hogyan költs okosan a karácsonyi szezonban?

2018. december 14.
Ajándék a családnak, kürtőskalács és korcsolyázás a karácsonyi forgatagban, új ruhák az ünnepi leárazás alkalmából... Te is úgy érzed, hogy az év végéhez közeledve szinte csak úgy folyik ki a pénz a kezeid közül? Kövesd tippjeinket, hogy a karácsonyi őrület után ne mínuszból indítsd az újesztendőt!

hogyan költs okosan a karácsonyi szezonban?

készítsd otthon az ételeket és az italokat!

Mézeskalács, sült gesztenye, fűszeres almalé: ki ne szeretné ezeket az ünnepi finomságokat. Ám arra gondoltál már, hogy a karácsonyi forgatagokból jól ismert nasikat otthon is elkészítheted? A fahéjas - almás italt, egy nagyobb edény és a boltokban kapható fűszerkeverékek segítségével még kezdő konyhatündérként is könnyedén elkészítheted. A mézeskalácsot pedig Anyukád közbenjárásával, vagy akár barátokkal, egy közös program keretében szintén megsüthetitek otthon. Arról nem is beszélve, hogy a lakásban, vagy a teraszon ücsörögve sokkal meghittebb hangulatban fogyaszthatjátok el kedvenceiteket, mintha az ünnepi tömegben tülekednétek a főtér közepén.

ajándékok saját kezűleg

Nem csak a “karácsonyi gasztronómia” fogásai állíthatóak elő otthon, hanem az igazán figyelmes ajándékok is:

  • a digitális eszközöktől kicsit ódzkodó rokonoknak például lehet egy személyre szabott határidő naplót készíteni a kedvenc fotóikkal.
  • ha van egy teakedvelő szeretted, miért ne csinálhatnál neki egy saját teafát? Csupán egy karton hengert kell szerezni hozzá, a filter zacskók pedig egymás alá ragasztva valóságos fenyőlevéllé válhatnak - főleg, ha zöld tasakos fajtákat veszel!
  • vagy mit szólnál egy “instant szívlágyító” saját kezűleg díszített bögréhez? Ehhez nincs is szükség különösebb felszerelésre, elég egy deco paintert vagy porcelán festő tollat beszerezned.

Ha ilyen, vagy ehhez hasonló meglepetésekben gondolkodsz, akár több, mint 10 000 forintot is megspórolhatsz és még nagyobb örömet is szerezhetsz, mint a boltokban kapható előre csomagolt szettekkel!

lepd meg magadat – karácsony után

Magadat is meglepnéd valamivel karácsony alkalmából? Halaszd el a vásárlást a karácsony után induló leárazásokig, ugyanis az ünnep előtt “beragadt” termékeket akár 50-70% kedvezménnyel is megvásárolhatod! Pár napot még megéri várni azért, hogy a kiszemelt pulcsi mellé még egy sapka vagy egy cipő is beleférjen ugyanazért a pénzért, vagy éppen a kinézett Bluetooth hangszóró akár féláron is a Tiéd lehessen, nemde?

izgalmas és gazdaságos programtippek

Ami pedig az év végi programokat illeti, az unalomból elkövetett vásárlások és a különféle karácsonyi vásárokban történő nassolások helyett érdemes lehet tartalmasabb programért körbenézni a lakóhelyed környékén: a jégkorcsolyázás például rendkívül izgalmas, és egyben költséghatékony megoldás, amely a legtöbb hazai városban elérhető. De egy budapesti városnézős, “fényvillamosozós” délután is izgalmas lehet vidékieknek és fővárosiaknak egyaránt. Ha pedig inkább a természet vonz, akkor sétáljatok egy nagyot a téli erdőben, például a Pilisi Parkerdőben, vagy a lakóhelyedhez közeli vadasparkban. De nem is kell feltétlenül elhagyni a meleg lakást, hiszen egy mozimaraton karácsonyi hangulatú és témájú filmekből garantáltan meghozza a kedvedet a bejgli sütéshez, fadíszítéshez, vagy éppen a személyes ajándékok gyártásához!

 tipp!

Nehezed tudod számon tartani, hogy mennyit és mire költesz az ünnepi szezonban? Sőt, valójában azt sem tudod pontosan, havonta milyen kiadásaid vannak? Akkor ideje “felnőnöd” a pénzügyek világában is, és a saját bankszámládon kezelned a fizetésed vagy a zsebpénzed! Nézd meg videónkat és tudd meg, mi mindenre tudnád még használni a K&H ifjúsági bankszámládat!


Saját bankszámlát szeretnél? A bankszámla működésével, annak megnyitásával kapcsolatban kérd szüleid, hozzátartozóid tanácsát, segítségét. A K&H honlapján számos banki termékről találhattok információt, bővebb tájékoztatásért kérhettek visszahívást szakértő kollégáinktól, vagy személyesen is érdeklődhettek bankfiókjainkban.

K&H ifjúsági számlacsomagok