kerülj képbe a pénzügyekkel!

2018. november 12.
Tudtad, hogy a középiskolások negyede azt sem tudja pontosan, hogy mit jelent a bankszámla? Ha úgy érzed Neked is jól jönne egy pénzügyi gyorstalpaló, akkor olvass tovább, ismerd meg az 5 legfontosabb alapfogalmat és kerülj képbe a nagybetűs ÉLETBEN kikerülhetetlen pénzügyi ismeretekkel!

kerülj képbe a pénzügyekkel!

bankszámla

A bankszámlanyitás igazán az első diákmunkád vagy az egyetem kezdetén lesz aktuális, de sok szempontból már jóval előtte is megéri rendelkezni eggyel.  Hogy miért?

 • mert így biztonságban tarthatod a pénzedet, biztosan nem hullik ki véletlenül a zsebedből bringázás közben
 • mert így egyszerűbben és átláthatóbban félre tudsz tenni egy új mobilra, utazásra, xbox-ra vagy bármire, amiről csak álmodsz!
 • átláthatóbb, hogy mikor mire költöttél, hiszen a számlatörténetben napra pontosan naplózva van, hogy hol vásároltál, és mekkora összeget hagytál ott az adott üzletben
 • ráadásul az ifjúsági bankszámlákhoz a legtöbb banknál rendkívül kedvező számlavezetési költségek társulnak, például a K&H ifjúsági bankszámla csomagjainak a havidíja 0 forint és a mobilos fizetés is teljesen ingyenes! 

bankkártya

Biztosan sok helyen láttad már, hogy bankkártyával fizetnek a kasszánál, jó eséllyel a szüleid vagy a barátaid is sűrűn húzzák elő azt a tárcájukból. Nem csoda, hiszen kényelmes, gyors, és sokkal biztonságosabb, mintha készpénzt hordanál magadnál.

A legfontosabb infók a bankkártyával kapcsolatban:

 • a bankkártyád a bankszámládhoz kapcsolódik, a bankszámládon lévő pénzhez tudsz vele kényelmesen hozzáférni, vásárolni, vagy készpénzt felvenni, vagyis ahhoz, hogy lehessen bankkártyád, szükséged lesz egy bankszámlára is
 • manapság a legtöbb kártyával már egyetlen érintéssel fizethetsz (úgy, mint a FestiPay kártyákkal a fesztiválokon), ezt hívják egyérintéses fizetésnek. Sőt, a fizetéshez ma már a kártyádat sem kell elővenned, hiszen a bankkártyád digitalizációját követően már akár a mobiloddal is vásárolhatsz! Bővebb infót a mobiltelefonnal való fizetéssel kapcsolatban ide kattintva találsz.
 • a bankkártyán tudsz napi vásárlási, illetve készpénzfelvételi limiteket beállítani, vagyis maximalizálhatod online és nem online vásárlásaidat, hogy tuti legyen elég pénzed még a hónap végi koncertre is!

mobillal való fizetés

Ahogy fentebb már említettük, ma már nem csak készpénzzel és bankkártyával, hanem az okostelefonoddal is tudsz fizetni. A mobilos fizetés kifejezetten kényelmes, mivel csak a mobilodra van szükség hozzá, amit úgyis mindig magadnál hordasz. Sokan ódzkodnak tőle, mondván nem tűnik biztonságosnak, de ez nem igaz, sőt, a mobilnál a PIN kódon kívül arra alkalmas készüléken különböző biometrikus megoldások (pl. az ujjlenyomat leolvasó) is biztosítják azt, hogy csak az tudjon vele fizetni, akié a készülék. Amit még fontos tudni, hogy csak az NFC képes, Android operációs rendszerű okostelefonokkal tudod aktiválni ezt a funkciót; ha iOS alapú iPhone készüléked van, akkor pedig az Apple saját rendszerén keresztül tudod használni a mobil fizetési lehetőséget.

 tipp!

Kipróbálnád a mobilos fizetést? Akkor kattints és töltsd le a K&H mobiltárcát Androidos okostelefonodra! Nincs más dolgod, mint digitalizálni K&H Mastercard bankkártyádat, bekapcsolni az NFC-t és már fizethetsz is a mobiloddal a közértben a csokiért! Ha még nincs K&H bankkártyád, akkor egyszerűen igényelhetsz egyet.


internetes vagy digitális bankolás és mobilbankolás

Az internetes bankolás - e-bank vagy netbank, ki hogyan hívja - egy másik olyan kifejezés, amivel hamar találkozni fogsz a pénzügyeiddel kapcsolatban. Ez egy olyan, rendkívül biztonságos keretek között elérhető, a saját bankszámládhoz kapcsolódó fiókot takar a neten, ahol egy felületen

 • nyomon követheted, hogy mennyi pénz van a számládon,
 • mennyi megtakarításod gyűlt össze,
 • banki átutalásokat indíthatsz, azaz pénzt küldhetsz más bankszámlára,
 • módosíthatod bankkártya limitedet, feltöltheted mobiltelefon egyenleged

Ám pont a fiatalok igényeihez alkalmazkodva ezeket a dolgokat már intézheted még egyszerűbben, a mobilodon is! Ehhez nem kell mást tenned, mint letöltened a bankod saját mobil alkalmazását. Itt ugyanúgy láthatod a számládon lévő összeget, indíthatsz utalásokat, módosíthatod a napi limitedet vagy tételesen megnézheted, hogy mire költöttél az adott napon/hónapban, mintha az e-bankot használnád. Ezt nevezik mobilbankolásnak.

K&H mobilbank app segítségével egyszerűen átláthatod napi kiadásaidat, így marad időd arra, ami igazán fontos Neked. Hogy hogyan? Kattints és tudd meg rövid videónkból!

banki átutalás

Az átutalás arról szól, hogy egyik számláról a másikra küldesz egy meghatározott pénzösszeget, lehet az például egy vizsga díja, egy baráti kölcsön, vagy éppen egy megvásárolt termék ára. Az átutaláshoz pár adatot kell megadnod a netbankban vagy a mobilbankban, majd a végén digitálisan “aláírni”, azaz hitelesíteni azt. Az átutalást ezek alapján a bank végzi el. Ezt azért jó, ha tudod, mert barátaidnak, családtagjaidnak ilyen módon küldhetsz pénzt a leggyorsabban készpénz felvétel nélkül, de vannak olyan webshopok is, ahol csak banki átutalással fizethetsz a rendelésedért.

Úgy érzed, képbe kerültél a legfontosabb infókkal, és neked is jól jönne egy saját bankszámla? Akkor tudj meg többet a K&H ifjúsági bankszámláinkról!

K&H ifjúsági számlacsomagok

Ezek után azt gondolod, hogy a pénzügyek mégsem olyan unalmasak és szívesen tudnál meg még több érdekes infót? Akkor töltsd le a vigyázz#KáPé appot és tanulj a K&H saját vloggerétől, KáPé-tól!

K&H Vigyázz, kész, pénz! app