lakáshitel vagy személyi kölcsön: melyiket válasszam lakásvásárláshoz?

2021. január 14.
A lakásvásárlás nagy lépés, különösen akkor, ha álmaid megvalósításához banki segítségre is szükséged van. Ebben az esetben, a leggyakoribb megoldást a lakáshitel vagy a személyi kölcsön nyújtja. De melyiket, mikor lehet érdemes választani? Összegyűjtöttük azokat a szempontokat, melyeket célszerű mérlegelni a hitelfelvétel előtt, hogy biztosan a céljaidhoz és a körülményeidhez leginkább passzoló megoldás mellett dönts.

lakáshitel vagy személyi kölcsön: melyiket válasszam lakásvásárláshoz?

Mielőtt a lakáshitel vagy a személyi kölcsön mellett döntenél, az alábbi kérdéseket érdemes átgondolnod:

  • mekkora havi törlesztőrészletet tudsz felelősen vállalni?
  • mekkora hitelösszegre lenne szükséged?
  • mennyire fontos, hogy a hitelt minél gyorsabban megkapd?  
  • nagyjából milyen hosszú futamidőben gondolkozol?

A felsorolt négy kérdésre adott válaszok lesznek a legfontosabb szempontok, melyek leírják a két megoldás közötti főbb különbségeket és segíthetnek az élethelyzetedhez jobban passzoló hitelt választani. De lássuk részletesen, hogy a válaszaid alapján, melyik hiteltermék lehet számodra a jobb megoldás!

amiért érdemes személyi kölcsönben gondolkodni

A személyi kölcsönök egyik legnagyobb előnye, hogy rövid idő alatt pénzhez juthatsz. Ennek oka, hogy a hitelfelvételhez nincs szükség ingatlanfedezetre (szemben a jelzáloghitelekkel), így értékbecslőre, közjegyzőre és földhivatali ügyintézésre sem, amivel akár több hetet is megtakaríthatsz! Sőt, ha a jövedelmed megengedi, még adóstársat sem kell bevonnod!

Ez különösen akkor lehet előnyös, ha a hitelre gyorsan szükséged van, mert ezt a megoldást választva, a szükséges összeg már a vásárlás előtt nálad lehet, így nem kerülsz hátrányba a készpénzes vevőkkel szemben. Vagy akár áthidaló megoldást is nyújthat, ha a régi ingatlanod eladását megelőzően vennéd meg az újat. 

Az így felvehető hitelösszeg viszont jóval alacsonyabb, mint a lakáshitelek esetén elérhető hitel, ám egy kisebb vidéki ingatlan megvásárlására még így is elegendő lehet. De például telket vagy önálló garázst is vásárolhatsz belőle, melyet a lakáshitel nem támogat. Az alacsonyabb hitelösszeg miatt pedig a futamidő is rövidebb, ezért ha nem szeretnéd magad évekre elkötelezni, szintén jó megoldás lehet. 

A K&H-nál a lakásvásárlásra fordítható személyi kölcsönök maximális összege 10 millió forint, amit legfeljebb 10 évre lehet felvenni, de jellemzően ennél rövidebb futamidőre igénylik az érintettek. Sőt, ha már legalább hat hónapja K&H-s bankszámlára érkezik a jövedelmed, akkor teljesen online is igényelheted a K&H e-bankon vagy a K&H mobilbankon keresztül; a hitelösszeg pedig akár azonnal a számládon lehet.

lakáshitelről egyszerűen

A lakáshitelt leginkább akkor érdemes fontolóra venned, ha a személyi kölcsön összege nem elegendő vagy alacsonyabb törlesztőrészletet tudsz felelősen vállalni. A lakásvásárlás hosszútávra szóló, felelős döntés, ehhez illeszkednek a lakáshitelek előnyei is:

  • jóval magasabb a maximális hitelösszeg, a K&H-nál elérheti akár a 100 millió forintot is
  • a jövedelem terhelhetősége azonban maximalizálva van, hogy hosszú távon is biztonsággal tudd fizetni a hiteledet
  • a nagyobb összegek miatt a maximális futamidő is magasabb, 20 év vagy akár több is lehet, így alacsonyabb tud lenni a havi törlesztő részlet
  • léteznek olyan kedvező, fogyasztóbarát megoldások, ahol kisebb hitelösszeg és rövidebb futamidő mellett is, a személyi kölcsönöknél kedvezőbb kamatokkal igényelhető a hitel, de a járulékos költségekkel, mint például az értékbecslés, vagy a közjegyzői díj, kalkulálni kell

A kamatoknál maradva: szinte minden esetben, a lakáshitelek kamata alacsonyabb, mint a személyi kölcsöné, aminek oka, hogy a jövedelem mellett az ingatlan is fedezetként szolgál. Ám a futamidő lehet hosszabb, így a teljes visszafizetendő összeg nem feltétlenül lesz alacsonyabb, mint a személyi kölcsönök esetében. 

Vagyis általánosságban a személyi kölcsön kisebb hitelösszeg és gyorsabb pénzhez jutás esetén lehet jobb megoldás, a lakáshitelek pedig nagyobb hitelösszeg és hosszabb futamidő, így alacsonyabb havi törlesztőrészlet esetén nyújtanak segítséget. Egyik sem rosszabb a másiknál, ám a legfontosabb, hogy a saját élethelyzetedhez jobban passzoló megoldást válaszd.

K&H személyi kölcsön lakáscélra – THM: 8,2- 13,8%
K&H lakáshitel vásárlásra - THM: 3,8 – 6,3%

K&H személyi kölcsön lakáscélra

K&H lakáshitel

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmények tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A hirdetésben szereplő THM értékek személyi kölcsön esetén a 2020. december 14-től érvényes Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett.  A hirdetésben szereplő THM értékek lakáshitel esetén a 2020. december 1-től érvényes Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.  A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu oldalunkon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év