7 gyakori tény és tévhit az érintéses vásárlásról

2019. október 02.
Tényleg képesek a csalók a metrón pénzt lopni a bankkártyánkról? Ilyen és ehhez hasonló tévhiteknek jártunk utána és az álhírek helyett tényekkel mutatjuk meg, hogy az érintéses fizetés technológia sokkal megbízhatóbb és biztonságosabb, mint gondolnánk.

7 gyakori tény és tévhit az érintéses vásárlásról

1, jóval kevesebb az érintéses bankkártyával való visszaélés, mint gondolnánk 

Néhány évvel ezelőtt kezdett el keringeni az a képekkel is illusztrált történet, hogy kártyaleolvasós tolvajok garázdálkodnak az utcán, illetve a közösségi közlekedési járatokon, és csapolják le a pénzt a táskánkon vagy a zsebünkön keresztül az érintéses bankkártyánkról. Akkora összeget, amennyi még PIN-kód megadása nélkül leemelhető a kártyáról. 

Ám később, komolyabb utánajárás után kiderült, hogy az interneten sokadszorra, számos országban nem először előforduló álhírről és hamis illusztrációról van mindössze szó. 

Arról nem is beszélve, hogy az érintéses (és nem érintéses) bankkártyákkal a visszaéléses esetek száma elhanyagolható a hazai összes tranzakciószámhoz és költéshez viszonyítva. Az MNB adatai szerint 2018 negyedik negyedévében belföldön 209 milliószor vásároltunk a  hazai kibocsátású bankkártyákkal, a visszaélések száma pedig kevesebb mint 21 000 alkalomra tehető, ami mindössze 0,01%-ot jelent. Ráadásul bármilyen visszaélés vagy probléma esetén fordulhatunk a bankunkhoz, ahol minden esetben kivizsgálják azt. 

2, eddig egyetlen kártyaleolvasó terminálos bűncselekményt sem jelentettek 

Ahogy minden technológián, elméletileg az érintéses bankkártyákon is lehet fogást találni, ám a fent említett csalás egyáltalán nem életszerű. Többek között azért, mert ahhoz, hogy valaki kártyaleolvasó terminált használhasson, szerződésben kell állnia egy bankkal vagy egyéb POS-t üzemeltető vállalkozással, és meg kell adnia az adatait. Így az esetleges visszaélések esetén egyértelműen beazonosíthatóvá válik a csaló. 

Amennyiben csalás történik, a bank letiltja az eszköz működését, a visszaélő adatait, aki szerencsés esetben a POS-t üzemeltető vállalkozás tulajdonosa és nem tolvaj, pedig köteles jelenteni a rendőrségnek. Ugyanakkor az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának nyilatkozatai szerint eddig még egyetlen bejelentés sem érkezett hozzájuk kártyaleolvasó terminálos visszaélésekről. 

3, ha nem adjuk ki a kezünkből, a visszaélés megelőzhető 

Az érintéses technológia már csak azért is megbízható, mert egyetlen fizetés vagy más tranzakció közben sem kell kiadnunk a kezünkből a kártyánkat, végig nálunk maradhat az. A kártya négy-hat centiméter távolságból lép csak működésbe a leolvasó terminállal, ez a kis hatótávolság is a biztonságot szolgálja. 

A kártya magunknál tartása pedig az ellen is védelmet nyújt, hogy arról fényképet készítve visszaélhessenek vele, mert a legtöbb online vásárláshoz szükség van a kártyaszám, név és lejárat mellett a hátoldalán található CVV-kódra, melyet ebben az esetben senkinek sem nyílik lehetősége megismerni, rajtunk kívül. 

Sőt, online vásárlás esetén, egyre több kereskedőnél véd minket a 3D Secure Code szolgáltatás is, ami egy SMS alapú megerősítést jelent, ezzel még biztonságosabbá téve online vásárlásainkat.

Az érintéses vásárlásnál (mint minden más vásárlásnál) nyugtát kapunk, és azt is beállíthatjuk a Bankunkon keresztül, hogy SMS értesítést küldjön minden egyes tranzakció után, ezzel is minimalizálva az esetleges kockázatot. 

4, csak Rajtunk múlik a kártyaadataink védelme 

Az érintéses technológia működése esetén egy rejtett, beágyazott számítógépes chipről és speciális rádiófrekvenciás, antennás technológiáról van szó, ami lehetővé teszi, hogy a terminál leolvashassa a bankkártya adatait. Az átadott adatokat többféleképpen titkosítják, a fejlesztők elmondása alapján a rendszer dinamikus adatvédelmi működése gyakorlatilag lehetetlenné teszi az adatok kiszivárgását. 

Így ha valaki visszaélni készülne a kártyánkkal, azt minden bizonnyal nem a rádióhullámok által, hanem a kártyaadatainkat megszerezve fogja tenni. Ezért pedig bőven tudunk tenni-  lényegében csak Rajtunk múlik, a mi felelősségünk, hogy a kártyaadataink ne kerüljenek illetéktelen kezekbe, vagy nem hiteles, biztonságos weboldalak, online shopok tulajdonosaihoz. Csak tőlünk függ, hogy azokat hol és kinek adjuk meg. 

5, az 5000 forintos limit minket véd 

Tetszik, nem tetszik, sok kártyatulajdonosban felmerül, hogy meg lehet-e változtatni a központilag beállított, jelenleg 5 ezer forintos limitet, ami alatt még nem kell beütni a PIN-kódot. Erre azért nincs lehetőség, mert az érintéses elven működő kártyákat fejlesztő kártyatársaságok minden országban, ahol jelen vannak, a mi biztonságunkat szolgálva, a helyi bankokkal közösen állapítják meg ezt a bizonyos összeghatárt. Kisebb eltérések lehetnek, de nagyságrendileg mindenhol hasonló limittel fogunk találkozni. 

6, két érintés, egy fizetés

Sokan félve érintik oda bankkártyájukat a terminálhoz fizetésnél, vagy túl hamar elveszik, attól tartva, nehogy duplán érzékelje a rendszer a tranzakciót. Ám emiatt nem kell aggódnunk, mert a technológia garantálja, hogy a véletlen dupla érintés is minden esetben csak egy alkalommal kerüljön terhelésre.

7, több elnevezés, ugyanaz a jelentés 

A technológiát Magyarországon elsősorban PayPass-ként vag PayWave-ként emlegetik, ám ne lepődjünk meg, ha külföldön vagy akár itthon is más néven hivatkoznak rá. Például maga a technológiát kifejlesztő kártyatársaságok sem így hívják a rendszert; sokkal inkább “contactless”-ként emlegetik, arra utalva, hogy a kártya érintés nélküli tranzakcióra képes. Ugyanakkor itthon hívják a PayPass/PayWave fizetést lehetővé tevő bankkártyákat egyérintéses, érintéses vagy érintő bankkártyának is. 

Számlavezetés [K&H bankszámla]
Betétikártya-szolgáltatás [K&H Mastercard betéti érintőkártya]
SMS szolgáltatás [K&H mobilinfo]
Átutalás belföldön forintban
Rendszeres átutalás
Beszedés
Limitmódosítás
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön/külföldön

 

Ha az érintéses fizetés kényelme mellett, fontos számodra, hogy a készpénzfelvételt, az átutalást és rendszeres befizetéseidet is díjmentesen intézhesd, tudj meg többet a számlavezetési [K&H bankszámla] ajánlatainkról, és nyiss számlát mobilod segítségével!


K&H bankszámla választó