kaphatok hitelt? – 7 gyakori kérdés és válasz

gyors segítségre van szükséged? igényelj most K&H személyi kölcsönt!
2018. november 07.
Lakásvásárlás, egy alapos felújítás a konyhában vagy egy új autó - ezen tételek komoly anyagi ráfordítással járhatnak, emiatt érdemes mihamarabb felmérni a finanszírozási lehetőségeinket! Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen tényezőket figyelnek a bankok, amikor arról határoznak, hogy igényelhetünk-e hitelt vagy sem, illetve milyen egyéb kérdéseket kell feltennünk magunknak a választás előtt!

(A cikk tartalma frissült: 2024.03.05-én)

Kaphatok hitelt?

ki jogosult a hitelfelvételre?

Mielőtt elindulunk a legközelebbi bankfiókba fontos átgondolni, hogy az általános feltételeknek megfelelünk-e. Ezzel megkönnyíthetjük a dolgunkat és rengeteg időt is megspórolhatunk. Először is fontos kiemelni, hogy azok, akik szerepelnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) nyilvántartásban (más néven rajta vannak a BAR listán) aktív vagy passzív státusszal, automatikusan kiesnek abból a körből, akik hitelt vehetnek fel. Ezen felül figyelembe kell még venni a személyi feltételeket is: mint a betöltött 18. életév, cselekvőképesség, az adott hitel igényléséhez szükséges havi nettó jövedelem, legalább 3 hónapos munkaviszony ugyanazon munkáltatónál, valamint a próbaidő lezárulta.

egyedül is vehetünk fel hitelt?

Nos, legtöbbször lehetőségünk van rá, hiszen természetes, ha valaki egyedül vág bele egy komolyabb anyagi vonzattal járó tervbe. Abban az esetben viszont, amikor nincs elegendő jövedelmünk, akkor a bank kérheti, hogy adóstársat, kezest is bevonjunk, aki a saját jövedelmével lesz felelős a hitelért, velünk együtt. Egyes élethelyzetekben a Bankok kötelezően előírhatják Adóstárs bevonását. Így például amennyiben házasságban élünk, úgy rendszerint a házastárs is kötelezően bevonásra kerül a hitelügyletbe.

mit jelent a THM?

Az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni a hitel kiválasztásnál az a Teljes Hiteldíj Mutató, vagyis a THM, melyet a bankoknak minden esetben kötelező feltüntetni a kereskedelmi kommunikációban és a kölcsönszerződésben. A THM nem más, mint a hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez képest, százalékos formában megadva. Ez a mutató azt ismerteti, hogy a hitelfelvevőnek a felvett tőkeösszegen felül mennyit kell visszafizetnie; vagyis tartalmazza a kölcsön folyósításával összefüggő és a kölcsön szerződés szerinti normál hiteltermék igénylésével kapcsolatban felmerülő valamennyi kamatot-, díjat- és kezelési költséget. A THM szerepe, hogy a kölcsönigénylő össze tudja hasonlítani egymással a banki ajánlatokat.

mit kell tudni a kamatról?

A hitel árát a kamat határozza meg, melynek mértéke a futamidő (visszafizetési időszak) alatt lehet fix, vagy bizonyos időszakonként változhat. A változások közötti időszakot kamatperiódusnak hívják.

Ha a hitel változó kamatozású, a kamatperiódus fordulónapján változik a kamat és így a törlesztőrészlet nagysága is. A kamat mértéke tehát a hitel futamideje alatt a Bankoktól független kamatváltoztatási mutató szerint változhat – ez a kamatkockázat – amit hitel felvételekor gondosan mérlegelni kell!

A bankok azonban számos olyan hitelt kínálnak, amelyeknél bizonyos időre rögzítik a kamatot, akár a futamidő végéig fixen. Ez idő alatt mindig ugyanannyi a törlesztőrészlet. A nem futamidő végéig fix kamatozású hiteleknél a rögzített időszak lejártakor viszont a kamat mértéke változhat: csökkenhet vagy nőhet.

hogyan lehet eldönteni, hogy az adott hitel kedvező-e vagy sem?

Számos különböző elemet kell figyelembe venni, mely befolyásolja, hogy az adott hitel számunkra kedvező-e vagy sem. Ide tartozik a hitelkamat, mely százalékos formában mutatja meg a hitel árát, a fentebb részletesen bemutatott THM, valamint az olyan további feltételek, melyekkel kamat- vagy díjkedvezmények vehetőek igénybe.

Fontos figyelembe venni a jövedelemarányos törlesztőrészletet is, amikor az egyes ajánlatok között kutakodunk, hiszen ez fontos része annak, hogy anyagi helyzetünkhöz mérten is jó döntést tudjunk hozni a hitelünkkel kapcsolatban.

Alapszabály: minél alacsonyabb a kamat és a THM, annál kevesebbet kell majd visszafizetnünk a futamidő végéig. Éppen ezért fontos körültekintőnek lenni választás előtt!

hogyan tudom egyszerűen összehasonlítani az egyes ajánlatokat?

Az összehasonlítás sosem könnyű a különböző mutatók eltérései miatt. Ám a folyamatot nagyban segítik az internetes kalkulátorok, ahol a felvenni kívánt hitelösszeg és a futamidő (az az időszak, amely alatt vissza akarom fizetni a hitelt) megadása mellett látható a hitelkamat, THM, törlesztőrészlet és a teljes visszafizetendő összeg is. Ezek ismeretében pedig egyszerűbb lehet a választás.

mi szolgálhat fedezetül?

A szabad felhasználású hitelek esetében nem kell fedezetet bevonnunk, vannak azonban esetek, amikor a bankok fedezetet kérnek tőlünk, ilyenek például a jelzáloghitelek. Ezekben a helyzetekben is számos tényezőt figyelnek a bankok, úgy, mint például a tulajdoni lap, hogy megfelelő forgalmi értéke van-e az ingatlannak, milyen állapotban van az ingatlan, tehermentes-e, vagy elfogadható-e a teher. Emellett megnézik, hogy a hitelfelvevő rendelkezik-e jogerős használatbavételi engedéllyel, nincs-e az ingatlannal kapcsolatban valamilyen bírósági eljárás folyamatban, önállóan forgalomképes, illetve, hogy a bank saját feltételrendszereinek megfelel-e.

K&H személyi kölcsönök – THM: 15,9–22,4%
K&H lakáshitelek – THM: 6,6–7,3%

 

Ha lakásvásárlásra készülsz, tudj meg többet aktuális lakáshitel ajánlatainkról! THM: 6,6–7,3%

K&H lakáshitelek

Gyors segítségre van szükséged, ezért személyi kölcsönt igényelnél? Tájékozódj a K&H banknál elérhető lehetőségekről! THM: 15,9–22,4%

K&H személyi kölcsönök 

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.
Lakáshitel: A termékek részletes leírását és feltételeit az ügyfélszerződés, az Általános szerződési feltételek lakossági hitelekre vonatkozóan, az Üzletszabályzat, valamint az aktuális Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A fedezetül bevont ingatlanra vagyonbiztosítással kell rendelkezni. A THM értékek a 2019. február 1. napjától hatályos Hirdetmény szerint, az akcióban meghirdetett kedvezmények figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszegű és 20 éves futamidejű kölcsönre kerültek meghatározásra, az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok alapján. A feltételek változása esetén mértékük módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kamatok változhatnak az akció időtartama alatt. Részletek a www.kh.hu honlapon és a K&H bankfiókokban. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
Személyi kölcsön: A termék részletes leírását és feltételeit az ügyfélszerződés, az Általános szerződési feltételek lakossági hitelekre vonatkozóan, az Üzletszabályzat, valamint a K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A cikkben szereplő THM a 2018. július 1. napjától hatályos K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett került megállapításra. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év