mitől függ a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja?

biztosítsd be autódat online, percek alatt, kedvezményeinkkel!
2021. július 08.
Évről-évre felmerül a kérdés: mennyibe is fog kerülni a kötelező felelősségbiztosításom? Ha saját gépjárműved van, érdemes tisztában lenned az aktuális szabályzásokkal, árakkal és lehetőségekkel. Ha érdekel, milyen tényezők befolyásolják a kötelező biztosításod éves díját, cikkünk neked szól!

mitől függ a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja?

Ugyan Magyarországon eléggé komplex (és olykor változik) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás rendszere, hidd el, ha az alapokat megérted, később a változásokat is könnyebben követheted nyomon.

kezdjük az alapoktól!

A biztosítók miniszteri rendeletben meghatározott gépjármű-kategóriánként és bonus-malus osztályonként hirdetnek díjtarifát, akár egy évben többször is. Ez tartalmazza az alapdíjakat, a korrekciókat és kedvezményeket is. Az így kapott összeg a biztosítás díja, azaz, amennyiért a biztosító átvállalja a biztosított által okozott kár összegét egy adott időszakra.

Sokan nem tudják, hogy a biztosított minden esetben a gépjármű üzembentartója, vagyis az a személy, aki gépjármű forgalomban tartásával kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket (pl. vizsgáztatás, KGFB díjának fizetése) gyakorolja. Ha a te neveden van az autó, jó helyen jársz!

A díj megállapítása elsősorban a gépjármű és az üzembentartó adatai (pl. hengerűrtartalom, teljesítmény, életkor, lakcím) alapján történik, ebből áll össze az alapdíj. Ehhez jön még a bonus-malus besorolás és további módosító tényezők:

  • külföldön (is) használod az autót,
  • esetleg az jobbkormányos,
  • heti rendszerességgel 60 km-nél hosszabb távot teszel meg a munkahelyedre,
  • rendszeresen többen is vezetitek a járművet,
  • a legfiatalabb vezető kora bizonyos intervallumba esik,
  • vagy a szerződő egy meghatározott számnál több gépjárművet üzemeltet.

Ezek mellett a kilométeróra állása, az éves futásteljesítmény de akár az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata is befolyásolhatja a fizetendő díjat.

a hazai bonus-malus rendszer

Hazánkban alapvetően a gépjármű kategóriánként meghatározott bonus-malus rendszer határozza meg a KGFB mértékét. De mi is ez a rendszer? A bonus-malus a hivatalosan bejegyzett üzembentartó (vagy tulajdonos) kármentes vezetését jutalmazza, károkozás esetén pedig megvonja a kedvezményt vagy akár pótdíjazhatja is Egy baleset és kármentes biztosítási év után a kapott osztályod – amely M04-B10 között lehet – egyet növekszik, ezzel kedvezményesebb biztosítási díjat kínálva.

Ha ismered a saját besorolásodat, már közel jársz ahhoz, hogy minden évben könnyen kalkulálj a biztosítási díjaddal.

fontos!

A bonus-malus besorolásnál nem a káresemény időpontja, hanem a kárkifizetés vagy a bírósági ítélet időpontja számít!

mitől függ a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja?

kedvezmények és korrekciók

A díjtarifában meghatározott korrekciókról akkor beszélünk, ha a gépjármű típusa, felhasználási módja vagy a vezetők személye miatt a díj kiegészítésére lehet szükség. Ilyen esetekben a biztosítás díja a biztosító által meghatározott korrekciós tényezővel (pl. elektromos gépjármű esetén 0,9) szorzódik, így csökkentve vagy növelve a végösszeget. Korrekciós tényezőt alkalmaznak taxiként, oktatásra vagy bérlésre használt autók esetében, de akár az üzembetartó lakóhelyére és életkorára is meghatározhatók ilyen szorzók.

Emellett kedvezményeket is meghatározhatnak a KGFB esetében. Tipikus esetekben a díjfizetés gyakoriságára kapható bizonyos mértékű kedvezmény, a legtöbb biztosító éves és féléves díjfizetésre ad kedvezményes ajánlatot. További kedvezmény illethet meg, ha egy biztosítónál több autóra is kötnél kötelezőt (de olyan biztosító is van, amelyik pótdíjaz bizonyos mennyiség felett), ha casco biztosítást is kötsz mellé, vagy esetleg rendelkezel valamilyen más biztosítással, esetleg hűségkártyával.

erre mindig figyelj!

Ha sikeresen kötöttél kötelező biztosítást valamely biztosítónál, javasoljuk, hogy mindig figyelj a díjrendezettség időpontjára – azaz, hogy meddig van biztosítva az autód. Az évfordulód előtt minimum 30 nappal válthatsz biztosítót, azt követően nem. Ha nem fizeted a biztosításodat, és a Biztosító a 60 nap türelmi idő után megszünteti a szerződésedet, akkor meg kell fizetned a Magyar Biztosítók Szövetsége által meghatározott fedezetlenségi díjat.

mit kínál a K&H?

A hosszú magyarázkodás helyett hagyjuk, hogy KGFB díjkalkulátorunk beszéljen helyettünk. Ezzel egyszerűen kiszámolhatod, milyen biztosítási ajánlatunk van a számodra. Ha nálunk kötöd a biztosításod, a díjfizetési kedvezmény mellett idős gépjárműre, hengerűrtartalomra járó kedvezményeket is igénybe vehetsz. Sőt, már a szerződéskötésen sem kell aggódnod, hiszen kényelmesen online vagy K&H banki ügyfélként a mobilbankban is megkötheted új kedvező biztosításodat.

Ha pedig már nálunk van a biztosításod, a K&H KGFB Díjlekérdezőt neked fejlesztettük! Adataid megadása után az évfordulód előtt gyorsan megtudhatod, mennyi lesz a következő időszakban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjad.

Válaszd autódhoz a K&H gépjárműbiztosításait, amiket kényelmesen online, pár perc alatt megköthetsz! Tudj meg többet!

K&H kötelező biztosítás K&H casco biztosítás