utazz gazdaságosan a világ legdrágább városaiba!

2018. október 16.
Minden vágyad eljutni a világ legszebb, legismertebb nagyvárosainak egyikébe? Kövesd tippjeinket, hogy ha olcsó nem is, de legalább gazdaságos lehessen az álomutazás!

utazz gazdaságosan a világ legdrágább városaiba!

(a kép forrása: Pixabay)

Szingapúr, Párizs, Zürich, Hong Kong, Oslo, New York – csak, hogy párat említsünk a világ legdrágább városainak sorából. Valószínűleg sokunk vágya egy fantasztikus utazás ezekbe a világvárosokba, ám legyünk őszinték, még akár 1 főre számolva is több százezer forintba kerül egy rövidke látogatás a legszebb nyugat-európai, amerikai vagy ázsiai központokba. Ezért összegyűjtöttünk pár olyan hasznos tanácsot, melyeket megfogadva, ha olcsó nem is, de legalábbis gazdaságos lehet az álomutazás.  

alacsonyabb elvárások = gazdaságosabb utazás

A nagyvárosi utazás egyik legköltségesebb tétele a szállás, így ha ezen a téren alacsonyabb elvárásokat támasztunk, jóval gazdaságosabban juthatunk el a kiválasztott úti célhoz. Tegyük fel magunknak a kérdést: mire van feltétlenül szükségünk? Központi elhelyezkedés, egyszerű tömegközlekedés, ellátás, saját fürdőszoba? Állítsunk fel fontossági sorrendet és keressünk a számunkra legfontosabb szempontok szerint. Ezt a legegyszerűbben szállásgyűjtő oldalakon tehetjük meg, ahol akár ugyanazon hotelekhez is különböző árak, kedvezmények találhatók. Ha kell, adjunk kicsit lejjebb az elképzeléseidből és gondoljunk arra: úgysem a szállodai szobában fogjuk tölteni a nap 70%-át.

 tipp!

Persze a szállás mellett az sem elhanyagolható, hogy a repülőjegyet mikor és mennyiért vásároljuk meg. Mutatjuk, mire figyelj oda, hogy megcsípd a legjobb utakat!


belépőt elővételben

Az utazás már önmagában egy olyan élményt ad, amire sokáig emlékezni fogunk, de ez persze nem azt jelenti, hogy a belépőket ne lehetne kedvezőbb áron beszerezni. A legtöbb múzeumba, látványossághoz, ahová jegy szükséges, már nem csak a helyszínen válthatunk belépőt, hanem elővételben online is. A weboldalak sokszor kínálnak kedvezményeket, arról nem is beszélve, hogy így a legtöbb esetben kevesebbet kell majd a helyszínen sorban állni.

 tipp!

Nem csak belépőjeggyel juthatunk el gyönyörű helyekre! Gyalogos városnézés, egy nagy séta a központi parkban, ingyenesen megtekinthető szabadtéri kiállítások, nézelődés a bevásárlóutcán, és még sorolhatnánk azokat a programokat, melyek amellett, hogy ingyenesek, lehetőséget adnak arra, hogy a turistáktól hemzsegő központok mellett a mindennapokba is bepillantást nyerhessünk. Ezért érdemes már előre utána olvasni blogokon és fórumokon a helyi nevezetességeknek, és kész tervvel érkezni!


közlekedés újragondolva! 

Könnyen lehet, hogy itthon többnyire autóval közlekedsz, a túlárazott nagyvárosokban viszont általában sokkal olcsóbban utazhatsz metróval, busszal vagy villamossal. A legtöbb esetben válthatók több napig érvényes turista kártyák, melyekkel az utazás mellett számos egyéb belépőjegyet is kedvezményesen vásárolhatunk meg.

Célszerű már előre megtervezni a várható utazási alkalmak számát az alapján, hogy miket szeretnénk megnézni, így láthatóvá válik, hogy a vonaljegyek vagy a napi/heti/stb. típusú bérlet éri-e meg jobban az árát.

Az is előfordulhat azonban, hogy az autóbérlés a jobb választás (például ha az adott országban több másik város látogatása is a terv része), hiszen így az utazók között akár fel is osztható ez a költség, de az is elképzelhető, hogy kedvezőbb lesz az ár, mintha többféle tömegközlekedési eszközt kellene az odajutáshoz igénybe venni. Ilyen esetben érdemes utánanézni annak is, hogy van-e az adott helyen lehetőség közösségi autózásra!

tartsuk kordában az étel- italfogyasztást

Az étkezés viszonylag kevés pénzből is megoldható: próbáljunk már a szállás lefoglalásakor olyan helyet választani, ahol az árban benne van a reggeli, netán a félpanziós ellátás is kedvezményesen választható. Persze ezen felül is tehetünk még lépéseket, például az egy-egy napos kirándulásokra csomagoljunk magunknak müzliszeleteket, szendvicset, innivalót, így kevesebb eséllyel „szorulunk majd rá” a látványosságok melletti drága büfék ajánlataira.

Időnként ugyanakkor nyugodtan felkereshetünk egy-egy jobb éttermet, bisztrót vagy bárt, elvégre nem cél az élvezetek teljes megvonása – a lényeg, hogy tudatos tervezéssel, előre gondolkodással az étkezésen rengeteget lehet spórolni. A Tripadvisor mobilos alkalmazásban például előre láthatjuk, hogy egy-egy ajánlott hely milyen árkategóriába tartozik, így nem ér majd minket meglepetés.

Spórolhatunk tehát az utazáson, a szálláson, az étkezésen, ám egy valamin nem érdemes – az utasbiztosításon! Tudj meg többet, a K&H online is megköthető utasbiztosításairól, válaszd ki az utazásodhoz illőt és ne hagyd, hogy egy váratlan esemény tönkre tegye minden gazdaságos utazásra tett törekvésedet! 

Válaszd utazásod mellé a K&H utasbiztosítást, amit kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H utasbiztosítás