meguntad vagy újat vennél? 7 tipp használt ruha eladáshoz

nincs még K&H bankszámlád?
2023. augusztus 30.
Ahogy a divat, úgy ízlésünk is folyamatosan változik. A fast fashion terjedésével könnyen juthatunk új, divatosabb darabokhoz, ezért is merülhet fel a kérdés: mihez kezdjünk megunt ruháinkkal? Természetesen tárolhatjuk azokat szekrényünk mélyén, ha azonban úgy döntünk, hogy megszabadulunk tőlük, három legyet üthetünk egy csapásra: másoknak is örömet szerezhetünk, helyet csinálhatunk a következő vásárláshoz és plusz pénzhez is hozzájuthatunk.

Használt ruha eladás

az örök dilemma: mit tegyünk a már nem hordott ruháinkkal?

Bizonyára mindannyiunk gardróbjában megbújik jónéhány használaton kívüli ruhadarab. Jól ismerjük valamennyi kifogást: „majd belefogyok”, „úgyis divatba jön még”, „jó lesz színházba”, vagy éppen „majd itthonra elhordom”. Ruháink így egyre csak gyűlnek a szekrényben, reggelente alig találjuk meg a használható darabokat.

Valljuk be őszintén: ez a gyakorlat semmi jóra nem vezet. Sokkal bonyolultabb ezáltal bármilyen rendszert kialakítani a szekrényünkben, nincs helyünk a ténylegesen hordott ruháinknak, ráadásul, ha nem vigyázunk rájuk, a félretett ruhák minősége csak romlik.

Mit tegyünk tehát? Az első és legfontosabb lépés, hogy selejtezzünk. Vegyünk elő minden ruhadarabot, majd egyenként vizsgáljuk át azokat. Van olyan, ami az állapota miatt egyáltalán nem hordható? Ezektől szabaduljunk meg. Melyek azok, amiket egyáltalán nem viseltünk az elmúlt két évben? Ezek között van olyan, aminek komoly érzelmi értéke van? Néhány ilyen darabot természetesen megtarthatunk, a ruhák azonban elsősorban arra valók, hogy viseljük őket.

Válogassuk külön azon darabokat, amikről őszintén kijelenthetjük: nem fogjuk már felvenni őket. Ha ezzel megvagyunk, gondoljuk át: hogyan hasznosíthatnánk ezeket? A ruhagyártás környezetszennyező hatásai mindenki előtt ismertek, így a használható ruhák lehetőleg ne a szemétben végezzék.

Ehelyett a megunt ruhákat elajándékozhatjuk rászorulóknak, barátainkkal szervezhetünk gardróbcsere programot, vagy kereshetünk olyan szervezeteket, melyek használt ruhák összegyűjtésével és újrafeldolgozásával foglalkoznak. Ha egyes darabokat mégis szeretnénk megtartani, egy varrodában csodákat művelhetnek velük, de otthon is újrahasznosíthatjuk őket takaróvá, díszpárnává, legrosszabb esetben takarítóeszközzé alakítva.

Ha pedig szeretnénk eladni a ruhákat, és egy kis plusz bevételre szert tenni, az alábbi tippek szolgálhatnak segítségül.

gyorsan és jó áron? itt adhatunk túl sikerrel ruhadarabjainkon

Ha az eladás mellett döntünk, számos értékesítési platform közül választhatunk igényeinknek megfelelően.

offline platformok

Használt ruhaboltok

A legegyszerűbb, ha ruháinkat bevisszük egy használtruha-kereskedésbe: itt alacsonyabb áron megvásárolják őket, az értékesítéssel azonban nem kell foglalkoznunk. Így természetesen kevesebb bevételhez jutunk, ha azonban egyáltalán nem szeretnénk az eladással foglalkozni, nagyon jó választás lehet.

Ruhacsere programok

Ha a használt darabokért stílusunkhoz jobban passzoló új ruhákat szeretnénk kapni, keressünk egy ruhacsere-rendezvényt a közösségi média platformokon, vagy szervezzünk egyet barátainkkal, családtagjainkkal.

online platformok

Közösségi média

A közösségi média felületek előnye, hogy működésüket már ismerjük: a Facebook marketplace-re néhány kattintással feltölthetjük ruháinkat, Instagram profilunkon pedig akár egyedi, stílusos képek készítésével segíthetjük az eladást. Mindkét esetben közvetlenül kommunikálhatunk vevőinkkel, akár személyes találkozó során is átadhatjuk a ruhákat, így senkinek nem kell átveréstől tartania.

Aukciós oldalak

Az aukciós oldalak, például az eBay vagy a Vatera előnye, hogy egyes ruhadarabjainkért verseny alakulhat ki, így azokat a vártnál jobb áron értékesíthetjük.

Használtruha-eladási platformok

Számos applikáció létezik, melynek fő profilja a használtruha-eladás: ilyen a Depop, a Vinted vagy a Poshmark, de egyéb hirdetési oldalakat is igénybe vehetünk. A Jófogás, OLX profilja tágabb, de felhasználóinak száma is nagyobb.

milyen szempontok szerint válasszunk az online platformok között?

A fenti előnyök és hátrányok megismerése után barátok, ismerősök véleményét is kikérhetjük, akik a felületek kezelésében is segítségünkre lehetnek.

Alapvetően azonban a saját igényeink döntsenek. Először is vizsgáljuk meg a célközönséget. Más fórumokon vásárol egy tinédzser, egy harmincas korosztályba tartozó, vagy egy, az internetet kevésbé ismerő nyugdíjas. Vegyük figyelembe, hogy melyik fórum milyen díjakkal és költségekkel dolgozik, mennyire egyszerű, gördülékeny a használata, illetve, hogy mi mennyire értünk ahhoz. 

Nézzük meg, hogy hányan érik el az adott platformot, milyenek a felhasználói visszajelzések, milyen fizetési, szállítási megoldásokat biztosítanak, azok mennyire biztonságosak.

Ha megtaláltuk a nekünk megfelelőt, már csak néhány trükköt kell megtanulnunk.

használt ruha eladás: ezekre érdemes figyelni

Ha kiválasztottuk az online platformot, a következő lépés a hirdetésünk összeállítása, majd maga az eladás. Ez egyszerű feladatnak tűnik, de érdemes odafigyelni néhány dologra a felesleges kockázatok elkerülése érdekében.

Elsőként mossuk ki, majd vizsgáljuk meg a ruháinkat: a hirdetésben mindenképp tüntessük fel az apróbb hibákat is!

A sikeres értékesítéshez kulcsfontosságú a minőségi fényképezés és a megfelelő leírás. Jó képek készülhetnek, ha természetes fénynél készítjük őket, és próbababát használunk, hiszen így a ruha szabása jobban megmutatkozik, mint egy fogason lógva. Ideális, ha a leírás tartalmaz adatokat a méretről, a ruha anyagáról, állapotáról, márkájáról.

Ezt követően határozzuk meg az árat: ehhez érdemes átnézni más eladók hasonló termékeit, és vegyük figyelembe a ruha eredeti árát, állapotát is.

Figyeljünk arra, hogy az érdeklődőkkel nyitottan, gyorsan és készségesen kommunikáljunk, így gördülékenyebb lesz az adásvétel. Válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb, legbiztonságosabb fizetési módot, eladás után pedig gondoskodjunk a biztonságos csomagolásról és szállításról.

Ha ezeket a tippeket megfogadjuk, a vásárlók jó értékelésükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a későbbiekben még gyorsabban adjunk túl a termékeinken.

használt ruha értékesítés kockázatai

Használt ruháink eladása számos előnnyel jár, nem feledkezhetünk meg azonban a kockázatokról sem.

A leggyakoribb probléma, hogy a vevő nem fizeti meg az áru ellenértékét: ezt könnyen elkerülhetjük, ha csak annak átvételét követően adjuk postára termékünket. Használjunk biztonságos fizetési módszereket, mint például az azonnali banki átutalás kérése, ügyeljünk a megfelelő csomagolásra, válasszunk megbízható szállítási módokat és szolgáltatókat, kövessük nyomon a küldeményeket.

Természetesen előfordulhat, hogy a vevő nem elégedett a kapott termékkel. Elállási jogát mindenki gyakorolhatja az adott felület szabályzata szerint, mi azonban előre úgy védekezhetünk, hogy a termék leírásánál minden fontos részletet feltüntetünk. Legyünk együttműködők és nyitottak, hiszen a panaszokból mindig tanulhatunk valamit.

Vigyázzunk arra, hogy semmilyen szükségtelen személyes információt ne osszunk meg vevőinkkel, használjunk biztonságos kommunikációs csatornákat.

Egyre kedveltebb célpontjai az internetes csalóknak az online piacterek is, ahol az adathalászok vevőként jelentkeznek a meghirdetett termékekre és valamilyen ürüggyel megpróbálják kicsalni az eladók e-mail címét, valamint - egy adathalász oldal alkalmazásával - olyan érzékeny adatokhoz próbálnak hozzáférni, mint a bankkártya birtokosának neve vagy a bankkártya adatai (bankkártya száma, lejárati dátuma, háromjegyű CVC-kódja, PIN-kódja). Legyünk tehát óvatosak és csak olyan vevőknek adjuk meg az adatainkat, akik valós profillal rendelkeznek, válaszolnak a kérdéseinkre, az ok nélkül küldött linkekre pedig ne kattintsunk, előbb kérdezzük meg pontosan, mire valók. Ha pedig bármi gyanúsát, furcsát észlelünk, jelentsük az adott profilt és inkább várjuk meg a következő érdeklődőt.

első lépés a sikeres eladáshoz: bankszámlanyitás  

A használt ruhák online értékesítéséhez elengedhetetlen a bankszámla megléte. Ha még nem rendelkezünk bankszámlával, vagy éppen elégedetlenek vagyunk a jelenlegivel, akkor érdemes a döntés előtt körbe nézni a bankok aktuális ajánlatai között.

Ettől még egyszerűbb megoldás, ha a K&H online számlanyitást választjuk, hiszen így három havi csomagdíjmentesség mellett gördülékenyen intézhetjük a pénzügyeinket, majd a bank, a szokásainkhoz illően, automatikusan felajánlja nekünk az ideális csomagot, melyet bármikor módosíthatunk is. 

A K&H-nál minden bankszámlacsomag mellé automatikusan jár fizikai bankkártya is, amit már az online számlanyitást követően azonnal digitalizálhatunk, így egyszerre élvezhetjük a plasztikkártyák és a digitalizált kártyák nyújtotta kényelmi előnyöket. Új számlanyitás esetén ráadásul azonnal használhatjuk a digitalizált bankkártyát fizetésre, vagy éppen a beérkező utalások fogadására, tehát nem kell megvárnunk, amíg kézhez kapjuk a fizikai bankkártyát. Sőt, bekapcsolhatjuk a kártyát az egyes appokba is, így az eladásért járó összeget egyszerűen megkaphatjuk

 

kapcsolódó szolgáltatások:
számlavezetés
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön


Tudj meg többet a K&H online számlanyitásról & vágj bele biztonságosan az online ruha eladásba!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, az Akció feltételeit a Részvételi feltételek tartalmazza. A hivatkozott dokumentumok megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Bank a kondíciók megváltoztatásának jogát fenntartja.