sok fájdalmas felismeréstől megkímél, ha indulás előtt napi limitet állítasz be a bankkártyádra. Így kevesebb eséllyel iszol több energiaitalt a kelleténél és ha bankkártyával fizetsz, a költéseidet is pontosan nyomon követheted. Ráadásul így valószínűleg nem veszel majd hirtelen felindulásból éjszaka gyorskaját, aminek fájdalmasan nagy része landol a kukában – vagyis még egy felesleges élelmiszerpazarlással járó tétel is kiesik a bulis repertoárból.

 tipp!

Buli előtt általában a közeli parkban hangolódtok az estére? Indulás előtt szedjétek össze a műanyagpoharakat/flakonokat és dobjátok a közeli szemetesbe; ha pedig házibulit szerveztek, kerüljétek pusztán a mosogatás elbliccelése miatt vásárolt műanyag poharakat, tányérokat, mert ha a reggeli ébredés nem is lesz ugyanolyan kellemes, az óceánok és a természet meghálálja ezt a kevéske plusz munkát.


6. bringázz

Természetesen csak a biztonsági előírások és közlekedési szabályok figyelembevételével, de még mindig kerékpárral kímélheted leginkább a természetet, ha gyorsan szeretnél eljutni A-ból B-be. Még annyi szén-dioxidot se termel, mint a tömegközlekedés, és a rendszeres testmozgást is garantálja (a bérlet vagy a benzin árát pedig a hobbijaidra fordíthatod)! A bringázás szünetében jól esne egy frissítő? A készpénz helyett vigyél magaddal bankkártyát, hogy még véletlenül se hulljon ki az apró a zsebedből tekerés közben vagy töltsd le a K&H mobiltárca alkalmazást és fizess a mobiloddal egy érintéssel!

7. szelektív hulladékgyűjtés

Ma már magától értetődőnek kellene lennie, de sosem árt hangsúlyozni a fontosságát. Ami nekünk ma csak apró odafigyelés, az a környezet szempontjából hosszútávon a fenntarthatóság és az élhető holnap. Ez igazán megér egy kis válogatást, nem igaz?

Már túl öreg vagy a malacperselyhez? Akkor nézz körül a K&H ifjúsági számlacsomagjai között és költsd, vagy éppen gyűjtsd egyszerűen és átláthatóan a pénzedet!

K&H ifjúsági számlacsomagok