hogyan érdemes “babavárózni”?

családot szeretnél vagy bővítenél? hitelre is szükséged van? mutatjuk a lehetőségeket!

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2020. december 09.
Kedvező THM, állami támogatás, felfüggeszthető törlesztés: talán ezek a legfontosabb hívószavak, melyekkel a babaváró hitel lehet az egyik legjobb választás a hitelt kereső családot tervező/bővítő párok számára. De hogyan érdemes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket? Mutatjuk!

(A cikk tartalma frissült: 2023.08.01.)

bababáró hitel igénylése

Közel három évvel ezelőtt jelent meg Magyarországon a házaspárok gyermekvállalás ösztönzését célzó babaváró hitel és támogatás. Az, hogy ez egy nagyon jó lehetőség számukra, nem túlzás, mivel a feltételek teljesülése esetén extra kedvezményes kölcsönről van szó, de mitől is olyan vonzó a babaváró?

a népszerűség okai

 • valamennyi házaspár, ahol a feleség 18 évnél idősebb, de még nincs 41 éves, és az egyikük minimum három éve dolgozik (esetleg hallgatóként tanul), maximum 10 millió forintos szabad felhasználású kölcsönt kérhet 2024 végéig 
 • a hitel törlesztőrészlete legfeljebb 50 ezer forint lehet az első 5 évben, a futamidő pedig 20 esztendő 
 • akár a terhességet megelőzően is igényelhető, a magzat pedig már 12 hetes korától gyermeknek számít, ami a kedvezmények igénybe vétele miatt lényeges szempont,
 • ha az adott családba öt éven belül egy gyermek érkezik, akkor a kölcsön továbbra is kamatmentesen fizethető (maximum 50 ezer forint törlesztőrészlettel) és három évig nem kell törleszteni (a futamidő pedig 3 évvel hosszabbodik)
 • amennyiben érkezik egy második gyermek, akkor további három évig nem kell törleszteni és elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát  
 • a harmadik gyermek vállalása esetén pedig nem kell további összeget fizetni, mert az állam átvállalja a fennmaradó tartozást

Az említett paraméterek alapján, a piacon elérhető kölcsönök és hitelek között a babaváró hitel kiemelten kedvezőnek számít. A babavárók túlnyomó része zöld jelzést kapott a banknál, tíz igénylésből kilencet folyósított a bank, szinte minden hitelfelvevő a maximális 10 millió forintot igényli.
A népszerűség mellett ne feledkezzünk meg a részletekről sem, minden esetben nézzünk utána a hitel feltételeinek, melyek közül néhányat a cikkben is bemutatunk (további részletek babaváró hitel termékoldalunkon találhatóak).

hogyan érdemes „babavárózni”?

A babaváró hitel „anyagi” kedvezménye annál magasabb, minél hamarabb érkezik a baba. A hitelt igényelni, már a terhességet megelőzően is lehet, a kedvezmények igénybe vételére pedig a várandósság 12. hetétől, a várandósgondozási könyvvel vagy az orvos által kiállított, a babaváró rendelet 2. számú mellékletében meghatározott tartalmú dokumentummal (igazolással) van lehetőség. A K&H Bank statisztikái szerint 10-ből 4 család „babavárózik” úgy, hogy az igényléskor úton van a baba, 60 százalék pedig már ez előtt elindítja az igénylési folyamatot.
Ha a hiteligénylés sikeres, és az onnantól számított 5 éven belül megérkezik a gyermek a családba, akkor a kölcsön kamatmentesen fizethető vissza. A gyermek születése miatt továbbá kérhető 3 év törlesztés- felfüggesztés, amely időszak alatt nem kell törleszteni a hitelt és a hitel futamideje ennyivel meghosszabbodik.
Amennyiben valami miatt mégsem születik meg a gyermek 5 éven belül, akkor a hitel kamata a kamattámogatás nélküli összeg lesz, továbbá az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.
Második gyermek esetén a fennálló tartozás 30%-át kifizeti az állam a házaspár helyett, legkorábban a magzat 12 hetes korában. Ilyenkor az egyik legszerencsésebb helyzet, ha a babaváró hitel felvételekor már úton volt az első baba és a 3 éves felfüggesztés időszakában érkezik a második gyermek. Hiszen így még törlesztés nem történt, de 3 millió forint hiteltartozást kifizetett az igénylő család helyett az állam.
Ha pedig jön a harmadik gyermek is 3 éven belül, akkor gyakorlatilag törlesztés nélkül, a 10 milllió forint hitel, 10 millió forint vissza nem fizetendő állami támogatássá alakul át.
A fentiek azonban csak abban az esetben érvényesek, amennyiben a házaspár legalább egyik tagja vállalja, hogy a kölcsönkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekeiket a nagykorúvá válásukig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásában neveli.

ikrek, örökbefogadott gyermekek: hogyan számítanak hiteligényléskor?

Ha az igénylő kismama ikrekkel várandós, akkor az természetesen eleve két gyermeknek számít a hitel szempontjából is, tehát ha ikrek születnek „első körben”, akkor rögtön 30 százalékkal csökken a tőketartozás, a törlesztés szüneteltetés pedig akár öt év is lehet. Ha a második és a harmadik gyermek lesz ikerpár, akkor pedig „egy csapásra” megszűnik a hiteltartozás.
A 2019. július 1. után született, a házastárs igénylők által közösen örökbefogadott gyermekek után is ugyanolyan hitelkonstrukció igényelhető, ebben az esetben az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napig lehet igényelni a hitelt a kedvezményekkel.

a kedvezmények érvényesítése

A kamatmentesség, szüneteltetés és gyermekvállalási támogatás iránti kérelmet a banknak kell benyújtani, az alábbi dokumentumokkal:

 • várandóság alatt érvényesített kedvezményhez szükséges dokumentumok
 • szülés után érvényesíteni kívánt kedvezményhez szükséges dokumentumok
  • benyújtási időszak: születés után legfeljebb 60 napig 
  • gyermek anyakönyvi kivonata és,
  • a gyermek lakcímkártyája és
  • a gyermek adóigazolványa
 • örökbefogadás esetén érvényesíteni kívánt kedvezményhez szükséges dokumentumok
  • benyújtási időszak: örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napig
  • örökbefogadott gyermek lakcímkártyája és 
  • örökbefogadott gyermek adóigazolványa
K&H babaváró hitel - THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 10,4%


Gyermekvállalás előtt állsz? Akkor tudj meg többet a K&H babaváró hitelről, számold ki pár kattintással az igényelhető összeget és a havi törlesztőrészletet!

K&H babaváró hitel

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.